Saveti za traženje i kreiranje pisma preporuke

Pismo preporukePismo preporuke se može tražiti od:

  • profesora/predavača,
  • sadašnjeg ili prethodnog poslodavca,
  • poslovnih saradnika,
  • osoba koje su upoznate sa vašim akademskim i/ili profesionalnim radom ili dostignućima.

Kako biste osigurali kvalitet preporuke, pošaljite osobi koja piše preporuku i dodatne informacije o sebi i svojim dostignućima, uključujući i svoju radnu biografiju. Podsetite je na neke od svojih pozitivnih osobina, aktivnosti, nešto važno i zanimljivo. Ili ako su voljni i ako imaju vremena, izdvojte nekoliko minuta da im ispričate čime se bavite, koji su vam planovi za skoriju budućnost i naglasite neke od vaših aktivnosti koje će tu osobu zainteresovati, pa ćete time sigurno privući pažnju.

Prilikom traženja pisma preporuke, mudro birajte osobu kojoj ćete zatražiti da vam ga napiše. Ukoliko uspete da dobijete pismo preporuke od osobe sa velikim kredibilitetom, to je svakako prednost za vas. Međutim, i osoba sa manje kredibiliteta vam može napisati dobru preporuku, u koju će uložiti dosta vremena, te će se svakako videti da ta osoba radi u vašu korist.

Nije na odmet podsetiti da je potrebno koristiti samo preporuke koje su istinite i koje vam ne mogu naškoditi, jer ih poslodavci često proveravaju. Pismo nikako ne bi smelo da bude duže od jedne strane A4 formata. Koristite standardne fontove, veličine između 10 i 12. Najbolje bi bilo napisati preporuku na memorandumu fakulteta/kompanije.

Forma pisma preporuke

Prvi paragraf – sadrži osnovne informacije o tome koliko vas osoba poznaje i kakvu ste vrstu saradnje imali (poslovna saradnja, odnos student–profesor i sl) kao i zbog čega preporučuje baš vas.

Drugi paragraf – sadrži vaš stručni profil i ocenu poslovnih sposobnosti; obrazlaže koja su to vaša dostignuća i učinci na osnovu kojih osoba koja piše preporuku zaključuje da ste baš vi prava osoba za traženu poziciju.

Treći paragraf – U poslednjem paragrafu se nalazi opis karaktera – da li ste odgovorni, fleksibilni, komunikativni i sl. Sve te karakteristike treba da pokažu vaš potencijal. Ukoliko je reč o opštem pismu preporuke, ono treba da pokaže vaš potencijal uopšte. Ako je reč o namenskom pismu preporuke, potrebno je istaći samo one osobine koje će biti relevantne za konkurs na koji aplicirate.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u pisanju preporuka, možete pronaći neke od generatora, kao npr:
http://www.rom101.com/enotes/recommend.html
http://instantletterwritingkit.com/comparetemps.html

Naravno, neka vam oni služe samo kao okvir za pisanje preporuke, ne i kao konačno rešenje, jer je autentičnost pisma imperativ!

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: