Copywriting

Copywriting je pisanje komunikacijskih poruka. Ako imate potrebu da se tekstualno predstavite na veb-prezentaciji, u štampanom mediju – katalogu, flajeru, ili vam treba tekst ili slogan za audio ili video reklamu, možete koristiti copywriting.

Copywriter je osoba koja osmišljava imidž jednog brenda, kao i njegovu komunikacionu nadogradnju, sve zarad bolje prepoznatljivosti brenda kod svakodnevnih potrošača. Pored navedenog, copywriter osmišljava scenarije za reklame, slogane, reklamne kampanje.

Cilj je da se oko svakog brenda napravi određena priča, koja ima svoje emotivne atribute i koja može uspešno da evoluira, budući da se tržišta svakodnevno menjaju.

Moć reči je ogromna. Vrlo je važno kako pišete. U zavisnosti od stila pisanja – razlika u interesovanju kupaca može biti desetostruko veća. Samo jedna pravilno napisana reč može povećati prodaju za nekoliko puta. I obrnuto. Samo jedna reč iz vašeg oglasa može biti kriva za neuspeh cele prodajne kampanje.

Tekst kojim se obraćate klijentima može se napisati na bezbroj načina. Ali šta je najvažnije? Da dopre do onih kojima se obraćate i da vas oni u potpunosti razumeju.

Ne koristite stručni jezik za pisanje poruke, već jezik običnog i prosečnog korisnika, koji nema potrebno obrazovanje u toj branši. Da biste bili razumljivi ljudima, trebalo bi da koristite uobičajeni govor kakvim inače komunicirate, poštujući pri tome pravila marketinških tehnika i psihologije. Sve se to radi sa ciljem da vaša poruka stigne do onoga kome je namenjena u obliku koji želite.

Tekst bi trebalo da bude:Copywriting

 • zanimljiv,
 • vrlo informativan,
 • da pogađa u srž,
 • mora odgovarati karakteru proizvoda ili usluge koji nudite,
 • pozitivan.

Ono o čemu pišete i način na koji to radite može znatno uticati na efektivnost vaše poruke. Takođe, previše ili premalo teksta, kao i nezanimljiv tekst, može uzrokovati nestrpljenje kod klijenata

Najbitniji delovi teksta su naslov i otvaranje. Prvih 50 reči. Ako potencijalni kupac pročita prvih 50 reči, velika je verovatnoća da će nastaviti do 3000 reči.

U komunikaciji sa kupcima naročito je važno uspostaviti direktnu i emotivnu vezu, prilagođenu specifičnom načinu razmišljanja određene grupe. Potrebne su vam snažne, uticajne reči koje će prodati vaš proizvod ili uslugu, reči koje će podstaći potencijalne klijente da kupe proizvod.

Vašeg potencijalnog kupca ili klijenta treba ubediti da imate ono što je njemu potrebno. Međutim, dešava se da, iako realno imate ono što je kupcu potrebno, vaša poruka uopšte ne stigne ili ne stigne na pravi način do kupca. On tada donosi „pogrešan” zaključak da vi nemate ono što je njemu potrebno i ide u dalju potragu.

Često se dešava da poruka „trpi” izmene u značenju tokom prenošenja. Mnogi su razlozi za to: nerazumljiv jezik, pažnja sagovornika, klijentova sposobnost razumevanja poruke i sl.

Kako eleminisati ove prepreke?

  1. Jezik kojim se obraćate treba prilagoditi sagovorniku – postoji razlika u jeziku, stilu, žargonu kojim se obraćate starijoj, mlađoj, urbanoj, obrazovanoj, manje obrazovanoj, muškoj ili ženskoj populaciji.
  2. Preciznije odredite ponudu – ako je ponuda previše široko određena i uopštena, nećete uspeti da privučete pažnju publike. Odredite ponudu precizno, tako da „pogodi” interesovanje vašeg potencijalnog klijenta.
  3. Precizno odredite publiku kojoj se obraćate – nemaju svi ista interesovanja i zato vaša poruka treba da cilja tačno određenu publiku.
  4. Tražite povratnu informaciju – ovo je kontrolna ili korektivna metoda uklanjanja prepreka u komunikaciji. Putem povratne informacije kontrolišete da li vas je sagovornik dobro razumeo, usmeravate i održavate njegovu pažnju. Istovremeno vam omogućuje da korigujete informaciju i način njenog prenošenja. Povratnu informaciju možete dobiti uz pomoć raznih tehnika: ponude sa anketama, učešće na forumima, traženje komentara od klijenata...

  Cilj copywritinga je stvaranje sadržaja koji mami, podstiče, uverava i prodaje vaše usluge i proizvode.

  Copywriting treba da vas predstavi onako kako želite, da vas ljudi razumeju i da dopre do onih do kojih želite.

  DOGAĐAJI

  Citat dana

  Edukacija je ključni element preživljavanja jer smo iz perioda industrijske tranzicije prešli u postindustrijsku, koja se bavi obradom informacija, a ne proizvodnjom dobara.
  Gordon Mekfarlan

  Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

  Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

  Email: