Zašto je važno pismo preporuke?

PreporukaPismo preporuke (eng. letter of recommendation) je dokument koji za vas pišu profesori (akademsko pismo preporuke) ili nadređeni (profesionalno pismo preporuke), opisujući vaše osobine i naglašavajući vaše sposobnosti koje omogućavaju da odgovorite zahtevima posla za koji se prijavljujete ili za neki drugi program za koji konkurišete. Pismo preporuke treba da vas kvalifikuje za naredni krug selekcije.
Preporuku možete tražiti od osoba koje vas poznaju, koje imaju određen kredibilitet i od kojih možete očekivati pozitivno mišljenje o vama.

Postoje dve vrste pisma preporuke:

  • opšta preporuka,
  • namenska preporuka.

Opšta preporuka je pogodna kao dodatak uz radnu biografiju čak i onda kada to nije naglašeno. Opšta preporuka je upotrebljiva u svakoj prilici, bez obzira na vrstu konkursa na koji se aplicira. Kada se traži opšta preporuka, dobro je tražiti je na srpskom i na engleskom jeziku, jer nikada ne znate da li će vam zatrebati za domaću ili inostranu kompaniju.

Kada je reč o namenskoj preporuci, onda je potrebno objasniti osobi koja piše preporuku za koju svrhu vam je potrebna. Na taj način je u preporuci fokus na usklađivanju opisa vaših osobina i kriterijuma iz konkursa.

Uvek je dobro priložiti dva pisma preporuke i kada se to od vas ne traži. Na taj način osiguravate sebi još veći kredibilitet. Na dnu radne biografije odvojte posebno polje: Prilozi. Tu ćete, između ostalog, navesti preporuke koje ste priložili i imena i prezimena osoba koje su vas preporučile.

Cilj pisma preporuke je da potvrdi iskustvo, da verifikuje kompetencije i da ojača vaš kredibilitet. Zato je poželjno da prilikom završavanja fakulteta ili napuštanja radnog mesta obavezno zatražite opštu preporuku od profesora sa kojim ste imali dobar odnos, odnosno od poslodavca.

Kada tražite pismo preporuke od nekoga, uvek mu skrenite pažnju na sledeće:

  • Za šta vam treba to pismo
  • Na kom jeziku treba da je napisano
  • Koji je rok za pisanje
  • Da li treba da se piše na posebnom obrascu
  • Da li treba da bude posebno overeno i u koliko primeraka.

Ukoliko nemate nijednu preporuku, preporučljivo je da već danas počnete da razmišljate o tome ko bi mogao da vam napiše pismo preporuke, jer u ovom trenutku vam možda ništa ne znači, ali kasnije vam može biti od velike pomoći.

DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: