Poslovno ponašanje - maniri

Ponašanje je aktivnost, skup određenih reakcija uslovljenih biološkim, fiziološkim, psihološkim, sociološkim i drugim faktorima.

Maniri se kao određena pravila ponašanja uče i stiču. Maniri su ustanovljeni standardi (kodeksi) u ponašanju koje jedna zajednica dobrovoljno prihvata, uči, ali i kreira. Lična inovativnost i kreativnost pojedinca omogućavaju da se maniri transformišu u skladu s vremenskim i društvenim tokom. 

Standardi ponašanja, kao i glas, govor i pokret, obeležavaju i određuju neku ličnost. 

hgudhNačin ponašanja, maniri, ophođenje sa ljudima mogu predstavljati most i prepreku u komunikaciji. Pristupačnost i otvorenost omogućavaju ljudima da prilaze jedni drugima bez bojazni da će biti odbijeni. Pozitivan stav privlači ljude, a odbojan, hladan, nepristupačan upozorava na opreznost. 

Dobri maniri podrazumevaju visok stepen samokontrole. Kontrola je znak zrelosti, prisebnosti, znak razumevanja i poštovanja drugih. Kontrola emocija je posebno važna u poslovnom okruženju. Prepuštanje izrazito temperamentnim reakcijama ili preterano pokazivanje emocija i insistiranje na njima može ugroziti poverenje u nekoga. Pokazivanje ljutnje i besa je nepoželjno ponašanje, jer provocira sukob. Osoba sklona rešavanju situacija kroz vikanje, ljutnju i svađu zapravo je nesigurna i nestabilna osoba. Kada se uspostavi kontrola nad sopstvenim ponašanjem i reakcijama, tada se otvara mogućnost za kontrolu drugih.

Ponašanje je veština, ne samo komuniciranja s drugima već i jedan od načina predstavljanja sopstvene ličnosti u javnosti. U tom smislu, ponašanje ima psihološke, socijalne i motorističke karakteristike. Za ponašanje su značajni emocionalni i racionalni elementi, pri čemu u poslovnoj komunikaciji prevladavaju racionalne odluke. Emocije nemaju primarnu ulogu u odlučivanju s kim se može poslovati, ali određena selekcija ipak treba postojati. 

Veština komunikacije sastoji se u promatranju i prepoznavanju ljudi, te odabiru s kime se nikako ne može sarađivati i raditi, ni pod kakvim uslovima. 

U psihološkom smislu, ponašanje se sastoji od opažanja, percepcije, stvaranja određene slike o sebi i plasiranja te slike u javnost. Ponašanje je veština postizanja kompromisa i mogućnost uspostavljanja korektnih odnosa s većinom. U svakom slučaju, prilikom upoznavanja, prepoznavanja, uspostavljanja kontakata, važna je diskrecija. Ona podrazumeva delikatno ponašanje, koje nije samo pitanje forme već dobrog vaspitanja, osetljivosti za druge ljude i poštovanja sagovornika.

DOGAĐAJI

Citat dana

Nikad ne započni dan ako on nije već završen na papiru.
Anonimni autor

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: