Da li se isplati raditi kao programer u Srbiji?

Profesija programera je izuzetno cenjena i odlično plaćena širom sveta, ali da li se isplati da ovaj posao radite bez odlaska u inostranstvo?

prog

Zbog konstantnog razvoja, IT industrija ima veliku potrebu za kvalitetnim programerima. Zato je perspektiva ovog zanimanja odlična, kao i uslovi rada. Upravo to su glavni razlozi zbog kojih mlade privlači IT karijera.

Da bi se bavio ovim poslom, potrebne su određene veštine. Olakšavajuća okolnost je i to što se upisom pravih IT škola već za 12 meseci mogu steći neophodna znanja za rad na poziciji programera. Ipak, postavlja se pitanje da li se isplati raditi taj posao u našoj zemlji? Odgovor na pitanje daju programeri koji su odlučili da svoju karijeru grade u Srbiji.

Šta kažu domaći programeri?

Kako je reč o veoma dinamičnom poslu koji pruža prilike za saradnju sa mnogim domaćim i stranim klijentima, programeri ističu da se i te kako isplati raditi u Srbiji.

Skoro 90% programera u Srbiji radi u IT kompanijama, a mnogi rade i honorarno (freelance). Domaći programeri su zadovoljni pre svega fleksibilnim radnim vremenom, mogućnošću ličnog napredovanja, a tu su i izuzetna primanja. Programer početnik već može da računa na platu od 700 evra, dok oni iskusniji imaju i mnogo veća primanja.

sl

Ovi podaci nam govore da se posao programera veoma ceni na domaćem tržištu, na kom su IT stručnjaci veoma traženi. To potvrđuje i podatak da su oglasi za IT poslove u samom vrhu po brojnosti, a uslovi koji se nude natprosečni.

Kada je reč o tehnologijama, u Srbiji se najviše isplati raditi kao JavaScript, PHP ili Java programer. Interesantno je da je većina IT stručnjaka istakla da se konstantno usavršava, što je pravi pristup, jer se tehnologija i način rada razvijaju izuzetnom brzinom.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Edukacija je ključni element preživljavanja jer smo iz perioda industrijske tranzicije prešli u postindustrijsku, koja se bavi obradom informacija, a ne proizvodnjom dobara.
Gordon Mekfarlan

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: