Saveti za pisanje motivacionog pisma

Propratno pismoPrilikom pisanja motivacionog pisma trebalo bi da se pridržavate nekih osnovnih saveta.

Pre svega, koristite opšteprihvaćeni format poslovne korespondencije. Pismo treba da bude original i napisano u istom stilu kao i CV.

Pismo ne sme da ima gramatičkih i drugih grešaka. Pročitajte ga nekoliko puta pre nego što ga pošaljete. Naslovite pismo na određenu osobu i navedite naziv njene pozicije. Ukoliko ne možete da naslovite pismo na određenu osobu – koristite izraze kao što je: „Predmet: Prodavac“. Stil pisanja treba da bude prirodan, bez žargona i opširnosti. Motivaciono pismo treba da bude kratko i jasno.

Uvodni deo motivacionog pisma treba da je napisan tako da poslodavca podstakne da ga pročita do kraja. Navedite poziciju za koju konkurišete u uvodnom delu pisma. Naglasite koji je vaš potencijalni doprinos kompaniji, a ne šta vi očekujete od nje. Nije poželjno da navodite zašto vam je potreban posao ili zašto je to dobra prilika za vas..

Neka delovi pisma budu kratki, tj. izbegavajte duge i komplikovane rečenice. Motivaciono pismo nije esej na 10 strana. To je jedan vrlo jednostavan tekst od svega nekoliko paragrafa. Treba da izrazite entuzijazam i da budete samouvereni. Takođe, nije poželjno da od potencijalnog poslodavca tražite brz odgovor. Budite strpljivi i ljubazni.  

U objavljenim konkursima često se traži vaše očekivanje u pogledu buduće plate ili informacije o vašoj sadašnjoj zaradi. Ako ignorišete ove zahteve i ne pružite ove informacije, rizikujete eliminaciju iz užeg kruga kandidata. Možete navesti donju i gornju granicu očekivane zarade, sa naznakom da je plata stvar pregovora.

Ukoliko šaljete motivaciono pismo i radnu biografiju elektronskom poštom, propratno pismo treba da bude u samoj poruci (sa napomenom šta se nalazi u prilogu), a radna biografija i motivaciono pismo kao prilog poruke.

DOGAĐAJI

Citat dana

Obrazovanje je stvorilo bezgraničnu populaciju koja je sposobna da čita, ali nije sposobna da razlikuje šta je vredno čitanja.
Džordž Makoli Treveljan

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: