Saveti za pisanje motivacionog pisma

Propratno pismoPrilikom pisanja motivacionog pisma trebalo bi da se pridržavate nekih osnovnih saveta.

Pre svega, koristite opšteprihvaćeni format poslovne korespondencije. Pismo treba da bude original i napisano u istom stilu kao i CV.

Pismo ne sme da ima gramatičkih i drugih grešaka. Pročitajte ga nekoliko puta pre nego što ga pošaljete. Naslovite pismo na određenu osobu i navedite naziv njene pozicije. Ukoliko ne možete da naslovite pismo na određenu osobu – koristite izraze kao što je: „Predmet: Prodavac“. Stil pisanja treba da bude prirodan, bez žargona i opširnosti. Motivaciono pismo treba da bude kratko i jasno.

Uvodni deo motivacionog pisma treba da je napisan tako da poslodavca podstakne da ga pročita do kraja. Navedite poziciju za koju konkurišete u uvodnom delu pisma. Naglasite koji je vaš potencijalni doprinos kompaniji, a ne šta vi očekujete od nje. Nije poželjno da navodite zašto vam je potreban posao ili zašto je to dobra prilika za vas..

Neka delovi pisma budu kratki, tj. izbegavajte duge i komplikovane rečenice. Motivaciono pismo nije esej na 10 strana. To je jedan vrlo jednostavan tekst od svega nekoliko paragrafa. Treba da izrazite entuzijazam i da budete samouvereni. Takođe, nije poželjno da od potencijalnog poslodavca tražite brz odgovor. Budite strpljivi i ljubazni.  

U objavljenim konkursima često se traži vaše očekivanje u pogledu buduće plate ili informacije o vašoj sadašnjoj zaradi. Ako ignorišete ove zahteve i ne pružite ove informacije, rizikujete eliminaciju iz užeg kruga kandidata. Možete navesti donju i gornju granicu očekivane zarade, sa naznakom da je plata stvar pregovora.

Ukoliko šaljete motivaciono pismo i radnu biografiju elektronskom poštom, propratno pismo treba da bude u samoj poruci (sa napomenom šta se nalazi u prilogu), a radna biografija i motivaciono pismo kao prilog poruke.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: