Namena CV-a

cCV treba da bude prilagođen poslu za koji konkurišete. Uvek je potrebno da imate u vidu kome se obraćate, zbog čega, šta se od Vas, kao potencijalnog kandidata traži, i šta Vi imate da ponudite. To su pitanja koja je poželjno da sebi postavite pre pisanja CV-a, u toku i pošto ste ga napisali. Korisno je da pre početka pisanja dobro pročitate i proučite oglas za posao na koji se prijavljujete. Ma koliko uspešno da ste napisali CV prijavljujući se za jedan posao, ne zaboravite - to je bio CV samo za taj posao. Kada konkurišete za neko drugo mesto, potrebno je da Vaša prijava odgovara baš toj poziciji, zbog toga morate i napisati novi CV, odnosno prepraviti stariji. Pa i ako je u pitanju ista vrsta posla za koji se prijavljujete, poslodavac nije isti! 

Još jedan bitan razlog zbog kojeg se jednom napisan CV ne možete u istom obliku koristiti mnogo puta jeste i što je to dokument koji zastareva. Vi stičete nova iskustva i znanja koja obogaćuju Vaš CV i, samim tim, prepravke su nužne. Redovno unosite izmene i dopune u Vaš CV. Uverite se da verzija koji šaljete sadrži najnovije podatke o Vama. 

Jedno od osnovnih pravila pisanja CV-ja je da sve što napišete mora da bude istinito. Podaci se uvek mogu vrlo lako i brzo proveriti, a netačni podaci ne samo da Vas odmah diskvalifikuju, već stvaraju o Vama vrlo ružnu sliku. Lažiranje podataka o sebi ako i doprinese dobijanju određenog posla, sigurno Vam neće doneti i zadržavanje tog posla. Budite ozbiljni. Poštujte svoje vreme, ali i vreme potencijalnog poslodavca. Naravno, pravilo pisanja samo tačnih podataka o sebi ne isključuje mogućnost izvesnog „ulepšavanja". Izaberite način prezentovanja informacija i stil pisanja kojima ćete bolje istaći prednosti, a svoje mane učiniti manje štetnim po Vas. U tome se i ogleda umeće pisanja CV-ja i zbog toga je važno iskoristiti dozvoljena i sasvim opravdana sredstva za bolje predstavljanje. 

Za neke poslove prijavljivanje se vrši putem popunjavanja ponuđenog formulara, bez dodatnog prilaganja CV-ja. Veći broj pitanja na koja je potrebno da odgovorite predstavaljuju preformulisane delove CV-ja. Ipak, budite pažljivi! To nije CV koji sami sastavljate i nemojte samo prekopirati iz već napisanog CV-ija delove za koje Vam se učini da odgovaraju na postavljeno pitanje. Formular je posebno urađen za potrebe određene firme i on ima cilj da olakša selekciju kandidata. Potrebno je poštovati datu formu, i za svako pitanje posebno napisati odgovor. Na kraju, ukoliko postoji ono što biste o sebi još napisali, dodajte to u delu koji je za to predviđen. Ukoliko taj deo ne postoji, onda znači da je u formularu navedeno sve što je potrebno poslodavcu da bi procenio kandidate i ubacivanjem informacija o sebi za koje niste pitani teško da ćete dobiti dodatne poene.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: