IT veštine za 2013. godinu

U poslednje vreme, gubitak posla predstavlja jedan od najvećih strahova u svetu, ali i u Srbiji. Prognozira se da će u 2013. godini zaposlenost u našoj zemlji nastaviti da opada, i to iz meseca u mesec.

manSa druge strane, ima i onih koji ne "razbijaju previše glavu" oko toga da li će imati posao u narednoj godini. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi svega 57 programera, što je još manje u odnosu na početak godine kada ih je bilo 63.

Ipak, to ne znači da IT stručnjaci mogu da "sede skrštenih ruku" i čekaju da im posao "padne sa neba". Uspešnu karijeru će dalje graditi uglavnom oni koji prate trendove u novim tehnologijama.

"Ovo je jedna od oblasti u kojoj se promene najbrže dešavaju i, za one koji hoće da napreduju, neophodno je stalno učenje i sticanje novih znanja. Tek što se ovlada aktuelnim razvojnim alatima ili softverskim paketima, već se najavljuje dolazak novih verzija ili su one već na tržištu. Oblast informacionih tehnologija je izuzetno profitabilna, ali samo ako konstantno pratite inovacije u oblasti kojom se bavite" - objašnjava Nikola Subotić sa IT Akademije.

Znanja iz oblasti programiranja našle su se na prvom mestu liste najtraženijih IT veština u 2013. godini.  Anketa koju je za američko tržište sproveo Computerworld.com, pokazuje da od ispitanih 334 direktora iz IT sektora čak 60% njih planira da zaposli kandidate koji imaju upravo ove veštine.

Na drugom mestu traženih znanja našla se sposobnost upravljanja projektima u informacionim tehnologijama, a IT direktori najavljuju da će "pojačati" svoje snage za oko 40% stručnjaka iz ove oblasti. U kompanijama navode da potrebe za projekt menadžerima u IT industriji rastu zato što se povećava i broj projekata koji se u firmi pokreću.

Osim već dobro poznatih veština kao što je pružanje usluga u oblasti tehničke podrške, na listi su se našle i one vezane za novije tehnologije, kakva je razvijanje mobilnih aplikacija.

"U Srbiji je kreiranje mobilnih aplikacija postalo naročito aktuelno tokom prošle godine. Predvideli smo da će se povećavati potreba za IT stručnjacima koji su usko vezani za ovu oblast, pa smo u martu ove godine oformili nov smer na ITAcademy za programiranje mobilnih aplikacija, i interesovanje je značajno" - dodaje Nikola Subotić.
  
Ovo su top 10 IT veština koje će biti tražene u 2013. godini:

1. Programiranje

  • 60% kompanija planira da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.

2. Projektni menadžment

  • 40% kompanija planira da  u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.

3. Tehnička podrška

  • 35% kompanija planira da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.

4.  Bezbednost informacionih sistema

  • 27% kompanija planira da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.

5. Analitičke i poslovne veštine

  • 26% kompanija planira da u 2013. g. zaposli ljude sa ovim veštinama.

6. Cloud tehnologija

  • 25% kompanija planira da u 2013. g. zaposli ljude sa ovim veštinama.

7. Virtualizacija

  • 24% kompanija planira da u 2013. g. zaposli ljude sa ovim veštinama.

8. Networking (mrežni sistemi)

  • 19% kompanija planira da u 2013. g. zaposli ljude sa ovim veštinama.

9. Razvoj mobilnih aplikacija i uređaja

  • 19% kompanija planira da u 2013. g. zaposli ljude sa ovim veštinama.

10. Data centri (Centri za skladištenje podataka)

  • 16% kompanija planira da u 2013. g. zaposli ljude sa ovim veštinama.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: