6 ofanzivinih strategija internet marketinga

1. I-mejl

Prednost i-mejl marketinga je u tome što predstavlja direktnu komunikaciju sa korisnikom proizvoda ili usluga (direktan marketing). Takođe, svi koji su prijavljeni na i-mejlng listu zainteresovani su za prijem ponuđenih podataka. Osim toga, i-mejl liste bi trebalo iskoristiti za održavanje dobrih odnosa sa zaposlenima, klijentima, poslovnim partnerima, medijima.

2. Newsletter, e-books i ostale onlajn advertajzing tehnologije

Jednom nedeljno, mesečno ili godišnje, u zavisnosti od dinamike promena u kompaniji, poželjno je poslati i-mejil svim postojećim i potencijalnim korisnicima proizvoda ili usluga, kao i poslovnim partnerima, sa novostima u poslovanju kompanije, čestitkama za praznik (državni, verski ili lični).

Internet marketing

3. Blog

Blog je termin koji se odnosi na lični dnevnik pisan na vebu sa obrnuto hronološki poređanim sadržajem. Na termin blog nadovezuju se blogosfera – zajednica korisnika interneta koji učestvuju u stvaranju blogova, bloger – autor bloga, blogovanje – učestalo pisanje bloga i komentarisanje tuđih i sl. Sve se više govori o uticaju koji blogovi imaju na formiranje javnog mnjenja, upravo kroz klasične medije koji preuzimaju ove sadržaje, jer su blog postovi, u pravilu, najkvalitetniji sadržaji na internetu. Kompanije bi trebalo da počnu sa blogovanjem o svom poslovanju i, šire, o grani industrije u kojoj posluju, pružajući korisnicima njihovih proizvoda i usluga dodatnu vrednost.

4. Forum

Bitno mesto u društvenoj interakciji zauzimaju i forumi (javno diskutovanje o određenim temama putem interneta) i instant messaging ili chat (razmena poruka u realnom vremenu).

5. Optimizacija veb-sajta prema zahtevima pretraživača

Optimizacija sajta prema zahtevima pretraživača (SEO – Search Engine Optimization) predstavlja primenu tehnika i taktika koje omogućuju bolje pozicioniranje adekvatnih stranica veb-sajta u rezultatima pretraživanja, za odabrane ključne reči koje najbolje opisuju proizvode i usluge.
SEO se izvodi na dva nivoa u odnosu na posmatrani veb-sajt – optimizacija sajta korekcijama na samom veb-sajtu i optimizacija sajta organizacijom aktivnosti van posmatranog veb-sajta.
U praksi, kompletan SEO proces sastoji se od tri različite grupe aktivnosti:

  • optimizacija sajta na tehničkom nivou, gde je fokus aktivnosti na kreiranju takve tehničke infrastrukture sajta (položaj i podešavanje veb-servera, analiza i ispravljanje HTML koda, analiza i ispravljanje strukture veb-sajta, aktuelna pozicioniranost veb-sajta), koja omogućava osnovne uslove za bolju vidljivost na pretraživačima;
  • optimizacija sajta na nivou sadržaja, gde se aktivnosti fokusiraju na načine kreiranja samih sadržaja u odnosu na najaktuelnije ključne reči, putem kojih korisnici dolaze na veb-sajt;
  • linkovanje posmatranog sajta na drugim veb-sajtovima radi poboljšanja rangiranja sajta na pretraživačima, na osnovu povećanja kredibiliteta veb-sajta referiranjem kod drugih sajtova.

6. Baneri

Banner ili Ad (Advertising) su engleske reči za sliku koja predstavlja reklamu za neki proizvod ili uslugu, i koja se nalazi na stranici nekog sajta (izrazi Banner i Ad se često koriste kao sinonimi, a pravilno je reći Banner ad). Baner može biti stacionarni ili animiran (jedna ili više slika u jednoj slici), sa pratećim tekstom izvan slike ili bez njega. Reklamiranje kompanija se preko banera može vršiti:

  • razmenom banera sa prijateljskim veb-lokacijama,
  • postavljanjem banera na portalima koji ovu uslugu nude besplatno,
  • postavljanjem na sajtovima uz novčanu naknadu.

DOGAĐAJI

Citat dana

Edukacija je ključni element preživljavanja jer smo iz perioda industrijske tranzicije prešli u postindustrijsku, koja se bavi obradom informacija, a ne proizvodnjom dobara.
Gordon Mekfarlan

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: