Priprema za intervju

Kada smo sve dobro i na vreme uradili – našli privlačan oglas, ocenili svoje obrazovanje i radno iskustvo kao odgovarajuće za dati posao, pažljivo napisali propratno i motivaciono pismo, preostaje nam samo da se naoružamo strpljenjem i sačekamo poziv na razgovor za posao kojim poslodavci otpočinju selekciju kandidata. Uz malo sreće, prolazite u prvi krug. Ono što sledi je priprema za prvi intervju...

Pre nego što odete na intervju, potrebno je obratiti pažnju na nekolko stvari:

Before interviewInformišite se o kompaniji u kojoj ste aplicirali za posao
Posetite web stranicu kompanije, ako postoji, ili prelistajte novine skorijeg datuma u kojima je bilo reči o kompaniji.

Informišite se o konkretnom poslu za koji aplicirate
Saznajte koja su znanja, veštine i sposobnosti potrebne za obavljanje određenih radnih zadataka. Razmislite koje uslove zadovoljavate i u kojoj meri. Budite iskreni i što je moguće objektivniji u samoproceni.

Razmislite šta biste još želeli da znate o poslu za koji aplicirate
Osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Postavljanjem dodatnih pitanja ostavljate utisak zainteresovanosti i motivisanosti za određenu poziciju. Možete se raspitati detaljnije o poslu, načinu rada, poslovnom angažmanu i slično.

Dobro proučite svoju biografiju
Pre samog odlaska na ugovoreni intervju dobro proučite biografiju kako ne biste sebe doveli u neugodnu situaciju iznošenjem netačnih datuma ili ne sećajući se koje ste detalje spomenuli u biografiji, a koje bi trebalo naglasiti tokom intervjua.

Ponovite vašu "2-minutnu prezentaciju"

Često ćete se, tražeći posao, naći u poziciji da se od vas traži da u minut–dva kažete nešto o sebi. Nemojte to prepustiti trenutnoj inspiraciji! Osmislite i uvežbajte svoju „dvominutnu prezentaciju”. Smislite kratku i jasnu prezentaciju samoga/same sebe. U svoju prezentaciju svakako uključite:

 • podatke o obrazovanju (gde ste se obrazovali, za šta, titule...),
 • opis poslednjeg radnog mesta (kompanija, čime se bavi, koje je vaše radno mesto, šta trenutno radite...),
 • opis nekog pređašnjeg posla na kojem ste stekli iskustvo koje bi vam moglo pomoći pri novom poslu (gde, kada, kako i zašto smatrate da bi vam to koristilo za novi posao),
 • specijalne veštine (ovaj deo prilagođavate konkretnom poslu za koji konkurišete),
 • strane jezike (ako je vaše znanje izvrsno/ dobro, istaknite to, navedite eventualni boravak u inostranstvu, načine na koje ste se sami usavršavali),
 • zašto tražite novi posao i šta od njega očekujete.

Uvežbajte svoju „dvominutnu prezentaciju”. Napišite u kratkim crtama šta želite da spomenete, ispričajte naglas onoliko puta koliko vam je potrebno da vaše izlaganje postne tečno. Zamolite druge za pomoć. Razmislite i u skladu s time izmenite ono što nije bilo dobro. Istaknite znanja i veštine koje ste stekli na prošlim poslovima, a koji su od važnosti za posao za koji ste konkurisali. Ukoliko se od vas očekuje znanje stranog jezika, na gorenavedeni način pripremite i uvežbajte vašu „dvominutnu prezentaciju” na stranom jeziku, budući da postoji velika šansa da se od vas traži i predstavljanje na jeziku koji ste naveli da poznajete.

Ponovite najčešća pitanja na poslovnim intervjuima i odgovore na njih
Postoje određena pitanja koja se ponavljaju u gotovo svim selekcionim intervjuima. Pripremite odgovore na takva pitanja. Na internetu možete pronaći veliki broj članaka u kojima se možete informisati o pitanjima koja se najčešće postavljaju na intervjuima. Sa sigurnim i staloženim odgovaranjem delovaćete samouvereno i kompetentno, te ćete ostaviti dobar utisak na ispitivača.

Pripremite brojeve telefona osoba koje bi vam mogle dati preporuke
Korisno je unapred razmisliti o osobama koje bi mogle da vam daju preporuku i zabeležite njihove brojeve telefona kako biste mogli da ih date ispitivaču, ukoliko od vas to zatraži. Izvor preporuke može biti bivši poslodavac, saradnik, profesor...

Razmislite šta ćete obući
Ne postoji pisano pravilo o tome šta obući. Međutim, odabir odeće znatno deluje na prvi utisak koji stvarate kod ispitivača. Budite uredni i čisti, obucite se pristojno i profesionalno, u skladu s pozicijom za koju konkurišete.

Pripremite tražena dokumenta
Pripremite na jednom mestu sve one dokumente koji bi vam mogli zatrebati u potrazi za poslom:

 • biografija (srpski, engleski...),
 • uverenje o državljanstvu,
 • svedočanstvo o završenoj srednjoj školi,
 • diplome,
 • svedočanstvo o završenim tečajevima (strani jezik, informatički tečajevi, daktilografija…),
 • preporuke,
 • nagrade i priznanja.

Fotokopirajte sve ove dokumente i napravite "rezervni prezentacioni materijal" koji držite u zasebnoj fascikli.

Dobro se odmorite i naspavajte
Kako bi vaše predstavljanje i sveukupni utisak bili što bolji, važno je da budete odmorni i sveži. Pre odlaska na intervju za novi posao organizujte svoje vreme tako da se adekvatno pripremite i time smanjite izvore nepotrebnog stresa.

Na intervju dođite u tačno dogovoreno vreme
Ni prerano ni prekasno! Imajte na umu da poslodavac ima niz svakodnevnih obaveza, te da preranim ili prekasnim dolaskom na intervju narušavate njegov raspored i ostavljate utisak nemarnosti. Dakle, dajte sve od sebe da vaš dolazak bude u tačno dogovoreno vreme.

Nemojte pušiti ili piti alkoholna pića pre intervjua
Dim cigarete će vam se uvući u odeću i kosu, što sigurno ne ostavlja pozitivan utisak ni na koga! Čak i ako popijete samo jedno lagano alkoholno piće, u razgovoru bi se mogao osetiti zadah.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: