Tehnički saveti za izradu CV-a

Šta je to što NE SME da se pojavi u vašem CV-u:

Ne prikazujte vremenske praznine između poslova, da poslodavac ne bi pomislio da ste otpušteni sa posla. Trudite se da ih pokrijete tako što ćete navesti da ste se u međuvremenu bavili usavršavanjem, obučavanjem, istraživanjem i sl. Dajte poslodavcu do znanja da ste se, iako ste bili nezaposleni za to vreme, profesionalno usavršavali – kursevi, stručna literatura. Nikako periode bez posla ne treba pravdati ličnim i porodičnim problemima.

slikaNe koristite neistine – poslodavac može vrlo lako proveriti vaše reference i za prethodne poslove i za obrazovanje. Uvek se više ceni iskrenost, posebno na razgovoru za posao.

Ne stavljajte bilo koje slike ili sličice (Clip Art) u vaš CV, jer to deluje neozbiljno i neprofesionalno.

Ne pišite o bilo kakvim lošim potezima, kao što su: nedovršena škola, razvodi, poslovni promašaji, razlozi napuštanja posla...

Nemojte koristiti žargon ili uzrečice – nije dobro ubacivati žargonske izraze ili uzrečice, jer to odaje utisak neprofesionalizma i nezrelosti.

Ne pišite loše o prethodnim poslodavcima! Kako budući poslodavac ne bi stekao utisak da biste tako pričali i o njemu po prestanku saradnje, nemojte pisati loše o ljudima za koje ste radili.

Ne izjašnjavajte se o očekivanoj plati! Izjašnjavanje o plati ostavite za poslovni razgovor.

Tehnički saveti

Format – Ukoliko dostavljate biografiju, koristite beli papir formata A4. Ukoliko biografiju šaljete elektronskim putem, poželjno je da bude u PDF formatu, eventualno u Word formatu. Izbegavajte sve ostale formate.

Dužina – Optimalna dužina jedne radne biografije je jedna ili jedna i po strana A4 formata; najviše dve stranice, zavisi od vaših kvalifikacija, sposobnosti, iskustva.

Tekst – Izbegavajte korišćenje različitih vrsta fontova, već se fokusirajte na tip Arial ili Calibri, veličine 10–12. Nikako nije dozvoljeno korišćenje dekorativnih i upadljivih fontova. Ne koristite boje za tekst. Držite se pravila da je crno slovo na belom papiru najjasnije. Određena polja možete diferencirati tako što ćete ih podebljati ili povećati im font sa standardnog 12 na 14 ili 16.

Razmak – Da bi vaš CV bio pregledan i uočljiv i kako ne bi izgledalo da je prenatrpan tekstom, koristite razmake.

Označavanje – Prilikom nabrajanja, bilo da je reč o radnom iskustvu ili seminarima, zbog bolje preglednosti, koristite tačke – bullet format, jer se tri puta brže čita i efikasnije se dolazi do željenih informacija.

Naziv dokumenta – Stavite svoje ime u naziv CV-ja. Odnosno, neka ime fajla bude npr. jelena_jovic.doc ili jelena_jovic_cv.doc, jer je poslodavcima tako mnogo lakše da pronađu vaš CV u arhivi, nego ako imaju desetine fajlova koji se zovu cv.doc, biografija.pdf, moj_cv.pdf, cv_srpski.doc, i slično.

Evropski format CV-ja

Poslednjih nekoliko godina je sve više u upotrebi evropska forma CV-ja. Ona je napravljena u formi šablona koji samo treba da popunite, te je stoga mnogo lakša za korišćenje. Osim toga, ovaj CV je lakše čitati, što je veoma bitno za vašeg potencijalnog poslodavca. Postoji nekoliko obrazaca za ovu vrstu CV-ja. Ovakav CV daje hronološki prikaz vašeg obrazovanja, radnog iskustva, ličnih podataka, znanja i veština, pregledan je i lako se čita.

Evropski Curriculum Vitae format vam dozvoljava da svoja znanja i veštine predstavite u standardnom fomatu i sledećem rasporedu:
- lični podaci
- opis vašeg radnog iskustva
- opis vašeg obrazovanja, dodatnih kurseva i treninga
- opis veština koje ste stekli tokom obrazovanja, rada i svakodnevnog života

Savet:

STAVITE SE U POZICIJU OSOBE KOJA ČITA VAŠ CV – Poslodavac ne traži prijatelja niti osobu za druženje; osnovno merilo je da je osoba sposobna da uspešno obavlja radne zadatke. Ne iznosite socijalne i finansijske razloge traženja posla. Poslodavcu je najbitnije da umete i želite da radite, da ste posvećeni i predani poslu. Ako tu poruku vaš CV prenosi, vi ste na pola puta do dobijanja posla.

PROVERITE CV – Možete poslati CV nekom iz svog okruženja ko može da vam pomogne i proceni kakav ste CV napisali i eventualno ukaže na greške.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: