Budite muškarac od stila

Ljudsko oko može da detektuje više od 6 miliona boja. Da li ste primetili da možete uticati na druge bojom koju ste odlučili da nosite na sebi?

Nešto što morate imati u mislima kad je reč o modi jeste da se kreatori koriste bojama kojima žele da privuku ljude da kupe stvari koje oni prodaju. Ako je to moderno, ne mora da znači da će vama dobro stajati. Odgovarajućom bojom svog odela možete izazvati pozitivan utisak tokom poslovnog razgovora, pregovora, intervjua za posao ili, pak, izazvati suprotnu reakciju ako to ne znate da okrenete u svoju korist.

Izabrano odelo otkriva važne smernice o vrsti posla, njegovom hijerarhijskom položaju i o socijalnom statusu muškarca koji ga nosi. Vaše odelo govori o samopouzdanju i poštovanju sebe i organizacije koju zastupate.

Muško odelo može biti jednobojno ili sa diskretnim tankim crtama. Pri izboru odela, odlučujući je kvalitet izrade i odgovarajući kroj primeran vašem obliku tela. U modi su trenutno odela sa jednorednim zakopčavanjem. Na sakou s tri dugmeta treba zakopčati samo gornja dva.

Tamnosiva, crna i teget - Osnovne formalne boje u poslovnom svetu

Oni koji žele da ostave utisak obrazovanog, profesionalnog i poslovnog čoveka od poverenja, treba da biraju odela u tamnijim, intenzivnim bojama, pre nego u pastelnim.

Tamne boje odaju utisak moćnog čoveka. Tradicionalne boje za muška poslovna odela su definitivno tamno siva, teget i crna. Svaki garderober bi trebalo da bude pun odela tamnih boja, jer su odgovarajuća za sve prilike.

Košulja - Košulja mora biti 100% pamučna. Boje su obično bela, svetloplava i bež. Najautoritativnija boja košulje je snežno bela ili boja slonove kosti. Ako se odlučite za košulju na crte, pazite da one budu što manje uočljive. Manžetne treba da vire iz rukava najmanje jedan santimetar i ne više od tri. Drugim rečima, ako nosite sako, ispod njega morate nositi košulju sa dugačkim rukavima, jer sama širina rukava ukazuje na to da ne možete da nosite košulju sa kratkim rukavima.

Kravata - Izbor kravate govori o vašoj ličnosti. Poslovni svet očekuje tamnije boje sa diskretnim motivom. Sa perfektno vezanim čvorom koji idealno leži na okovratniku bićete samopouzdani i izgledaćete autoritativno. Širina kravate zavisi od širine revera na sakou. U savremenoj politici crvena kravata simbolizuje pobednika.

Cipele - Cipele su isto tako važan deo poslovnog oblačenja. Obično su klasične, sa pertlama i uglavnom crne boje. Pete su niske i kožne. Debeli gumeni đonovi nisu poželjni. U neku ruku, cipele sa pertlama nam posredno ukazuju i na to da muškarac koji ih nosi ima dovoljno snage i energije da se sagne i zaveže ih svako jutro.

Čarape - Uobičajena boja čarapa uz elegantno odelo može biti crna (bez motiva) ili najmanje jednu nijansu tamnija od boje pantalona. Boja čarapa se usklađuje sa bojom pontalona – uvek za nijansu tamnije. Uz elegantno odelo, elegantne čarape. Važna je dužina čarapa koja mora biti dovoljna, tako da se pri sedenju ne vidi koža.

Kaiš - Mora biti kožni i tamne boje.

Sat - Sat je ukras muške ruke pa ga tako i pažljivo birajte. Nije svejedno kakav sat nosite. Osim raznih brendova, najvažnije je da se odlučite za sat koji je elegantan, ide dobro uz odelo i vašu ruku. U zavisnosti od prirode vašeg posla birajte sat u primerenom cenovnom rangu.

I za kraj, jako je važno znati da prema najnovijim istraživanjima dobri maniri pobeđuju dobar izgled i inteligenciju.

 

(Preuzeto sa sajta: BizLife.rs- 23.09.2011.)

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Život ne pruža veće zadovoljstvo od savladavanja poteškoća na putu uspeha, postavljanje novih ciljeva i njihovo dostizanje.
Dr Samuel

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: