Stres - simptomi i posledice

Četrdeset pet procenata odraslih ljudi pati od nekih zdravstvenih posledica stresa – 75-90% svih poseta lekaru su na neki način povezani sa stresom. Na lečenje posledica stresa u SAD se godišnje potroši 170 do 300 milijardi dolara, a u Engleskoj 15 milijardi funti.

Stres je nezaobilazan u radnom okruženju, naročito za one na odgovornim pozicijama. Kao dugotrajna posledica izloženosti niskom intenzitetu stresa, zaposleni najčešće pate od tzv. hroničnog stresa, koji ima dugotrajnije i štetnije efekte od stresa koji preplavi odjednom i prođe.
Dobra vest je da stres nije ono što nam se dešava, već naša reakcija na ono što nam se dešava. To znači da se stresom može upravljati.

Šta je stres?

StresStres je doživljeno stanje ili osećanje kada osoba opaža da zahtevi iz spoljnog sveta prekoračuju lične ili društvene mogućnosti odgovora na njih. Opaženi pritisak nekada može izazvati pozitivan efekat – kada, recimo, sportista postigne pobedu zbog stresa koji ga je motivisao da nadmaši sebe, ili kada rok podstakne demotivisanog zaposlenog da završi posao.

Ipak, stres se najčešće doživljava kao negativno stanje ili osećanje.

Stresori su događaji ili okolnosti koje osoba može opažati kao stresne.

Simptomi i posledice stresa

Osećate li da imate previše posla, a premalo vremena i koncentracije za njegovo obavljanje, te ga stalno odlažete? Da li se mnogo brinete, nekvalitetno spavate, često zaboravljate? Da li vas često boli glava ili se osećate kao da ćete se razboleti? Da li ste razdražljivi i nezadovoljni? Previše ste se nepotrebno založili oko nečega, pa se osećate sagorelo?

Ako se ovako može opisati vaše trenutno stanje, izloženi ste stresu i treba da ga što pre otklonite, jer je 50–80 odsto telesnih bolesti izazvano vašim reakcijama na stresore. Stres, između ostalog, uzrokuje šest vodećih uzroka smrti: bolesti srca i pluća, rak, nesrećne slučajeve, cirozu jetre i samoubistvo.

Postoje brojne tehnike uz pomoć kojih možete da upravljate stresom i da stresne situacije posmatrate kao izazov, a ne kao pretnju.

ABC tehnika

Primena psihološke ABC tehnike dovodi do promene u načinu razumevanja događaja, usled čega možemo potpuno isključiti stres iz našeg radnog života. Skraćenica ABC znači:

  • Activating Event – aktivirajući događaj,
  • Beliefs – uverenja u vezi sa aktivirajućim događajem,
  • Consequences – ponašanje i osećanja koja proizlaze iz naših uverenja o aktivirajućem događaju.

Stres ne proizlazi iz aktivirajućeg događaja, već iz značenja koji smo mu mi pridali, koje možemo da promenimo i tako proizvedemo novu posledicu.

Na primer, aktivirajući događaj može biti važna prezentacija koju treba uskoro da izvedemo pred velikom publikom. Ako umesto uverenja da nismo dorasli zadatku, ubedimo sebe kako nam je neophodna temeljna priprema i vežba, proizvešćemo uspešan nastup kao posledicu.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: