Upravljanje stresom

upravljanje stresom

Moćna SWOT metoda ne samo da pomaže kompanijama pri analizi njihove strateške pozicije na tržištu, već vam može otkriti način kako da se izborite sa stresom.

Odgovorite iskreno na sledeća pitanja:

  • Strengths (snage) – U čemu sam dobar/dobra, zbog čega me ljudi poštuju, ko su moji vredni saradnici, kada sam se i kako uspešno izborio/izborila sa stresnom situacijom?
  • Weaknesses (slabosti) – U čemu se ne snalazim, za šta nemam resurse, kada i zašto nisam uspeo/uspela da se izborim sa stresom?
  • Opportunities (šanse) – Kako da najbolje iskoristim svoje snage, kako da umanjim svoje slabosti, koje mogućnosti iz realnog sveta da iskoristim kako bih umanjio/umanjila stres?
  • Threaths (pretnje) – Šta će mi se desiti ako ne upravljam stresom?

Upravljanje vremenom

MeditacijaPre nego što započnete bilo koju aktivnost, realno procenite za koje vreme možete postići određeni cilj. Zaposleni koji je usmeren na rezultate, a ne na aktivnost koju obavlja, uvek zna koliko ima sati i za koje vreme može završiti posao.

Ako obavljate više poslova istovremeno, napravite To-Do liste, u okviru kojih ćete sve aktivnosti rangirati po hitnosti obavljanja i predvideti vreme rada.

Neretko se dešava da, iako ste koncentrisani, marljivi i organizovani, ne možete da obavite sve zadatke pobrojane u listi. U tom slučaju, delegirajte aktivnost kolegi. Izaberite pravu osobu koja ima dovoljno vremena za rad, kojoj verujete da će obaviti odličan posao, jer je zadatak izvorno vaš, kao i odgovornost za njega. Jasno i precizno mu objasnite šta očekujete od njega i prepustite mu celokupan posao, jer će tako raditi sa većim zadovoljstvom. Prihvatite natrag samo kvalitetan rezultat i, ako ste u mogućnosti, nagradite uloženi trud.

Uobičajene greške zbog kojih nikada nemate vremena možete videti ovde.

San, hrana, tečnost, fizička aktivnost

Nedovoljno dug i nekvalitetan san, najčešću posledicu dejstva stresa, uklonite tako što ćete se nekoliko sati pre spavanja opuštati, ne radeći ništa što je mentalno zahtevno. Ležite uvek u isto vreme. Ne pijte alkoholna pića, niti kafu uveče.

Hranite se balansirano i ručajte uvek u isto vreme. Pijte mnogo tečnosti, ali malo kofeinskih napitaka. U slobodno vreme se bavite fizičkim aktivnostima, a tokom radnog dana često ustajte i protegnite se. Koristite pauzu da mislite o nečemu što nije posao.

Meditacija

Sedite u udoban položaj, zatvorite oči, zaboravite na sve negativne misli i fokusirajte se:

  • na disanje – duboko udišite i pokušajte da dva puta duže izdišete;
  • na zvuk – slušajte muziku zvukova iz prirode i pokušajte da zamislite sebe u okruženju iz koga potiču prijatni zvukovi;
  • na sliku – zamislite situaciju, mesto ili društvo u kome se osećate prirodno, smireno, odmorno i srećno, i ne skrećite misli;
  • na miris – zapalite mirišljave štapiće i duboko udišite njihove mirise.

Cilj meditacije, ali i svih tehnika upravljanja stresom, jeste da postignete tzv. flow stanje svesti, koje vam omogućava da budete maksimalno koncentrisani i posvećeni poslu koji obavljate, u kome će stres biti samo ružna uspomena.

DOGAĐAJI

Citat dana

Nije siroče onaj ko je ostao bez roditelja, nego je siroče onaj ko je ostao bez znanja i odgoja.
Anonimni autor

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: