39 pitanja za preduzetnike početnike

1. Šta bi trebalo da uradimo kako bismo se u očima naših potencijalnih i sadašnjih klijenata izdvojili od ostalih konkurenata na superioran način?

2. Koja je najjača, najpreciznija, najautoritativnija rečenica ili opis kojim želimo da nas klijenti preporučuju svojim prijateljima, kolegama, saradnicima, i šta bi trebalo da uradimo da bi nas na takav način zaista i preporučivali?

3. PreduzetnikKoje uspehe, rezultate, dostignuća možemo da omogućimo našim klijentima i kako da to postižemo na sistematizovan, pouzdan, smišljen način?

4. Kako možemo da iskoristimo već postignute uspehe, rezultate, dostignuća koja smo omogućili našim klijentima, radi sticanja još većeg poverenja ciljnog tržišta?

5. Koje su glavne prepreke u dolasku do novih klijenata i šta možemo da uradimo kako bismo ih uspešno prevazišli?

6. Koji su glavni prioriteti, kriterijumi, želje, koje naši klijenti imaju u vezi sa nabavkom i korišćenjem našeg tipa proizvoda i usluga i šta možemo da uradimo kako bismo na najbolji način odgovorili na njih?

7. Koji je naš nedostatak u odnosu na konkurente i kako možemo da ga pretvorimo u prednost?

8. Koje poslovne strategije i taktike možemo da pozajmimo iz uspešnog iskustva drugih industrija i kako možemo da ih primenimo u našoj situaciji?

9. Kako možemo da dođemo do najspretnijih, najveštijih, najvrednijih ljudi u našoj industriji i kako možemo da ih motivišemo da pređu da rade za nas?

10. Koje niše (delovi tržišta) su najprofitabilnije i šta možemo da uradimo da našu ponudu personalizujemo, prilagodimo, skrojimo za svaku od tih niša posebno?

11. Ko su najuticajniji, najautoritativniji, najjači klijenti u svakoj niši koju opslužujemo i kako možemo da dođemo njih?

12. Šta bi trebalo da radimo kako bismo ciljnom tržištu stalno mogli da nudimo nešto novo? Šta je to što možemo stalno da razvijamo i predstavljamo i da tako uvek budemo sveži u očima našeg ciljnog tržišta?

13. Koje su ključne tačke koje bi trebalo da popravimo, zamenimo, dogradimo u našem trenutnom procesu dobijanja novih klijenata?

14. Koje su glavne primedbe i nedoumice naših potencijalnih klijenata i šta bi trebalo da uradimo, kažemo, demonstriramo, pružimo kako bismo efektno odgovorili na njih?

15. Kako možemo da skinemo rizik prve kupovine sa naših potencijalnih klijenata?

16. Koje su ključne tačke koje bi trebalo da popravimo, zamenimo, dogradimo u našem trenutnom procesu rada sa postojećim klijentima, da bi ceo proces funkcionisao efektnije, brže, lakše?

17. Koje su najveće pretnje na tržištu i kako možemo da se odbranimo od njih?

18. Koje neodoljive i teške za odbijanje ponude možemo da predstavimo našim potencijalnim i sadašnjim klijentima?

19. Koji su naši glavni strateški ciljevi koje želimo da postignemo?

20. Šta bi trebalo da radimo da bismo stekli maksimalno poverenje naših potencijalnih klijenata?

21. Šta bi trebalo da radimo da bismo stekli maksimalno poverenje naših postojećih klijenata?

22. Koje interne procese moramo da sistematizujemo, ispravimo, nadogradimo kako bismo povećali njihovu efikasnost i efektnost?

23. Koje promene na tržištu nas očekuju u danima, nedeljama, mesecima, godinama pred nama i šta moramo da uradimo kako bismo se spremili da na njih odgovorimo brzo, lako, efektno?

24. Šta možemo da uradimo, pokažemo, demonstriramo, pružimo, kažemo našim potencijalnim i sadašnjim klijentima kako bismo anulirali prednosti koje konkurenti imaju u odnosu na nas?

25. Šta naši klijenti misle o nama, da li želimo da promenimo to mišljenje i kako možemo to da uradimo?

26. Koja je naša trenutna pozicija na tržištu, da li želimo da je promenimo i kako možemo to da uradimo?

27. Ako nemamo dovoljno kapitala da pokrenemo značajne promotivne i prodajne aktivnosti, šta bi trebalo da uradimo kako bismo došli do potrebnog kapitala?

28. Šta naši zaposleni koji dolaze u kontakt sa klijentima treba da govore, misle, osećaju kako bi potencijalni klijenti od prvog kontakta bili oduševljeni zato što su nas pronašli?

29. Kakve obuke, orijentacije, treninge, dokumenta, razmenu iskustava, motivacione i inspirativne aktivnosti, modele zarada treba da omogućimo našim zaposlenima kako bismo povećali njihovu produktivnost, pažnju, želju za napretkom preduzeća i klijenata koje opslužujemo?

30. Koje ponude, informacije, servise, iskustva bi trebalo da omogućimo potencijalnim i sadašnjim klijentima da bi na nas gledali kao autoritativnog lidera u našoj industriji, u odnosu na sve konkurente?

31. Šta možemo da uradimo kako bi klijenti u radu sa nama doživeli iskustva koja su fascinantna i vredna prepričavanja?

32. U kojoj oblasti poslovanja i rada sa klijentima smo bolji od konkurenata i šta možemo da uradimo da tu prednost učinimo superiornom i nedodirljivom za svakoga ko poželi da u toj oblasti poslovanja bude bolji od nas?

33. Kako možemo da sistematizujemo proces rada sa klijentima tako da im uvek pružamo maksimalnu pažnju, brigu, brzinu, stručnost, efektnost?

34. Koji su glavni razlozi za nezadovoljstvo, ljutnju, razočaranje, brigu, nesigurnost, koje klijenti mogu da osete i dožive u radu sa nama (ili sa našim konkurentima) i šta bi trebalo da uradimo kako bismo sprečili izazivanje tih negativnih emocija?

35. Koje proizvode i usluge možemo da nudimo kako bismo povećali prosečnu vrednost naših postojećih klijenata?

36. Gde se nalaze naši klijenti i koji su najefektniji načini da do njih dođemo?

37. Preko kojih autoritativnih, uvaženih, ključnih firmi, institucija i udruženja možemo da dođemo u kontakt sa našim idealnim potencijalnim klijentima i kako da uspostavimo međusobno korisnu saradnju?

38. Koje parametre poslovanja naših konkurenata bi trebalo da pratimo i kako to da radimo na sistematičan i redovan način?

39. Koje parametre našeg poslovanja treba da pratimo i kako to da radimo na sistematičan i redovan način?

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: