Poslovni bonton u Portugalu

Dan u Portugalu počinje kafezinjom, tipom espreso kafe, pa bi se u tom smislu mnogi naši poslovni ljudi lako mogli identifikovati sa Portugalcima. Radno vreme je dvokratno: od 9 do 12.30 i od 14 do 18 časova.

Pauza se obično koristi za ručak, koji je ujedno odlična prilika da se obave različiti poslovni razgovori. (Ovde popodnevni odmor - sijesta nije uobičajen.)

Sastanke je najbolje zakazivati oko jedanaest pre podne ili oko četiri sata posle podne, a izbegavati rane jutarnje sastanke. Poslovni doručak ovde se još nije odomaćio. Sastanke valja zakazati najviše nedelju ili dve unapred, a pre nego što otputujete dobro je da još jednom potvrdite vreme sastanka.

Na sastanak ne treba doći pre zakazanog vremena, jer to tamo ne vole, ali treba biti spreman i ne pokazati otvoreno ogorčenje ili nervozu ako vas ostave da čekate posle dogovorenog vremena. Dakle, tolerišite njihov malo opušteniji odnos prema vremenu, ali se vi sami držite zakazanih termina, a o mogućnosti da eventualno zakasnite obavestite telefonom drugu stranu.

Portugalci su svesni kulturoloških razlika i izuzetno su tolerantni prema strancima i njihovim običajima.

 

Poslovni bonton u Portugalu

Komunikacija tokom pregovora je uvek strogo učtiva i podleže opštim pravilima bontona. Pošto je ovo zemlja u kojoj su hijerarhija i struktura bitne, formalizam je prisutan čak i među kolegama na poslu.

Prilikom dolaska i odlaska prihvatljivo je rukovanje, ali bez jakog stezanja ruke, jer ono ovde nije znak stamenosti, već preterivanja. Nakon pozdravljanja, na samom početku sastanka u redu je razmeniti vizitkarte.

Prekidanje sagovornika smatra se lošim manirom. Na isti način gleda se i na direktno kritikovanje, pa ga treba izbegavati čak i kada smatrate da biste time doprineli boljem sagledavanju problema.

Glavni akcenat u poslovanju stavljen je na poverenje, pa se Portugalci više vezuju za ljude nego za kompaniju koju oni predstavljaju. Zato se može desiti da, ukoliko dođe do promene u pregovaračkom timu druge strane, ceo proces pregovora opet krene sa nulte tačke.


Kako pregovarati?

Portugalci slove za izuzetno vešte i "tvrde" pregovarače, pa sa njima ne treba koristiti metode pritiska, niti agresivne prodajne tehnike.

Iako preferiraju dugoročne poslove, veoma su prilagodljivi i rado će prihvatiti i neke kratkoročne aranžmane ukoliko je reč o dobrim poslovnim prilikama.

 

(Preuzeto sa sajta: eKapija- 10.06.2011.)

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Obrazovanje treba da počne od sebe samoga.
Ludvig Fojerbah

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: