KONFERENCIJA UREDNIKA VIKIPEDIJE „VIKILAJV 2019”

1Peta po redu godišnja konferencija urednika Vikipedije „Vikilajv” (WikiLive) biće održana 20. i 21. aprila u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru. Konferencija ima za cilj okupljanje, umrežavanje i razmenu znanja među urednicima najveće onlajn enciklopedije na Balkanu.

Tokom dva dana iskusni urednici i administratori, ali i novajlije na slobodnim viki projektima, razgovaraće o svim bitnim stvarima vezanim za najveću enciklopediju u ljudskoj istoriji. Programski deo je rezervisan za aktuelna pitanja i dešavanja na Vikipediji i drugim viki projektima, poput gafova u TV kvizovima, vandalizama na člancima, autorskim pravima kada su u pitanju fotografije sa Vikipedije i Vikimedijine ostave… Nastavnici srednjih škola i fakultetski profesori govoriće o svom iskustvu primene Vikipedije u nastavi, ali čućemo i kako se ljudi starijeg doba snalaze na ovoj enciklopediji.

Predavanja su prilagođena početnicima, a oni koji nikad nisu uređivali Vikipediju, mogu da se oprobaju u tome na javnom času uređivanja Vikipedije, koji je otvoren i besplatan za sve zainteresovane. Pored predavanja, konferencija će biti bogata i interaktivnim prezentacijama i praktičnim radionicama.

Urednicima koji su najviše doprineli na poslednjim takmičenjima na Vikipediji biće dodeljene nagrade, ali obeležje Vikilajv konferencije je uručivanje godišnje nagrade „Branislav Jovanović”, namenjene uredniku Vikipedije koji je ostvario posebne doprinose kada je u pitanju razvoj ove enciklopedije u Srbiji, kao i celom Vikimedijinom pokretu širenja slobodnog znanja.

Predavanja počinju od 10 sati, a kompletan program konferencije se može naći na Vikipediji.

DOGAĐAJI

Citat dana

Obrazovani se razlikuju od neobrazovanih isto kao živi od mrtvih.
Anonimni autor