Poslovni protokol

Službeni protokol podrazumeva pripremu, organizaciju i primenu poslovne etikecije – biznis etikecije prilikom poslovnih sastanaka, pregovora, različitih vrsta skupova. Biznis etikecija zahteva posebnu vrstu obraćanja i oslovljavanja, tituliranja, pozdravljanja. 

Poslovni protokol nalaže određeni raspored ulaženja u prostoriju i raspoređivanje u prostoru, način sedenja ili stajanja na koktel-prijemima i sl. Značajne ličnosti predstavljaju se svima i pozivaju se da uzmu reč. 

lkiStandardno ponašanje, u smislu utvrđene etikecije, može se uočiti u odnosu na: 

  • Hijerarhiju (bilo koje vrste),
  • Ponašanje nižeg po statusu i rangu prema višem po starosti,
  • Diplomatski protokol.

Hijerarhijski odnos uspostavlja se prema starosti, polu, stepenu obrazovanja, socijalnom i društvenom statusu i dr. Značajno je isticanje lidera i vođe tima, direktora ili šefa, u smislu „najboljeg među dobrima”.

Ponašanje u smislu isticanja statusa nije uvek neophodno u poslovnoj komunikaciji. Ono je značajno prilikom donošenja, preuzimanja odgovornosti, kriznih situacija ili trenutaka kada lider mora doneti odluku ili izreći opomene članovima tima. 

Kada ljudi ne poštuju određena pravila ponašanja i poslovni moral, isticanje razlika predstavlja zaštitu i opominje nepristojnog sagovornika da postavljenu barijeru nikako ne može ukinuti. 

Posebni diplomatski protokol primenjuje se prilikom susreta visokih zvaničnika na međunarodnom nivou. Prilikom državnog protokola unapred se dogovara protokol, odnosno program poseta, koji se dostavlja u pisanoj formi strani koja dolazi u posetu. Ukoliko nema posebnih zahteva i primedbi, poseta se može organizovati. Visoki zvaničnici i gosti usvajaju načine ponašanja, odnosno prilagođavaju se protokolu zemlje domaćina. Jedna od najviših funkcija pripreme ovakvih događaja je šef protokola.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: