10 uobičajnih grešaka zbog kojih nikada nemate vremena

Greška 1: Ne vodite To-Do listu

Mada se čini da vam vođenje liste aktuelnih radnih zadataka dodatno oduzima dragoceno vreme, ona pomaže da radite na organizovan, efikasan i transparentan način. Pored toga što imate pobrojane sve aktivnosti na jednom mestu (koje nije vaša glava), svako zaduženje možete oceniti prema hitnosti i važnosti obavljanja ocenom od 1 do 5, što će vas jasno uputiti šta morate da završite odmah, a šta možete da ostavite za kasnije.

Greška 2: Ne postavljate lične ciljeve   

Da li umete da odgovorite na pitanje: gde vidite sebe za šest meseci, godinu dana ili deceniju? Ako je vaš odgovor NE, vreme je da postavite lične ciljeve, jer će vam oni dati viziju toga šta da uradite danas, kako biste ih sutra dosegnuli. Zacrtani ciljevi pomažu i da odgovorite na pitanje: „Šta ja imam od toga što sada radim?” ili „Koja je moja korist od toga?”

Time

Greška 3: Ne određujete prioritete

Koleginica vas je upravo zamolila da joj pomognete u nečemu, a vi ste usred brainstorminga i imate osećaj da samo što niste smislili briljantnu ideju za iduću marketinšku kampanju. Šta mislite, šta je važnije? Iako nekada nije lako odrediti prioritete, uvek morate imati jasnu sliku o tome šta je prvo, a šta poslednje po važnosti obavljanja, kako biste efikasnije upravljali vremenom.

Greška 4: Dozvoljavate da vam odvuku pažnju

Bilo da je reč o telefonskom pozivu, ne tako važnom i-mejlu, ćaskanju sa kolegama, sprečeni ste da postignete tzv. flow stanje svesti kada ste 100% posvećeni poslu, toliko da zaboravljate na vreme i uloženi napor. Sprečite da vas ometaju u poslu.

Greška 5. Opet odugovlačite

Da li se osećate loše zato što odlažete posao koji čeka za posle pauze, sutra, sledeći ponedeljak ili mesec? Nemojte se osećati krivim, već ubedite sebe kako posao morate da obavite SADA. Ako određenu radnu aktivnost ne možete da završite do kraja radnog dana, podelite je na više delova, te jedan obavite danas, drugi sutra, itd. Bitno je da stalno radite, a ne da gubite vreme u odlaganju posla.

Greška 6. Preuzimate previše posla na sebe

Ako sami nemate razumevanja za sebe, te se preopterećujete poslom, i vaši nadređeni će učiniti isto. Naučite da kažete NE obavezama, kada procenite da nemate vremena da ih kvalitetno obavite. Pronađite pravu osobu kojoj ćete delegirati svoj zadatak. Pustite je da ga samostalno i u celini obavi. Ništa loše se neće desiti ako niste zaduženi baš za sve.             

Greška 7. Sviđa vam se busy status

Jurite uzbuđeni na sledeći sastanak, obradujete se kad vas dočeka pun inbox ujutru, mislite da ste važni kada kolegama saopštite da ste u gužvi? U ovom slučaju, vi ste „navučeni” na busy status, te sami sebe stalno gurate u gužvu, adrenalin i stres. Ovo je ružna navika koje se morate osloboditi.

Greška 8. Obavljate više aktivnosti uporedo

U gotovo svakom oglasu za posao traži se osoba koja ume da radi više stvari istovremeno. Ipak, multitasking je precenjen: istraživanja su pokazala da vam treba od 20 do 40% više vremena ako obavljate više aktivnosti istovremeno, umesto da obavljate jednu po jednu.

Greška 9. Ne pravite pauze

Pauza nije kradljivac vremena. Iako vam je teško da napustite posao, naročito ako se uskoro suočavate sa rokom, kako biste se prošetali, ručali ili samo mislili na nešto drugo, udaljite se od posla nakratko. Videćete kako ćete biti poletni posle predaha.

Greška 10. Ne radite poslove u pravo vreme

Zašto obavljate najobimnije radne aktivnosti pred kraj radnog vremena, kada znate da imate najveću koncentraciju ujutru? Ili zašto odgovarate na mejlove ili zakazujete manje važne sastanke u delu dana kada možete doći do sjajnog idejnog rešenja? Prepoznajte koju aktivnost najbolje obavljate u kom delu dana i držite se toga.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: