Agresivnost - put do napredovanja na poslu?

Biti sebičan čini da izgledate dominantnije, a biti dominantan znači izgledati atraktivnije kao lider. Sigurno je da nećete biti popularni zbog sebičnog ponašanja, ali izgleda da sebičluk na poslu može biti dobar za vašu karijeru.

Novo istraživanje je pokazalo da saradnici više vole nesebične kolege, ali ih menadžment često vidi kao manje atraktivne kandidate za rukovodstvo, pa ređe napreduju na poslu. Agresija, prema ovom istraživanju, podrazumeva snagu dok su altruističke tendencije viđene kao znak slabosti.

Studenti tri menadžmentske škole u Engleskoj imali su za cilj da otkriju tipove ličnosti koje povezujemo sa rukovodstvom. U seriji od tri eksperimenta, učesnici su bili postavljeni u grupe. Istraživači su im dali tokene koji su predstavljali novac i posmatrali da li će ga zadržati za sebe ili podeliti.

Rezultati su pokazali da su "dobrice" koje su sve delile najpopularnije u grupama, ali su takođe smatrani slabim ili lakovernim. Dominantni sebičnjaci su viđeni kao "alfa" ličnosti.

Koautor Robert Livingston iz Kelogove škole menadžmenta kazao je za Today.com: "Kao ljudska bića, mi smo uslovljeni da odgovaramo na dominaciju. Ljudi koji su moralniji i pro-socijalni najmanje je verovatno da će biti izabrani za vodeće uloge. To povećava verovatnoću za korupciju i malverzacije, jer imamo pogrešne ljude na liderskim položajima", rekao je on.

Rob Kaplan, bivši potpredsednik Goldman Saks i profesor prakse upravljanja na Harvardskoj poslovnoj školi smatra da koncept nije moguć i da su sebične osobe teško održive na liderskoj poziciji na duge staze. On je objasnio da snažne vrednosti i ideali najverovatnije pokazuju liderski potencijal.

"Ne kažem da morate da budete fin momak ili žena da budete direktor, ali mislim da morate imati integritet, vrednosti i raditi i oblikovati svoje saradnike", kazao je Kaplan.

 

(Preuzeto sa sajta: BizLife.rs- 11.10.2011.)

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: