Delovi CV-a

CV jeste Vaša profesionalna biografija, dokument koji predstavlja Vas potencijalnom poslodavcu, i mora da sadrži Vaš lični pečat. Međutim, bez obzira što svako, pri pisanju CV-a koristi svoj jedinstveni stil i način predstavljanja informacija, CV mora da zadovolji određenu formu. Mnogi se pitaju kako sastaviti CV. Za početak treba znati da delovi CV-ja mogu da se podele na osnovne i sekundarne, kako bi izgled CV-a imao standardnu formu. U nastavku pročitajte kako napraviti CV, odnosno koji podaci čine osnovne i sekundarne delove CV dokumenta.

Efektan i ozbiljan CV sastavljen je od sledećih elemenata:

  • Istaknuti deo

Na samom početku treba ukratko da istaknete svoje dosadašnje uspehe, prednosti i veštine. Ovo je deo koji poslodavac obično prvo pročita, dakle, vaš prvi kontakt sa njim. Njegov cilj je da potencijalnog poslodavca zainteresujete da nastavi sa razmatranjem vaše prijave i da sebe odvojite od drugih kandidata.

Potrudite se da istaknuti deo bude jezgrovito napisan, relevantan za poziciju na koju konkurišete i da ne sadrži više od 100 reči.

  • Radno iskustvo

Verovatno znate i sami da je u današnjem poslovanju radno iskustvo vrlo bitno. Nekada će ono odneti prevagu i u odnosu na samo obrazovanje.

Dakle, jasno istaknite na kojim pozicijama ste radili, u kom periodu i koja zaduženja ste imali. Ako postoji mogućnost, probajte da pomenete i ona zaduženja koja su relevantna za poziciju za koju ste konkurisali.

Kao što je navedeno u odeljku „Kako napisati dobar CV za posao”, radno iskustvo navedite obrnutim hronološkim redom.

Ako vaša radna biografija nije dovoljno bogata, bolje je da ovaj deo ne ističete. Ipak, ukoliko imate iskustvo kao volonter ili ste učestvovali u aktivnostima studentskih i drugih organizacija, nemojte propustiti da ih navedete. Ako poslodavac insistira da se pomene dosadašnje radno iskustvo, postavite ovu sekciju pri kraju svog CV-ja.

  • Formalno obrazovanje

Navedite svoje obrazovanje, datume školovanja i obrazovne ustanove koje ste pohađali.

Kao i kod isticanja radne biografije, i ovu sekciju organizujte obrnutim hronološkim redom: prvo navedite diplome koje ste poslednje stekli.

Takođe, ovo je prilika i da istaknete sve nagrade, učešće na takmičenjima, stipendije i slične stvari koje vas mogu odvojiti od drugih kandidata i koje predstavljaju vašu prednost.

  • Poznavanje stranih jezika

Ako aplicirate za posao za koji je znanje stranih jezika bitno, ne propustite da posebno istaknete ovu sekciju. Ukoliko su vaša znanja vrlo visoka po ovom pitanju, svakako istaknite taj deo, bez obzira na poziciju za koju aplicirate.

Sa druge strane, ako niste baš ponosni na svoje znanje, uzgred pomenite svoje poznavanje stranog jezika, u delu o formalnom obrazovanju.

  • Neformalno obrazovanje i personalne veštine

Današnje poslovanje se izuzetno brzo menja. Svake godine traže se nove poslovne i personalne veštine i poslodavci cene kada zaposleni ostaju u toku sa poslednjim poslovnim promenama.

Neformalno obrazovanje i različite sposobnosti danas su dostupni više nego ikad ranije. Navedite sve kurseve, seminare i sertifikate koje ste pohađali i stekli. Ujedno se potrudite da bar jednom godišnje obogatite i proširite svoje znanje nečim novim i relevantnim.

Ako pored standardnih kompjuterskih veština (poznavanja rada na računaru, rad u Wordu, Excelu i sl.), koje su danas jednostavno neizostavne, imate i neka dodatna kompjuterska znanja, istaknite ih. Ukoliko konkurišete na radnu poziciju za koju su traženi programski jezici, ovoj sekciji posvetite posebnu pažnju.

  • Interesovanja

Ovde ne treba navoditi neka opšta interesovanja, kao što su, na primer, „Volim šetnje u prirodi”, „Volim plivanje” i slično. Ali, ako imate interesovanja koja su relevantna za radnu poziciju na koju konkurišete, ovo je pravo mesto da to pomenete. Na primer, ako konkurišete za posao novinara, pisanje tekstova na ličnom blogu može biti vrlo interesantno osobi koja odlučuje o zaposlenju i predstavlja informaciju koja vas može izdvojiti od ostalih kandidata.

  • Lične osobine

Ovde nemojte koristiti uopštene fraze, već pokušajte da budete što konkretniji. Takođe, ističite one osobine koje mogu biti relevantne za posao na koji konkurišete. Ukoliko se od vaše potencijalne pozicije zahteva saradnja i komunikacija sa velikim timom, obratite pažnju na osobine koje se odnose na sposobnosti komunikacije i rada na projektima. Ukoliko se od vas traži da donosite odluke i imate upravljačka zaduženja, onda istaknite lične osobine koje se odnose na vašu sposobnost samostalnog delovanja.

Naravno, budite iskreni – to je ujedno i najbolji način da budete konkretni

  • Preporuke

Ako imate preporuke prethodnih poslodavaca, svojih profesora ili relevantnih ljudi, treba da ih istaknete na kraju.

Poslodavci često i ne kontaktiraju sa osobama koje su navedene kao referentne, ali je uvek dobro imati ovu sekciju. Jednostavno, ono što su za firmu testimonijali, to su za zapošljavanje preporuke bivših poslodavaca. Možda ih niko neće čitati, ali dobro je da postoje.

Naravno, ako ne možete da obezbedite reference za svoje ranije radne pozicije, ne očajavajte.

  • Kontakt podaci

Navedite standardne kontakt podatke, kao što su ime i prezime, adresa, telefon i email. Ovu sekciju možete i vizuelno odvojiti od ostatka CV-a.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: