Šta je to motivaciono pismo?

Prilikom konkurisanja za posao, neophodno je poslati radnu biografiju (CV ili rezime). Radna biografija se može poslati samostalno, ali mnogo veći efekat ćete izazvati ukoliko uz ličnu prezentaciju, tj. radnu biografiju, pošaljete i motivaciono pismo. Uvek je bolji personalizovani pristup kada apliciramo za posao, kako bismo približili svoje kvalitete poslodavcu.

PismoMotivaciono pismo je dokument koji treba da prati svaki CV koji pošaljete kada se prijavljujete za posao. Motivaciono pismo treba da otkrije poslodavcu ko ste vi i zbog čega ste konkurisali za taj posao. Ono je vaš lični pečat, njime treba da pokažete po čemu ste jedinstveni i zašto ste baš vi prava osoba za određeni posao.

Motivaciono pismo treba da uvede poslodavca u vaš CV, da ukaže na aktivnosti i karakteristike koje su od posebnog značaja za prijavu. Veoma je važno da bude u skladu sa pozicijom za koju konkurišete. Iako postoje podaci koje uvek treba da navedete, trebalo bi da izbegavate slanje identičnih pisama na više konkursa. Cilj motivacionog pisma je da odgovori na pitanje poslodavca: Da li kandidat potencijalno poseduje ono što nama treba?

Često može biti presudan faktor prilikom odabira  kandidata za datu poziciju i zato je neophodno da ga pažljivo napišete. Mnogi posvećuju dosta vremena svojoj poslovnoj biografiji, ali preskaču motivaciono pismo. Ne treba da dozvolite da vas eliminišu kao kandidata samo zbog prebrzo napisanog motivacionog pisma, lošeg formatiranja ili gramatičkih grešaka. Njegova uloga je da dopuni i detaljnije opiše podatke koje ste naveli u CV-ju. Treba da navedete razloge zbog kojih aplicirate za određenu poziciju i da pokažete visok nivo zainteresovanosti i znanja.

Motivaciono pismo poslodavci umeju posebno da cene, jer je lično, nije pisano po šablonu kao CV i govori mnogo o vašoj opštoj kulturi, vaspitanju i pismenosti, stoga mu ponekad i daju malu prednost u odnosu na CV. Važno je da povežete svoje kvalitete i kvalifikacije koje ste naveli u CV-ju sa zahtevima radnog mesta za koje konkurišete, da pokažete zainteresovanost, kao i da ukratko opišete na koji način možete doprineti radu određene organizacije.

Motivaciono pismo je način da se lično obratite stručnjaku za selekciju kandidata koji odlučuje ko će dobiti posao. Iskoristite ga da se predstavite kao ozbiljna, odgovorna, profesionalna, komunikativna i interaktivna osoba. Čak i kad se u oglasu eksplicitno ne traži da dostavite motivaciono pismo, preporučujemo da to ipak uradite. Tako ćete se istaći među ostalim (brojnim) kandidatima, pokazujući želju da se detaljnije predstavite poslodavcu.
Motivaciono pismo koje šaljete zajedno sa radnom biografijom inicira bliži kontakt sa osobom koja je zadužena za selekciju. Ono stvara prvi utisak o vama. Loše napisano motivaciono pismo stvara loš utisak i odbojnost potencijalnog poslodavca.

DOGAĐAJI

Citat dana

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.
Johan Volfgang Gete

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: