Probudite motivaciju za učenje

22.04.2012

Motivacija su svi oni faktori unutar Vas koji Vas podstiču, održavaju i kanališu Vaše ponašanje u svrhu postizanja cilja. Motivacija u učenju su oni činioci koji pokreću, organizuju, usmeravaju i određuju intenzitet i trajanje aktivnosti učenja.
 
Kada Vas inspiriše neki veliki cilj, neki izvanredan projekat, sve Vaše misli su usmerene ka tome. Vaš um prevazilazi granice, Vaša svest se širi u svim pravcima i Vi se nađete u novom, ogronom i divnom svetu. Neiskorišćene snage, znanja i talenti oživljavaju i Vi otkrivate da ste mnogo snažnija osoba, nego što ste to ikada sanjali.

Kako da sve ovo ostvarite?

  • Čvrsto donesite odluku da ćete stvarno učiti. Ako nema snage i volje, jake odluke, nema ni motivacije.
  • Imajte pozitivan stav.  Donesite odluku da ćete uspeti.


Jedanaest strategija za podizanje motivacije za učenje, entuzijazma i samopouzdanja.

  1. Napravite ugovor sa samim sobom. Ugovor je u poslovnom svetu nešto što obavezuje, garancija da ćete održati reč. Predvidite i sankcije ukoliko ne učite, kao u svakom ugovoru.
  2. Ne čekajte inspiraciju za učenje. Učenje započnite odmah. Budite uporni, ne dozvolite da Vas išta pokoleba. Najlakše je odustati.
  3. Ispunite neophodne preduslove za učenje: uredite prostor za učenje  - plan, sto, utvrđeno vreme itd; obezbedite optimalnu temperaturu, svetlost i stalno mesto (ista situacija stvara pozitivne asocijacije za učenje; pustite muziku jer ona pozitivno deluje na emocija i opušta, jača um, podstiče kreativnost, motiviše telo i do nekoliko puta olakšava učenje; važno je da muzika bude ugodna, nenametljiva i tiha, za dobro raspoloženje; budite odmorni, vrlo je važno za učenje da imate dovoljno sna.
  4. Planirajte učenje. Priprema je 90% uspeha. Napravite i dnevni i mesečni plan, stavite ga na mesto gde će Vam stalno biti pred očima i držite ga se. 
  5. Postignite male uspehe na samom početku. Podelite učenje na manje delove. Kada završite jedan deo, pre nego što pređete na drugi, osetićete zadovoljstvo postignutim i napredak, što sve dobro psihološki deluje i motiviše. Primetićete promenu u raspoloženju, bićete produktivniji.
  6. Koristite strategiju “grudva snega”. Otvorite Vašu literaturu i pronađite  najzanimljiviji deo za učenje. Započnite odatle proces učenja. Na taj način ćete jednu lekciju, deo knjige ili poglavlje savladati  lako i jednostavno. To će povećati Vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snega koja se kotrlja i povećava, tako će se i Vaše naredne aktivnosti u učenju vezati za prvi uspešno obavljen zadatak.
  7. Nemojte preplitati nekoliko zadataka. Veoma je bitno da se usredsredite na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete.
  8. Ne gledajte negativno na greške. One su važan deo Vašeg napretka u učenju. Ako ne grešite, onda stagnirate, ne razvijate se, ne napredujete. Uspeh je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.
  9. Razmišljajte o budućnosti. Budući ciljevi koje možete da zacrtate su: nezavisnost – da budete nezavisni, da živite od svog posla, obrazovanje – da budete obrazovani na poljima koja Vas zanimaju, veštine – da posedujete veštine koje danas nemate i zaposlenje – učenje može da Vam omogući bolju mogućnost zapošljavanja, veće odgovornosti i platu.
  10. Učite sa kolegom.  To se može ispostaviti kao mnogo lakše, efikasnije i podsticajnije.
  11. Nagradite se za svaki uspeh, izvršenje zadatka. Nagrada stvara pozitivne asocijacije. To će Vam povećati želju za uspehom. Neka nagrada bude lična, da biste osetili radost. Unapred odredite šta je nagrada (čokolada, omiljena knjiga, putovanje, izlazak itd). A najveća nagrada od svih jeste da budete ponosni na svoje učenje!

 

Izvor: Vodič za učenje - Kako da sa manje truda i vremena postižete odlične rezultate, LINKgroup

DOGAĐAJI

Citat dana

Ne gubi vreme žaleci zbog grešaka načinjenih u prošlosti. Izvuci iz njih naravučenije i guraj dalje.
Braun

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: