Kako NE pisati CV!

Na bilo kojoj HR poziciji, čovek se nagleda svakojakih biografija i prijava za posao koje se teško mogu smatrati prikladnim.
Evo liste najvećih lapsusa, dilema, grešaka, promašaja iz moje dosadašnje prakse i susreta sa ovim dokumentom.
Krećemo od zaglavlja, fotografije, preko organizacije ličnih podataka do same završnice...

cv1. Naslov – istina je da su nas tako učili u osnovnoj školi – da svaki rad treba nasloviti – ali to je ovde potpuno nepotrebno; jasno je na osnovu forme – ukoliko je ispoštujete, da je reč o vašoj radnoj biografiji. Ne vređajte inteligenciju regrutera, moli vas jedan od njih.

2. Fotografija – do struka najdalje, ne treba mi ceo vaš torzo, niti figura; potrebno mi je samo da se uverim da ste pristojan, ozbiljan kandidat. Blagi osmeh je u redu. Pripazite da pozadina bude neutralna i ako slikate sami sebe, uperite objektiv u sredinu lica, ne šaljite svoj podvaljak. Aplikantkinje, imam posebno upozorenje za vas: ne pravite ogromne punđe, ne krivite glavu, ne pućite usne; ukratko ne pozirajte ni pod kakvim uslovima, osim ako ne šaljete prijavu na konkurs za foto-modele.

3. Mejl adresa jedini prihvatljiv model je: ime_prezime@... (ili spojeno ili sa tačkom između ili nekim drugim znakom, ukoliko imate frekventno ime i prezime). Ne bih o utiscima i daljoj sudbini na konkursu osobe čija je adresa: cica88slatkica@ymail.com. Vaša privatna adresa može da ostane takva, nemamo ništa protiv; ali, kada šaljete CV, kreirajte posebnu, poslovnu, najjednostavniju adresu. Da, i na to obraćamo pažnju.

4. Potencijalno diskriminativni podaci  zašto biste činili sebi medveđu uslugu i navodili nacionalnost, bračno stanje (+ ono „majka dvoje divne dece”, i sl), željenu visinu plate, godište, stambeni status podstanar i slično, ako ne morate? Pol nemojte navoditi, možemo zaključiti na osnovu slike. Nikad ne znate da li je vaš potencijalni šef rasista ili šovinista. To vas se i ne tiče; uostalom, kao ni njega koliko ste visoki/teški, da li ste udati/oženjeni... Budite odrasli i profesionalni.

5. Osisana latinica dozvolite mi da vas spasim bruke: Start Control Panel Region and Language Keyboards and Languages Change Keyboards General Installed Services Serbian (Latin) Add... OK. Naravno, smete da pišete i ćirilicom, algoritam je isti.

6. … i druge „tehnikalije Pravopis! Gramatika! Negutajte” slova! Prekontrolišite više puta šta i kako ste napisali pre nego što kliknete Submit. Neka prored bude umeren, a tekst poravnan.

7. Dilema: Radno iskustvo, pa obrazovanje ili obrnuto?  zavisi šta želite da istaknete. Ako konkurišete za studentsku stipendiju, sigurno prvo obrazovanje i prosek (ako je visok), potom radno iskustvo ukoliko ga imate, ali ne pišite da ga nemate, osim ukoliko prijava ne zahteva posebnu formu, pa morate da napišete nešto i na tom mestu. Budite iskreni, ali i spremni na učenje, dokvalifikaciju; savlađujete nove stvari, neka vam izazov nepoznati zadaci i radna sredina budu izazov, i sl. Ukoliko ste puno i dugo radili, a imate srednju stručnu spremu (a u oglasu se traži visoka ili je prednost), svakako prvo navedite radno iskustvo, pa onda obrazovanje. Bilo bi poželjno između ta dva odeljka navesti neformalno obrazovanje edukacije, predavanja, tribine, stručne skupove, seminare, obuke, treninge koje ste posetili i sertifikate, ukoliko ste ih stekli.

intervju8. Jezici ne navodite srpski ni kao maternji! Podrazumeva se. Ovde se misli na strane jezike i stepen poznavanja i korišćenja.

9. OK, svi smo mi previše odgovorni, perfekcionisti i timski igrači... hajde da budemo više tehnički kreativni, a manje kliše. Ukoliko nemate te sklonosti, bolje ne eksperimentišite. Nabrojte iskreno, u nekoliko redova, a može i opisno, svoje kvalitete i adute u vidu osobina ili kraćeg primera (karakteristika + situacija), taksativno.

10. Vozačka dozvola to pišu mnogi po de foltu nema potrebe za tim ako je vaš željeni posao tipično kancelarijski; a ako je terenski, možda treba razmisliti o premeštaju te informacije nagore.

Ne zaboravite da prvi utisak o vama kao kandidatu ostavlja upravo CV, jer on stiže u ruke poslodavca pre vaše pružene ruke. CV ima važnu ulogu vrši predselekciju. Budite koncizni, jasni, ne pišite romane, ne igrajte se previše bojama i fontom. Buleti ističu dovoljno, važno je da tekst bude dobro organizovan i pregledan da regruter može za nekoliko sekundi da vam da prelaznu ocenu. Dok na intervjuu „odgovarate” za veću.

Tekst napisala:
Vanja Miajlović - Human Potential Consultant, LINK group

Komentari:

Dusan i Ana

Posao onoga ko radi selekciju (ukoliko zna sta radi) jeste i da medju raznim CV-evima koji stizu prepozna kljucne informacije i potencijalno dobre kandidate. Intervju nije mesto gde se samo \"odgovara za prolaz\" vec se, podrazumevajuci bar minimum postovanja prema kandidatu, razgovara o njegovim kvalifikacijama i mogucnostima saradnje. Saveti za CV jestu uvek dobrodosli onima koji traze posao, ali nema potrebe da budu pisani arogantnim tonom.Problem je kada \"regruteri\" to postaju bez da i sami prodju proces selekcije, pa ne znaju sta znaci sedeti sa druge strane stola i imati sta da predstavis, na pravi nacin.
(17/08/2013 14:03:11)

Violeta

Odličan tekst! Baš sam se nasmejala na nekoliko mesta. Hvala na uputstvima.
Iako mislim da imam odlično sastavljen CV, nakon čitanja ovog teksta pregledaću ga ponovo. Za svaki slučaj.
Pozdrav.
(09/06/2013 07:32:42)

Još

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: