Mitovi o karijeri

Koje su opšteprihvaćene iluzije o karijeri? Šta je istiniti deo priče? Evo nekoliko mitova o karijeri:

Career1. Svi se penju stepenicama uspeha, pa čak i ako to znači da radimo stvari koje nas ne zanimaju. Istina, ipak, pokazuje da je uspeh subjektivan. Svako od nas stvara svoju definiciju uspeha. Sreća ili zadovoljstvo su često deo te definicije, ali ako nas karijera ne ispunjava – da li možemo biti srećni?

2. Najpametnija osoba uvek dobija posao. Ova konstatacija definitivno nije tačna – kompanije su u poslednje vreme više zainteresovane da zaposle kompletnog zaposlenog. To što ste pametni  uvek je prednost, ali to nije jedina stvar koju menadžeri ljudskih resursa gledaju.

3. Ako kažemo „ne” onome što drugi očekuju od nas, neosetljivi smo i neljubazni. To, naravno, nije tačno. Imamo pravo da kažemo „ne” tuđim očekivanjima i da samostalno donosimo odluke o svojoj karijeri.

4. Postoji samo jedna prava karijera za mene. Netačno! Postoji više zanimanja koja se poklapaju sa našim interesovanjima, sposobnostima i mogućnostima.

5. Negde postoji neki test koji će mi reći šta treba da uradim sa svojom karijerom. Ne! Nijedan test ne može reći kojim će smerom ići nečija karijera. Testovi pružaju uvid samo u neke informacije koje pomažu u planiranju karijere.

6. Posao je posao i tu ne bi trebalo da bude zabave. Naravno, posao je posao i definitivno nije sve u radu zabavno. Ali najveći uspeh postižu oni koji pronađu svoju strast i rade ono što zaista vole. U tom slučaju, posao može biti i zabavan.

7. Drugi znaju šta je za mene najbolje. Naravno da ne znaju! Ono što drugi kažu o vama je vrlo često odraz njihovog merila vrednosti, ali ne i vašeg.

8. Ako stvari ne idu kako smo planirali, to znači da smo gubitnici. Istina je da je život pun neočekivanih događaja i povremenih nazadovanja. To ne znači da smo gubitnici, već da smo samo ljudi. Često su prepreke u stvari skrivene prilike koje treba iskoristiti. Uspeh se može posmatrati kao proces, a neuspeh je jedan događaj ili iskustvo. Što je osoba uspešnija, to je više neuspeha doživela.

9. Moramo odlučiti između karijere i porodice. Istina je da se može imati oboje: i karijera i porodica. To zahteva pažljivo planiranje, postavljanje prioriteta, upravljanje i fleksibilnost.

10. Onaj koji sve zna treba da bude lider! Stručnjak nije nužno i lider. Postoji razlika između stručnjaka i lidera. Kao stručnjak, važno je da znate sve odgovore, ali kada ste lider, važno je da vaš tim zna sve odgovore.

DOGAĐAJI

Citat dana

Edukacija je ključni element preživljavanja jer smo iz perioda industrijske tranzicije prešli u postindustrijsku, koja se bavi obradom informacija, a ne proizvodnjom dobara.
Gordon Mekfarlan

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: