Pozdravljanje

Prilikom pozdravljanja uspostavljaju se određene veze i odnosi. To je trenutak upoznavanja, prepoznavanja pri susretu bliskih prijatelja, poslovnih prijatelja ili sasvim nepoznatih ljudi. Najčešći su oblici pozdravljanja rukovanjem, klimanjem glavom, mahanjem, pozdravljanjem s dodirivanjem i sl. 

rukPrilikom pozdravljanja, pravila bontona nameću redosled postupaka: 

  • Starija osoba prva pruža ruku mlađoj, a žena muškarcu, iako je muškarac dužan da prvi rečima pozdravi ženu. Ženi se ostavlja mogućnost odabira načina pozdravljanja – rukovanjem, osmehom, klimanja glavom i sl. 
  • Osoba koja ulazi u prostoriju dužna je prva pozdraviti prisutne. Prilikom susretanja, važno je predstaviti osobe koje se ne poznaju međusobno. 
  • Ime i prezime (titulu u određenim situacijama) treba pažljivo i čujno – zvučno izgovoriti. Ako je nekim slučajem propušten trenutak predstavljanja, treba se sam(a) predstaviti u najpogodnijem trenutku. 
  • Ukoliko muškarac sedi prilikom predstavljanja ženi, on mora ustati. Isto tako, i mlađi muškarac u odnosu na starijeg. Devojka ustaje da bi se predstavila starijoj ženi ili osobi koja ima značajniji status.

Rukovanje

Rukovanje se sastoji u čvrstom, ne prejakom, stisku ruke s osobom s kojom se pozdravlja. Prilikom pružanja ruke, sagovornik se gleda uz osmeh, pri čemu je naklon tela ka njemu/njoj. Način pozdravljanja rukovanjem pokazuje stepen sigurnosti i otvorenosti za komunikaciju; pokazuje status. 

Pozdravljanje tzv. rukohvatom (čvrst stisak šake uz dodirivanje – pridržavanje partnerove podlaktice drugom rukom) karakteristično je za političare prilikom službenih poseta ili za dugogodišnje saradnike u poslu, koji su na sličnom položaju. Ovim načinom se ističe i pokazuje srdačnost i prijateljstvo.

DOGAĐAJI

Citat dana

Education is what survives when what has been learned has been forgotten. Obrazvoanje je ono što preživi kada se zaboravi ono što je naučeno.
B. F. Skiner

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: