Poslovni izgled

Dobar i negovan spoljni izgled osobe nije nužno i garancija poslovne uspešnosti, ali zapušten, neadekvatan i nepriličan izgled baciće senku i na najblistaviju karijeru. 

Spoljni izgled u poslovnom svetu predstavlja kombinaciju higijene i uljudnog i poslovnog oblačenja koje svako može postići. Dakle, radi se o negovanosti i određenoj vrsti odevanja, što će nas predstaviti kao osobu koja pazi kako na sebe, tako i na druge osobe i okolinu u kojoj živi. 

Poruka koju šaljemo spoljnim izgledom je ono što drugi na nama vide i prihvataju kao našu sliku, ali ne sliku nas kao privatne osobe, već poslovnog čoveka koji je deo imidža određene organizacije i kompanije, koji je odraz i ogledalo svoje struke i posla. Spoljni izgled je ono što drugi na nama vide, i to pre nego što nam stisnu ruku i pre nego išta kažemo. Najvažnije je da vaša profesionalna slika bude u skladu s poslovnim imidžom kompanije u kojoj radite i svim onim što vi u njoj predstavljate. 

hnjk

Negovan izgled

Osnova dobrog poslovnog imidža je lična higijena, na koju se zatim nadograđuje elegancija u vidu skladne figure, negovane i prikladno oblikovane kose, kao i sve ono što čini izgled osobe koja je pomno negovana za svakodnevne prilike. Kosa i frizura i kod žene i kod muškaraca, bez obzira na boju, dužinu ili vrstu, uvek treba biti čista, očešljana i sveže oblikovana. Vrsta frizure trebalo bi da bude u skladu s vremenom i modom, ali ne napadnog modnog izražaja. Tokom poslovnog događaja, kosu ne dotičite rukama, ne menjajte frizuru, ne proveravajte je u odrazu na staklu ili ogledalu. Ako osećate potrebu da dodatno uredite kosu, to ćete uraditi u garderobi ili u toaletu. Obrve, bradu, brkove i ostale dlačice na licu potrebno je, takođe, urediti, ali isto tako treba paziti da to oblikovanje ne učini lice čudnim. Muškarci koji se briju to treba da čine svakodnevno, a oni koji nose bradu i/ili brkove, takođe, treba da ih održavaju i redovno oblikuju.

Zdravi i beli zubi ukras su svakog lica. Redovno ih čistite i negujte. Posle obroka bilo bi dobro da ih operete. Osobe koje zube „čiste“ žvakaćom gumom, to ne smeju da rade za vreme poslovnih poseta. Ruke su deo tela koji je vidljivo istaknut u poslovnim razgovoru. One moraju biti čiste, a nokti čisti i podrezani: kod muškaraca nakratko, a kod žena do umerene dužine. Mali prst držite uvek priljubljen uz ostale prste ruke, a kažiprstom nikad ne upirite i ne pokazujte. Poželjno je da ženske noge budu uredno depilirane i u čarapama, dok se muške noge u poslovnom svetu nikad ne pokazuju. Kada želite noge prekrstiti, učinite to odmerenim i ne suviše naglim pokretom. 

Odevanje

Sve profesije, a u novije vreme i brojne kompanije, imaju svoj dress code ili „propisano“ odevanje, koje se zahteva u svrhu prepoznatljivosti i slike koja se želi poslati potencijalnim poslovnim partnerima, klijentima i sveukupnoj javnosti. U svakom dress codu uvek treba da bude jasno šta se podrazumeva kao neformalno, šta kao svakodnevno, a šta kao obavezno odevanje. Kompanije to propisuju u vidu nošenja određene „uniforme“ ili u vidu preporuke i sugestije za odevanje. Ako pri zapošljavanju niste dobili takve smernice, nemojte se ustručavati da pitate starije kolege ili nadređene šta je uobičajeno kao kodeks odevanja u njihovoj, vama novoj poslovnoj sredini. Pomoći će vam i to da se osvrnete oko sebe i pogledate koju vrstu odeće nose ostali zaposleni. Praktično je pri odabiru odeće voditi računa o odgovarajućem konfekcijskom broju, ali najvažnije je ipak da odeća bude čista i održavana. Sve što odevamo mora biti oprano i ispeglano. 

Za muškarce

Muškarci koji nose odela posebnu pažnju treba da obrate na okovratnik i manžetne, i na to da se kroz odeću nikada ne nazire donje rublje. Manžetne treba da proviruju nekoliko centimetara ispod rukava jakne, i na njih se ne stavlja sat. Cipele moraju biti čiste, iščetkane i izglancane, uredno vezanih pertli, nepohabanih peta i uvek za vreme posla na nogama. Muške čapare, bez obzira na godišnje doba, uvek treba da budu visoke, a isto tako krajnje je neukusno nositi prozirne čarape na radnom mestu. Osetljivo mesto su džepovi na sakoima i na odelima, koji nikada ne smeju biti pretvoreni u magacine, pretrpani, izvrnuti i obešeni. Košulje koje birate za poslovni događaj neka ne budu prenaglašenog dezena niti intenzivnih boja. Okovratnik košulje neka bude usklađen sa čvorom kravate koji vežete, veličinom udoban, kako biste izbegli često otpuštanje čvora na kravati i otkopčavanje gornjeg dugmeta na košulji. Kravata je odevni dodatak koji najjače ocrtava ukus i posebnost onoga ko je nosi. U današnjem poslovnom svetu može se odabrati i nenošenje kravate, ali dobro odabrana, diskretna kravata danas je izraz dobrog ukusa i poslovnog bontona. Odaberete li kravatu, pripazite kako je vežete. Dužina kravate treba da doseže do kopče kaiša na pantalonama, ne preko. Kravata neka bude jednobojna ili diskretnog dezena. Tamnosivo odelo je najbolji odabir svakog poslovnog čoveka. Ono se nosi u svako doba dana i može biti odeveno u manje ili više formalnim prilikama. Poslovna torba imperativ je današnjice zbog stvari i opreme koju svaki poslovni čovek treba imati pri ruci. Najčešći odabir menadžera su kožne poslovne torbe – crne, bordo ili smeđe boje. 

Za žene

Klasični odevni predmeti sačinjavaju garderobu prigodnu za poslovne situacije. Tu svakako spadaju košulje nežnih tonova preko kojih se odevaju puloveri ili sakoi, ili kostimi u kombinaciji sa suknjom i pantalonama. Kostimi klasičnog kroja i boje: tamnoplavi, sivi ili crni sa serijom košulja dobrog kroja i kvalitetnih materijala su osnova odevanja svake poslovne žene koja investira u svoju poslovnu budućnost. Kod odabira suknje, vodite računa o kvalitetu tkanine kako vam se suknja ne bi gužvala ukoliko većinu radnog vremena provodite sedeći. Dužinu suknje prilagodite liniji, ali ne nosite ni prekratko ni predugačko. Čarape (unihop) moraju biti besprekorne. S obzirom na prirodu posla, nije na odmet da imate i rezervne na poslu. Cipelama određujemo ono što modni stručnjaci nazivaju sveukupnost izgleda. Za dobru žensku cipelu važna je elegancija i odmerena visina potpetice. Torbica poslovne žene treba da bude prostrana kako bi u nju, uz lične stvari, mogli da stanu i svi oni predmeti koji su nužni za poslovanje. Nakit koji se nosi u poslovnim prilikama treba da bude jednostavan i diskretan.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: