Namena CV-a

cCV treba da bude prilagođen poslu za koji konkurišete. Uvek je potrebno da imate u vidu kome se obraćate, zbog čega, šta se od Vas, kao potencijalnog kandidata traži, i šta Vi imate da ponudite. To su pitanja koja je poželjno da sebi postavite pre pisanja CV-a, u toku i pošto ste ga napisali. Korisno je da pre početka pisanja dobro pročitate i proučite oglas za posao na koji se prijavljujete. Ma koliko uspešno da ste napisali CV prijavljujući se za jedan posao, ne zaboravite - to je bio CV samo za taj posao. Kada konkurišete za neko drugo mesto, potrebno je da Vaša prijava odgovara baš toj poziciji, zbog toga morate i napisati novi CV, odnosno prepraviti stariji. Pa i ako je u pitanju ista vrsta posla za koji se prijavljujete, poslodavac nije isti! 

Još jedan bitan razlog zbog kojeg se jednom napisan CV ne možete u istom obliku koristiti mnogo puta jeste i što je to dokument koji zastareva. Vi stičete nova iskustva i znanja koja obogaćuju Vaš CV i, samim tim, prepravke su nužne. Redovno unosite izmene i dopune u Vaš CV. Uverite se da verzija koji šaljete sadrži najnovije podatke o Vama. 

Jedno od osnovnih pravila pisanja CV-ja je da sve što napišete mora da bude istinito. Podaci se uvek mogu vrlo lako i brzo proveriti, a netačni podaci ne samo da Vas odmah diskvalifikuju, već stvaraju o Vama vrlo ružnu sliku. Lažiranje podataka o sebi ako i doprinese dobijanju određenog posla, sigurno Vam neće doneti i zadržavanje tog posla. Budite ozbiljni. Poštujte svoje vreme, ali i vreme potencijalnog poslodavca. Naravno, pravilo pisanja samo tačnih podataka o sebi ne isključuje mogućnost izvesnog „ulepšavanja". Izaberite način prezentovanja informacija i stil pisanja kojima ćete bolje istaći prednosti, a svoje mane učiniti manje štetnim po Vas. U tome se i ogleda umeće pisanja CV-ja i zbog toga je važno iskoristiti dozvoljena i sasvim opravdana sredstva za bolje predstavljanje. 

Za neke poslove prijavljivanje se vrši putem popunjavanja ponuđenog formulara, bez dodatnog prilaganja CV-ja. Veći broj pitanja na koja je potrebno da odgovorite predstavaljuju preformulisane delove CV-ja. Ipak, budite pažljivi! To nije CV koji sami sastavljate i nemojte samo prekopirati iz već napisanog CV-ija delove za koje Vam se učini da odgovaraju na postavljeno pitanje. Formular je posebno urađen za potrebe određene firme i on ima cilj da olakša selekciju kandidata. Potrebno je poštovati datu formu, i za svako pitanje posebno napisati odgovor. Na kraju, ukoliko postoji ono što biste o sebi još napisali, dodajte to u delu koji je za to predviđen. Ukoliko taj deo ne postoji, onda znači da je u formularu navedeno sve što je potrebno poslodavcu da bi procenio kandidate i ubacivanjem informacija o sebi za koje niste pitani teško da ćete dobiti dodatne poene.

DOGAĐAJI

Citat dana

Obrazovanje je stvorilo bezgraničnu populaciju koja je sposobna da čita, ali nije sposobna da razlikuje šta je vredno čitanja.
Džordž Makoli Treveljan

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: