Razlika između posla i karijere

razlika izmedju karijere i posla

Često dolazi do mešanja pojma karijere sa pojmom posao. Međutim, između koncepta karijere i koncepta posla postoji bitna razlika. Najjednostavnije rečeno, posao je nešto što radite kako biste primili platu na kraju meseca; dakle, to je plaćeni rad. Dok je, sa druge strane, karijera dugoročna, plodna aktivnost, koja donosi zadovoljstvo. Karijera se određuje kao put ili napredak kroz život, naročito vezano za učenje i zaposlenje. Karijerom treba da se aktivno bavimo, da je planiramo, vodimo, pratimo, a ne samo da čekamo posao koji ćemo da radimo celoga radnog veka. Karijera može biti dinamična, nekada napredujemo brzo, nekad sporo, nekad dugo ostajemo na jednom poslu, a nekad često menjamo poslove. Već ovde postaje jasno da je karijera širi pojam, koji obuhvata skup svih poslova koje smo radili tokom života. Posao je uži pojam od pojma karijere i obuhvata skup radnih zadataka koji su propisani za određeno radno mesto u kompaniji.

Razlika između posla i karijere:

POSAO KARIJERA
Kratkoročna vremenska perspektiva
Neposredni rezultati
Određuje ga organizacija
Zadovoljava organizacijske potrebe
Fiksni i ograničen motivacijski sistem
Dugoročna perspektiva
Dugoročni razvoj
Određuje je pojedinac
Ujedinjuje organizacijske i individualne potrebe
Višestruki motivi (povećanje smisla i značenja za pojedinca)

 

Posao je moguće pretvoriti u karijeru, ali to zahteva dobro obavljanje trenutnog posla i konstantan rad na ličnom usavršavanju. Međutim, ako uđete u kolotečinu i rutinu posla, kada počnete da ga odrađujete, ugrožavate vlastito napredovanje.

Pretvaranje posla u karijeru

Pratite trendove - Prilikom obavljanja posla, nije dovoljno samo koristiti već naučene metode. Potrebno je konstantno ići u korak sa vremenom, koristiti nove strategije, metode, tehnologije, a sve to radi napredovanja, što boljim izvršenjem trenutnog posla. Postoji niz specijalizovanih seminara, stručnih kurseva, poslovnih okupljanja i konferencija na kojima se izlažu aktuelni trendovi u nekoj oblasti. Potrebno je pratiti šta se dešava u vašoj sferi poslovanja i reagovati u skladu sa tim. Jer ako vi to ne budete radili, radiće neko pre vas.

Posao i karijeraCeloživotno učenje - Ulaganje u znanje je jedna od najboljih investicija, jer će vam se to kasnije višestruko isplatiti. U današnje vreme, mnogi poslodavci više ne zahtevaju formalne kvalifikacije. Ipak, analize pokazuju da je završetak studija vrlo isplativ. Zahtevno jeste i finansijski i vremenski, ali su plodovi višestruko isplativi. Naime, kroz nekoliko godina nakon završetka studija, ova investicija se u potpunosti vraća.

Ipak, i poslodavci i zaposleni su saglasni u tome da je znanje odlučujuća konkurentska prednost za pojedince i kompanije. Prema rezultatima istraživanja, čak 62% poslodavaca smatra ili donekle smatra da je ulaganje u edukaciju zaposlenih najisplativije ulaganje za kompaniju.

Najsnažniju konkurentsku prednost postižete ulaganjem u sebe, svoje znanje i usavršavanje. Potrebno je uvek naći vremena za dodatno školovanje, čak i onda kada ste zaposleni. Ko misli da je sve naučio, taj živi u svetu koji više ne postoji, jer se okruženje menja iz trena u tren. Zato je potrebno usavršavati sebe u svako doba života kako biste ostali konkurentni.

Promena posla - Nekada su se u radne knjižice, tokom radnog veka, upisivale jedna ili dve firme. Danas nije čudno ukoliko tokom radnog veka promenite i više od pet poslova. Menadžer ljudskih resursa se, videvši jednu firmu za 20 godina staža, može upitati da li ste vi uopšte napredovali u svom profesionalnom razvoju. Da li ste ambiciozni? Šta sa vašom karijerom nije u redu?

Nekima se to događa povremeno, a nekima stalno. Svakih nekoliko godina žele da rade negde drugde. U pitanju je sasvim normalna, prirodna stvar - želja za promenom posla kako bi se došlo do onog koji vam može ponuditi napredovanje i kreiranje karijere.

Izabrati pravu karijeru je težak zadatak kada ste na njenom početku. Ne znate još u čemu ste dobri, interesi su vam široki. Nije lako niti kada dostignete stepen zrelosti i imate potrebu za promenom karijere. Da li je samo zarada ono što je motiv, ili…? Mnogo je jednostavnije kada znate šta volite da radite i u čemu ste dobri.

Reč je, zapravo, o promeni. Da biste svoje nezadovoljstvo pretvorili u zadovoljstvo, potrebno je upravljati promenom. Dakle, voditi računa o situaciji u kojoj smo, planirati gde želimo da budemo i preduzeti aktivnosti kako bismo to i ostvarili. Upravljanje promenom znači ne opirati joj se, već iz nje učiti, rasti i razvijati se. Ako se nađete na poslu koji vas svakodnevno čini nezadovoljnim, nemojte se plašiti da ga promenite. Sigurno će se naći neki posao koji će vam omogućiti da izgradite uspešnu karijeru, ali to nećete moći da doživite ako ne reagujete na trenutno nezadovoljstvo svojim poslom.

Napredovanje - Ako želite da napredujete, nije dovoljno da se potrudite samo na jedan dan ili jednu nedelju, a ostalih dana da radite po starom.  Ako se rad zaposlenog ne ceni,  potrebno je da razgovara sa poslodavcem kako bi saznao da li možda radi nešto pogrešno. Ako uprkos uloženom trudu nema mesta napretku, svakako uvek možete da pokušate da promenite posao.

DOGAĐAJI

Citat dana

Obrazovanje je jednostavno duša zajednice kada se prenosi sa generacije na generaciju.
Žilbert K. Čelsterton

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: