Kada je pametno da radimo vikendom?

Rad vikendom (ili danima koji su zvanično neradni) smatra se neprihvatljivim za ravnotežu između posla i privatnog života, i to iz dobrog razloga. Nasumično proveravanje mejlova je recept za produženje niskog radnog stresa tokom cele nedelje. Postoji nekoliko slučajeva kada rad tokom vikenda ili slobodnih dana može doprineti uživanju u životu. Dokle god je vaša porodica na okupu, evo dobrih razloga da se odvojite od TV-a ili posla:


Započnite dodatni posao. U današnjoj ekonomiji, oslanjati se na jedna primanja je vrlo rizično. Kreativniji dodatni posao - od pisanja do dizajna i prodaje rukotvorina, može nahraniti ostale delove vašeg mozga i pomoći u pronalaženju novih ideja ponedeljkom ujutru.


Oblikujte vreme strateškog razmišljanja. Ako je vaše radno mesto bučno i uvek ispunjeno grajom zaposlenih, što onemogućuje da imate mir i tišinu, sat ili dva fokusiranja na budućnost tokom slobodnih dana može doprineti da vaše nedeljne aktivnosti budu efektivnije.


Preuzeli ste projekat karijere. Ukazaće vam se prilika da radite na projektu za koji ste sigurni da vam može doprineti u daljem razvoju karijere, ali, zbog nedostatka vremena, bićete primorani da pronađete dodatno vreme za rad na istom. Budite spremni da izdvojite sate nakon uobičajenog radnog vremena i verujte u pozitivan ishod vašeg uloženog truda i rada.


Limitirali ste sate tokom radne nedelje, ali ne želite da limitirate svoju karijeru. Možda ste ugovorili fleksibilni raspored zbog porodičnih razloga ili zato što radite na većem projektu. To je za svaku pohvalu, ali istraživanja su pokazala da, ukoliko imate manje od 30 sati rada tokom radne nedelje, vaša karijera počinje da stagnira. Ovih 30 sati su realni sati rada bez surfovanja internetom ili odugovlačenja sa vremenom koje koristite za odmor. Ukoliko pokazuje da propadate ispod toga, bez izgleda da ćete usporiti, vikendi su odlično vreme da nadoknadite izgubljeno. Zamenite se sa ukućanima u obavljanju porodičnih dužnosti i iskoristite ovo vreme da planirate i napredujete.

 

(Preuzeto sa sajta: BNET- 26.04.2011.)

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Edukacija je ključni element preživljavanja jer smo iz perioda industrijske tranzicije prešli u postindustrijsku, koja se bavi obradom informacija, a ne proizvodnjom dobara.
Gordon Mekfarlan

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: