Sadržaj i forma motivacionog pisma

Za razliku od CV-ja, koji se, uz male izmene, može proslediti različitim poslodavcima, motivaciono pismo se svaki put piše iznova. To znači da njegov sadržaj određuje sam oglas. Zapavo, svaki poslodavac jasno zna kakvog zaposlenog želi, a na vama je da, čitajući oglas i informacije na sajtu kompanije, zaključite kako da se predstavite. Ne budite opširni, već izaberite samo one stavke iz vaše radne istorije za koje mislite da bi zanimale poslodavca.

Kompanije iz kreativnih industrija često traže od svojih kandidata da napišu kreativno motivaciono pismo. Za pisanje ovakvog dokumenta nema univerzalnog recepta, međutim, cilj je da se predstavite kao prava osoba za posao; čitajte oglas i informacije o poslodavcu pažljivo, te ih iskoristite za inspiraciju.

Najčešće greške u pisanju propratnog pisma su:

  • konkurisati na posao pismom od jedne rečenice,
  • bez imena i prezimena, pa čak i broja telefona,
  • pravopisne i greške u kucanju.

Forma propratnog pisma

Mada motivaciono pismo treba da bude jedinstveno, svaki put kad aplicirate za neku poziciju postoji uobičajena forma koja se mora poštovati.

propratno pismoDužina dokumenta: Motivaciono pismo ne treba da bude duže od jedne stranice teksta fonta Ariel/Calibri, veličina 12. Ako ste napisali više od ovoga, razmislite o tome koje su informacije irelevantne, odnosno da li imate opširan stil pisanja. To nijedan poslodavac ne voli.

Paragraf 1: Pismo počinjete sa „Poštovani/Poštovana” ili ako pišete na engleskom, “Dear Sir/Madam”. Ne zaboravite da pismo završite sa „S poštovanjem”, na engleskom na kraju pišite “Kind regards”. Motivaciono pismo otpočnite sa informacijom na koju se poziciju prijavljujete i kako ste saznali za oglas.

Paragraf  2: U drugom pasusu predstavite vaše dosadašnje obrazovanje i radno iskustvo. Ovo je prilika da opišete šta ste konkretno radili na prethodnim poslovima. Ako nemate radno iskustvo, istaknite obuke, prakse i volonterski rad koji ste obavljali, a koji će vas prikazati kao perspektivnu i proaktivnu osobu. Ubedite poslodavca da će mu vaš rad biti koristan. Nemojte samo navoditi poslove koje ste radili, pokušajte da povežete opis posla iz oglasa sa vašim radnim iskustvom kako biste poslodavcu dali do znanja da ste dobar kandidat i kako biste povećali šanse za prolazak u sledeći krug selekcije. Ukoliko ste u oglasu videli da se neko  određeno znanje ili veština traži za posao koji konkurišete (npr, rad u određenom programu), a vi to imate, obavezno navedite, jer ćete se na taj način istaći među drugim kandidatima i steći prednost.

Paragraf 3: Treći pasus je ključan. U njemu objašnjavate vašu motivaciju da radite baš u toj firmi. Čak i ako ste se prijavili na više oglasa, indukujte svakom poslodavcu osećaj da je on jedini. Treći pasus logički proizlazi iz prethodnog, te ih oblikujte tako da vaša želja za radom baš u toj kompaniji izgleda prirodno. Vi, u suštini, ovde saopštavate poslodavcu kakva su vaša očekivanja od njega.

Paragraf 4: U poslednjem pasusu naglašavate da ste voljni da detaljnije objasnite i pokažete svoje kvalitete prilikom razgovora za posao.

Na kraju, pročitajte još jednom sve, proverite pravopisne greške, ispravite ih i vaše motivaciono pismo je spremno za slanje!

DOGAĐAJI

Citat dana

Nije siroče onaj ko je ostao bez roditelja, nego je siroče onaj ko je ostao bez znanja i odgoja.
Anonimni autor

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: