Oslovljavanje - obraćanje

njlOslovljavanje zavisi od starosne dobi, relacije muškarac – žena, hijerarhijskih i drugih odnosa. 

Prilikom upoznavanja, obraćanje teče sledećim redosledom: „Gospodin Y...“, „Gospođa X...“, pri čemu je prvo predstavljena muška osoba ženskoj, ili mlađa starijoj.

Ukoliko starija osoba (po godinama, hijerarhiji) to predloži, tokom ustaljenog kontakta, može se preći na oslovljavanje tipa: „g”ospođo Marija...“, ili samo ličnim imenom. 

U profesionalnim odnosima, u institucijama u kojima postoji čvrsta podela po statusu i hijerarhiji, oslovljavanje se vrši po zanimanju ili funkciji, na primer „gospodine profesore...” ili ukoliko je osoba mlađa, samo „profesore” ili „gospodine direktore...” ili samo „direktore...”. 

Kada se neko obraća većem skupu, redosled oslovljavanja je: „dame i gospodo”. Na kongresima i skupovima posvećenim jednoj profesiji, može se obratiti sa „poštovane kolege...”, ili ako se obraća jednoj osobi, onda: „kolega...”.

Za pisani način obraćanja koriste se slična pravila kao i za usmeno oslovljavanje, s tim da se mogu koristiti i druge reči.

Uobičajeno je oslovljavanje sa „poštovani gospodine...” ili samo „poštovani...”. 

Ukoliko se neko obraća nekolicini, onda „poštovane kolege...”, „poštovana gospodo...” i „poštovani prijatelji...”.

DOGAĐAJI

Citat dana

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.
Johan Volfgang Gete

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: