Pozdravljanje

Prilikom pozdravljanja uspostavljaju se određene veze i odnosi. To je trenutak upoznavanja, prepoznavanja pri susretu bliskih prijatelja, poslovnih prijatelja ili sasvim nepoznatih ljudi. Najčešći su oblici pozdravljanja rukovanjem, klimanjem glavom, mahanjem, pozdravljanjem s dodirivanjem i sl. 

rukPrilikom pozdravljanja, pravila bontona nameću redosled postupaka: 

  • Starija osoba prva pruža ruku mlađoj, a žena muškarcu, iako je muškarac dužan da prvi rečima pozdravi ženu. Ženi se ostavlja mogućnost odabira načina pozdravljanja – rukovanjem, osmehom, klimanja glavom i sl. 
  • Osoba koja ulazi u prostoriju dužna je prva pozdraviti prisutne. Prilikom susretanja, važno je predstaviti osobe koje se ne poznaju međusobno. 
  • Ime i prezime (titulu u određenim situacijama) treba pažljivo i čujno – zvučno izgovoriti. Ako je nekim slučajem propušten trenutak predstavljanja, treba se sam(a) predstaviti u najpogodnijem trenutku. 
  • Ukoliko muškarac sedi prilikom predstavljanja ženi, on mora ustati. Isto tako, i mlađi muškarac u odnosu na starijeg. Devojka ustaje da bi se predstavila starijoj ženi ili osobi koja ima značajniji status.

Rukovanje

Rukovanje se sastoji u čvrstom, ne prejakom, stisku ruke s osobom s kojom se pozdravlja. Prilikom pružanja ruke, sagovornik se gleda uz osmeh, pri čemu je naklon tela ka njemu/njoj. Način pozdravljanja rukovanjem pokazuje stepen sigurnosti i otvorenosti za komunikaciju; pokazuje status. 

Pozdravljanje tzv. rukohvatom (čvrst stisak šake uz dodirivanje – pridržavanje partnerove podlaktice drugom rukom) karakteristično je za političare prilikom službenih poseta ili za dugogodišnje saradnike u poslu, koji su na sličnom položaju. Ovim načinom se ističe i pokazuje srdačnost i prijateljstvo.

DOGAĐAJI

Citat dana

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.
Johan Volfgang Gete

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: