EKSPERTI OTKRIVAJU: Kako da dobijete posao u prvih 30 sekundi razgovora?

Sređen, pomalo “našminkan” i primamljiv CV je prvi korak ka pozivu na intervju za posao (naravno, ako izuzmemo da se zapošljavate preporukom ili “preko veze”). Međutim, šta se dešava kada se “oči u oči” pojavite na sastanku sa potencijalnim poslodavcem?

blog

Bez obzira na to za koju poziciju konkurišete, činjenica jeste da je svaki intervju za posao stresan, a nažalost, druga šansa za prvi utisak na tom razgovoru nam se neće ukazati. Zato, eksperi kažu, prvih 30 sekundi intervjua su ključni i morate ih iskoristiti da se predstavite na najbolji mogući način. 

Razgovarali smo sa regruterima i psiholozima i otkrili nekoliko ključnih stvari koje možete primeniti pre i u toku samog razgovora za posao, kako biste postali kandidat koga poslodavac želi. 

Govor tela ipak nije manje važan - razgovor se sastoji od 93% neverbalne komunikacije i samo 3% onoga što govorite

U kom procentu je važno držanje tela, a koliko ono što izgovorimo tokom razgovora za posao?

Kada kažemo da je prvih 30 sekundi najbitnije - ne mislimo samo na to kako ćete početi razgovor, već i na držanje tela, jer na taj način druga strana uočava ono što je naša pojava. 

Pre svega, znamo za izreku da odelo ne čini čoveka, ali istraživači sa Univerzitetea Priston otkrili su da naša odeća utiče na to kakav će sud o nama doneti drugi ljudi i pre nego što progovorimo. Zato, ostavljamo vam da sami “prelistate” Google na temu “Šta obući na prvom razgovoru za posao” (materijal je prilično iscrpan, sigurno ćete pronaći prikladan članak).

 …I da, čak i ako mislite da konkurišete za pozciju “ležernog” programera, znajte da ne postoji poslodavac koji će vam oprostiti što ste na razgovor došli u majici sa palmicom i plažom. 

Dakle, ono što kažemo, naš glas, način na koji govorimo, držanje tela, pa već mnogo puta obrađena priče o položaju trupa, ruku, nogu - sve je to bitno na razgovoru. 

Ali ko će voditi računa o tome i sve odjednom primeniti? Na ovu temu, psiholozi imaju SAMO jedan savet:

Autentičnost umesto maska imidža!

Naime, bitno je da osvestite koliko ste autentični - koliko ste na razgovoru zaista ono što vi zapravo jeste.

Neretko želimo da ostavimo drugačiji utisak, i to je takoreći “maska imidž" (koji deluje prilično izveštačeno i vodi ka sigurnoj propasti), dok je ono što mi stvarno jesmo možda nešto sasvim drugo. Tu postoji potencijalna opasnost jer će se posle nekog vremena to prepoznati. I zato je važno biti autentičan - jer, ako želimo da ličimo na nekog drugog, onda bi trebalo da budemo nečija kopija. A ljudima koji žele da nas angažuju trebaju originali, nikako kopije.

Ponavljanje je majka sigurnosti

...je psihološka formulacija jedne stare latinske izreke. A u vašem slučaju, ovo je savet TOP 1 kada treba da uvežbate i proverite svoj razgovor za posao. Evo šta, prema znalcima u ovoj oblasti, sigurno “radi”:

Pogledajte sebe u ogledalu i prođite intervju za posao.

Ovo je posebno važno za one koji su pomalo povučeni i “small talk” im nije jača strana.

Ono što još može biti korisno jeste da vizualizujete - zatvorite oči i zamislite da ste otišli na taj intervju sigurni, opušteni, autentični, onakvi kakvi vi stvarno jeste, da sebe tako predstavite… I ponavljajte tu vizualizaciju toliko puta dok ne budete zadovoljni onim krajnjim ishodom koji postignete.

Zbog čega je korisno da ovo radimo?

Naš mozak ima jednu karakteristiku da ne razlikuje san i javu. On potpuno isto doživljava ono što mi zamišljamo i ono što je naša realnost. Tako da kada smo toliko puta već bili na tom istom intervjuu i dostigli savršenstvo u toj komunikaciji i u ostavljanju prvog i drugog i trećeg utiska, odnosno u toku onog vremena koliko traje intervju, naš mozak je doživeo kao da se to zaista dogodilo.

I kada odemo na taj intervju i kada sednemo u tu stolicu, dogodiće se ono što je bilo poslednje - odnosno, naša najbolja priča i najbolji intervju koji smo prošli u svojoj glavi vizualno ili ispred ogledala.

Vi blokirate tremu, a ne ona vas 

Naravno, trema je uvek tu, više ili manje prisutna, ponekad i do te mere da nas blokira. Ne želimo da zvučimo klišeirano, ali, nakon mnogo pročitanih članaka i odgledanih tutorijala, uočili smo da psiholozi odgovorno tvrde - postoji formula za prevazilaženje treme!

Potvrđeno je da je korisno da u sebi, tik pred razgovor za posao, ponavljate:

  • Drago mi je da sam ja ovde.
  • Drago mi je što ste vi ovde.
  • Znam da znam.

(OK, treba da pričam sam sa sobom ispred ogledala, a onda i u sebi da ponavljam niz nekih rečenica? - stručnjaci, a i oni koji su već probali, kažu DA).

Bonus savet onih koji su proverili ovu metodu: Ponavljanje prave formule u sebi korisno je ne samo na intervjuu nego u svakoj situaciji u kojoj se osećate nelagodno, imate strah ili blokadu, a izloženi ste pogledima drugih ljudi.

Evo kako zapravo radi mehanizam ponavljanja u sebi:

Kada gorenavedeno izgovorimo u sebi, na taj način dajemo instrukcije svojoj podsvesti, odnosno kažemo sami sebi da se dobro osećamo tu gde jesmo i da se druga strana dobro oseća zbog nas, a ključno “znam da znam” govori nam da već imamo spreman odgovor na sve. Tako će razgovor teći spontano, neposredno, a tremu nećete ni primetiti. 

Uspostavite blanko poverenje već pri ulasku na razgovor

Razviti vezu sa osobom koja vas intervjuiše moguće je već pri ulasku u prostoriju. Naime, kada zakoračite u prostor kojim ranije niste vladali, potrebno je da se ponašate kao da ste tu već bili i da vam je sve već poznato. Na taj način vi ulazite u nešto što se zove raport, odnosno uspostavljate most poverenja, koji je veoma važan da biste “kliknuli” sa nekim. 

I u tom trenutku vi dobijate blanko poverenje, odnosno kroz tu neverbalnu komunikaciju i kroz razmenu dobre energije imate dodatnu prednost da se istaknete na razgovoru i izborite za svoje radno mesto. 

Zapamtite, za dobijanje posla zaslužni ste samo vi 

Istina jeste da i na prvom i na svakom narednom razgovoru za posao morate znati čime raspolažete. Dakle, ono što vi nudite poslodavcu mora biti kompetentno za poziciju za koju ste konkurisali. 

Ovi “trikovi” kojima se možete poslužiti samo su jedan segment koji će vam znatno olakšati put do željenog posla, dok presudnu ulogu ipak igra znanje koje posedujete.

Zato, prvo steknite adekvatno obrazovanje da biste došli u poziciju da birate gde ćete i za koju platu da radite. Ako izaberete kvalitetnu školu koja nudi i praksu u okviru školovanja, dobićete podobne veštine koje poslodavci cene, ali i primeren portfolio i CV koji će vam otvoriti mogućnost da uopšte i stignete do razgovora za posao.

A kada vam se otvori mogućnost da šetate od poslodavca do poslodavca, naoružajte se i ovim sitnim trikovima! Uostalom, ako uspete da savladate jednu gigantsku nauku poput programiranja, zašto ne biste primenili još par psiholoških fazona koji će vam pomoći da dobijete posao u struci?

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Život ne pruža veće zadovoljstvo od savladavanja poteškoća na putu uspeha, postavljanje novih ciljeva i njihovo dostizanje.
Dr Samuel

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: