Kako da i vi počnete da zarađujete preko upworka

Naći posao nije lako. A i kada ga pronađete, zbog ne baš visokih plata, kakve su u našem regionu, često je potreban i dodatni izvor zarade.

sl1

Zato se sve više ljudi okreće internetu i platformama za freelance, gde svoje usluge mogu ponuditi poslodavcima iz celog sveta. Uz to, zarada na ovaj način je daleko veća od prosečne plate, a pritom ne postoji fiksno radno vreme. 

Jedna od najvećih platformi za freelancing i najpopularnija u Srbiji je Upwork. 

Upwork broji 14 miliona korisnika iz 180 zemalja, a godišnje se ponudi 3 miliona poslova. 

Na ovoj platformi prisutno je oko 15.000 freelancera iz Srbije i visoko se kotiraju. Njihove zarade se u proseku kreću od 10 do 30 dolara po satu, a nije mali broj onih koji dostižu cifre i od 60 dolara za sat posla. Pomnožite to sa prosečnim radnim vremenom od 8 sati dnevno i shvatićete zašto broj članova na ovoj platformi raste iz dana u dan.

Koje poslove možete obavljati na Upworku

Naši freelanceri najčešće rade poslove iz sledećih oblasti: 

 • dizajn 
 • kreiranje web sajtova i aplikacija 
 • korisnička podrška 
 • prevođenje 
 • pisanje 
 • prodaja i marketing 
 • informacione tehnologije

Upwork takođe četiri puta godišnje objavljuje listu najtraženijih zanimanja, gde možete videti koje se veštine traže i savladati neke od njih. Prema poslednjem izveštaju, najtraženije su one u vezi sa internet marketingom i razvojem mobilnih aplikacija. 

Među standardno traženim poslovima uvek su i: 

 • programiranje 
 • 3D i CAD dizajneri 
 • video-produkcija 
 • content i SEO 
 • grafički dizajneri 

Na freelance tržištu postoji ogromna potražnja tako da svako može da nađe mesto za sebe. Ukoliko smatrate da nemate šta da ponudite, ne brinite. Dobre vesti su da veštine koje su veoma tražene, možete steći za kratko vreme. Zapravo, jedna od glavnih karakteristika freelancing sveta jeste da se ne gleda diploma koju imate, već znanje kojim vladate. Freelanceri se odlikuju po tome što stalno stiču nove veštine i tako nude usluge iz različitih oblasti. 

Freelancing je odličan izbor za ljude koji žele da biraju posao i sami organizuju svoje radno vreme. Ukoliko već imate stalan posao, to je sjajan način da zaradite dodatni novac, radeći tek nekoliko sati više nedeljno. 

Procenjuje se da će do 2020. polovina radne snage biti upravo freelanceri. Tako da je pravo vreme da razmislite o uključivanju u ove vode i popunite svoj kućni budžet ili možda počnete da zarađujete isključivo preko interneta. 

Donosimo vam nekoliko saveta kako da ove godine uspešno započnete svoju freelancing karijeru na Upworku.

Kako napraviti dobar profil

Registracija i otvaranje naloga na Upworku su besplatni. Dobar profil je mnogo više od biografije. To je ujedno vaš portfolio, lista profesionalnih veština i iskustava. Drugim rečima, vaš profil je brošura kojom prodajete svoje usluge klijentu. 

Prema iskustvima sa Upworka, najbolje prolaze profili koji su potpuno popunjeni, dobro napisani, bez slovnih, gramatičkih i drugih grešaka. Fotografija treba istovremeno da odražava profesionalnost i pristupačnost. Nemojte kropovati fotografije iz noćnog provoda ili sa plaže. 

Ukoliko želite da ubedite klijenta da ste profesionalni i ozbiljni – izgledajte tako.

Kako do prvog freelance posla

Za početnike u freelancingu ovo je jedno od najčešćih pitanja: 

Kako doći do prvih klijenata? 

Samo otvaranje naloga nije dovoljno da bi vam neko odmah ponudio posao, već morate da se prijavljujete na ponude (tzv. bidovanje).

Međutim, mnogi početnici šalju na desetine aplikacija, a da ne dobiju posao. Zbog čega je to tako? 

Umesto da se prijavljujete na sve moguće poslove i šaljete generičke ili šture prijave, bolje je da se koncentrišete na svega nekoliko poslova. Ne samo da je broj prijava koje možete da pošaljete ograničen u zavisnosti od tipa profila već i sam Upwork kažnjava korisnike koji šalju previše prijava. Na taj način ova platforma pokušava da zaštiti poslodavce od dobijanja nekvalitetnih ponuda. 

Dakle, potrebno je da budete pametni. 

Pažljivo čitajte opis projekta, klijenti često traže da u cover letter ubacite neku frazu iz opisa, čime vas testiraju da li ste do kraja pročitali o čemu se radi. Takođe, iznesite klijentu ideju kako biste vi uradili taj posao. Budite proaktivni.

sl2

Prijave koje sastavljate neka budu dobro napisane i promišljene, specijalno kreirane baš za posao na koji konkurišete. Uložite trud u prijavu jer to je ono što će vas razlikovati od ostalih. 

Takođe, kada konkurišete za posao, posle cover lettera obično imate dodatna pitanja. Većina kandidata svu svoju snagu usmeri na pismo, a manje pažnje posveti dodatnim pitanjima. Međutim, kada dobije vašu prijavu, klijent prvo vidi odgovore na dodatna pitanja, pa tek potom cover letter. Dakle, da biste ostavili dobar prvi utisak, uložite dodatni trud u sastavljanje odgovora na dodatna pitanja. 

Još jedan bitan faktor jeste cena. Istina je da ćete u početku morati da se zadovoljite nižom cenom kako biste dobili prve poslove i kasnije mogli da naplaćujete više. Međutim, imajte na umu da, bez obzira na to koliko vam je teško da nađete prvi posao, ne stavljate suviše nisku cenu ili da čak nudite besplatan rad jer ćete kasnije teško uspeti da naplatite svoje usluge onoliko koliko zaista vrede. 

Nešto jednostavno kao upotreba ovog malog trika učiniće da vaša prijava zapadne za oko potencijalnom poslodavcu: Oslovite klijenta po imenu. 

Lak način da saznate klijentovo ime jeste da odete na ocene koje su o njemu ostavili drugi freelanceri koji su radili sa njim – oni će u komentarima obično oslovljavati klijenta po imenu. Dakle, ukoliko se obratite svom potencijalnom poslodavcu po imenu, on će se pitati da li vas poznaje i otići će na vaš profil. Isto tako, vaša konverzacija biće ličnija, a on će videti da ste zaista zainteresovani za rad sa njim. 

Osim što treba dobro da vladate veštinama za koje se prijavljujete, potrebno je da imate i preduzetničkog duha i da se promovišete kako biste zadobili poverenje klijenata.

Nemojte samo čekati posao, rešavajte testove

Upwork ima mnoštvo testova koje freelanceri mogu da rešavaju kako bi potvrdili svoju stručnost i znanje. Birajte one testove koji su u vezi sa oblašću koju ste odabrali i potrudite se da ih uradite dobro. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, uvek možete ponovo da ih polažete. Iako ne obraćaju svi klijenti pažnju na testove, ima onih koji vode računa o tome. A kada još uvek nemate ocene, niti urađene poslove, testovi su dobar način da ostavite svedočanstvo o svojim kvalitetima.

Plaćanje – garantovano i na vreme

Projekti na Upworku deo su specijalnog programa zaštite plaćanja, što omogućava da budete uvek plaćeni na vreme za posao koji ste obavili. 

Cena koju ste dogovorili sa klijentom može biti po satu ili po završenom poslu. 

Za plaćanje po satu Upwork ima svoju aplikaciju preko koje radite i gde se vidi koliko ste vremena potrošili za određen posao. 

Kada se plaća po projektu, Upwork registruje količinu posla nakon koje se izvršava uplata dela novca. Plaćanje se vrši na različite načine, možete odabrati onaj koji vama najviše odgovara. PayPal je dobar izbor za ljude iz Srbije.

Izvor: www.b92.net

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.
Johan Volfgang Gete

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: