Kako prevladati strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa ili ono što nazivamo tremom predstavlja strah da ćemo se osramotiti pred publikom tako što ćemo u našem nastupu otkriti negativne aspekte sebe i na taj način ugroziti imidž koji negujemo. U osnovi straha od javnog nastupa jeste ideja da će naša vrednost u očima drugih biti smanjena ako otkrijemo sopstvene nedostatke.

javninastup

Strah od javnog nastupa često je praćen tipičnim telesnim reakcijama straha kao što su drhtanje, znojenje dlanova, ubrzan rad srca itd.

Strah od javnog nastupa predstavlja normalnu reakciju uoči držanja govora ili izlaganja prezentacije. Prisutan je čak i kod onih čija profesija podrazumeva učestalo javno izlaganje. Ne postoji osoba koja nema tremu kada izlazi pred publiku, ma koliko da ima iskustva u oblasti javnog nastupa. Takozvana pozitivna trema čak je i potrebna da bi izlaganje bilo dobro. Samim tim što nam je stalo da naše izlaganje bude kvalitetno, sasvim je i logično da uoči izlaska pred publiku osećamo određen nivo napetosti.

Dakle, strah od javnog nastupa je prirodna reakcija, koja se ne može ukloniti. Jedino što se može postići jeste da se intenzitet ovog straha ublaži kako ne bi u potpunosti paralisao osobu u njenom izlaganju. Stoga je u pripremi za javni nastup veoma važno prihvatiti ideju da je strah od javnog nastupa normalna, čak i u izvesnoj meri nužna, reakcija uoči javnog izlaganja.

Pored toga što je važno prihvatiti reakciju straha uoči javnog nastupa kao nešto što je normalno, veoma je bitno odustati od određenih iracionalnih stavova kojima sebe činite uznemirenim. Ono što vas čini uplašenim pred javni nastup jesu visoka očekivanja koja ste nametnuli sami sebi – da morate da briljirate u svom izlaganju, da morate biti savršeni i pri tome fascinirati publiku. Razmišljajući na ovaj način, nije ni čudo što se preplašite kada se nađete suočeni sa publikom kojoj treba da održite govor. Ne morate da fascinirate publiku i vaše izlaganje ne mora biti savršeno. Dovoljno je da se dobro pripremite i pažljivo izložite svoju prezentaciju bez zahteva da ona bude savršena.

Praktični saveti za pripremu za javni nastup

Prvi korak u pripremi za javni nastup jeste uvežbavanje samog materijala. Ono što je veoma bitno jeste da budete dobro upućeni u problematiku o kojoj pričate i da date sve od sebe da ovladate datom materijom. Na taj način, kroz temeljnu pripremu, smanjujete šansu da u toku izlaganja napravite grešku. Dobra priprema za javni nastup podrazumeva da jako dobro naučite oblast o kojoj ćete izlagati, da pripremite strukturu i redosled izlaganja, kao i skicu koja će vam biti podsetnik ukoliko zaboravite šta je sledeće što treba da kažete. Dakle, važno je da imate na umu svaki detalj sopstvene prezentacije jer je to najefikasniji način da se osećate sigurno.

Pored toga, jedan od trikova koji je veoma koristan u pripremi za javni nastup jeste vizuelizacija. Vizuelizacija podrazumeva da u svojim mislima na vrlo detaljan način prolazite kroz scenu javnog nastupa, pri čemu sebe zamišljate kao osobu koja samopouzdano izlaže prezentaciju. Ono što je interesantno u ovom fenomenu jeste činjenica da smo mi pametniji od našeg mozga. Šta pod time podrazumevamo? Iako mi znamo da se radi samo o zamišljanju, ovu vizuelizaciju mozak registruje kao iskustvo, tj. kao nešto što smo stvarno proživeli. Na taj način, kada se nađete u stvarnoj situaciji izlaganja, bićete spremniji da spretno održite govor. Vizuelizacija je veoma koristan metod jer smanjuje faktor nepoznatog kada se nađete na licu mesta.

Sastavni deo pripreme za javni nastup jeste i preslišavanje naglas. Izgovarajući naglas prezentaciju, mi sami sebe čujemo i na taj način postajemo sigurniji u pogledu sopstvenog izlaganja. Veoma je važno da kroz svoj govor prođete više puta. Ponavljanjem samog govora naglas pomažete sebi da što bolje zapamtite sadržaj, kao i da se sigurnije osećate u ulozi govornika.

javniPonekad je korisno i da govor držite pred grupom prijatelja. Vežbajući sa prijateljima, upoznaćete se sa najboljim načinom da se obratite grupi. Što više uvežbavate svoj govor kroz vizuelizaciju ili stvarno izlaganje pred prijateljima, ili čak ogledalom, to sebe činite spremnijim da se uhvatite u koštac sa izlaganjem pred širim auditorijumom.

Prilikom pripreme za javni nastup važno je imati na umu publiku kojoj izlažete prezentaciju. Što ste bolje upoznati sa ciljnom grupom kojoj izlažete svoju prezentaciju, to ćete biti spremniji da govor prilagodite karakteristikama publike.

Za vreme javnog nastupa važno je da ne budete fokusirani na sebe. Odustanite od razmišljanja da li izgledate dobro, da li ste dovoljno dopadljivi i elokventni, da li delujete sponatno ili ne… Fokus vaše pažnje treba da bude na publici i na tome da li ona sluša i razume vaše izlaganje. S obzirom na to da od značaja publike u velikoj meri zavisi i intenzitet nervoze, psiholozi predlažu neke trikove pomoću kojih će se značaj publike relativizovati i na taj način ublažiti osećaj treme. Jedan od trikova jeste da se članovi publike zamisle u nekom smešnom izdanju – nagi ili neobično obučeni. Korisniji pristup od ovog jeste da se publika zamisli kao neko ko želi da čuje ono što imate da kažete i ko je dobronameran. Kada uspete da publiku zamislite kao svog saveznika, automatski ćete umanjiti strah, što će vam omogućiti da sa sigurnošću održite svoj govor.

Veoma korisna vežba u prevladavanju straha od javnog nastupa jeste i praktikovanje takozvanog abdominalnog disanja, koje smo opisali u jednom od naših tekstova. Sporim i dubokim disanjem vi relaksirate svoje telo, smanjujete napetost uma i postajete spremniji da se fokusirate na zadatak izlaganja. Abdominalno disanje dobro je praktikovati nekoliko dana uoči same prezentacije, kao i pola sata pre nego što izađete pred publiku.

Saveti koje smo naveli od neprocenjivog su značaja, ali posebno ističemo da je za kvalitetan javni nastup veoma bitna ideja s kojom pristupate izlaganju. Adekvatan i realan stav je ono što je neophodno da ne biste sebe sabotirali u izlaganju. Pod realnim stavom podrazumevamo da budete to što jeste i da ne zahtevate od sebe da budete savršen i spontan govornik. Naravno, vrlo je poželjno da vaše izlaganje bude sjajno, ali to ne znači i da tako nužno mora biti. Šta je najgore što može da se desi ukoliko vam ne pođe za rukom da briljantno izložite svoju prezentaciju? Pa verovatno da ne dobijete priznanje publike koje ste želeli. To ipak nije kraj sveta, niti u bilo kom smislu smanjuje vašu vrednost kao ljudskog bića. Loša prezentacija znači samo da prezentacija nije bila dobra, ali ne i da ste vi u potpunosti loš govornik ili manje vredna osoba. Zbog toga vam savetujemo da se dobro pripremite za javni nastup i da se potrudite da on bude dobar, ali da ujedno odustanete od imperativa da tako mora i biti!

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Obrazovanje je jednostavno duša zajednice kada se prenosi sa generacije na generaciju.
Žilbert K. Čelsterton

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: