Ovih 6 IT poslova biće među najtraženijim u 2017. godini.

Dok u Srbiji deluje nezamislivo da je do posla lako doći, u nekim industrijama ipak raste potražnja za stručnjacima.

Prema rezultatima istraživanja CareerCast sajta za zapošljavanje, budućnost tržišta definitivno pripada IT profesijama. Uzimajući u obzir visinu plate i važnost određenog posla za kompaniju, zaključili su kojih je to 6 najtraženijih poslova u ovoj godini i koji će, prema tendenciji rasta, biti među najbitnijima i u godinama koje slede.

dev

1. Web developer

Web developeri koji rade u firmama u SAD su u 2016, kako piše portal BusinessInsider, u proseku zarađivali 5.424 dolara mesečno. Iako nije u pitanju najplaćeniji posao u industriji informacionih tehnologija, jedna stvar web developerima ide u prilog, a to je potražnja. U narednim godinama očekuje se još veći rast u broju otvorenih poslova za web developere, te se do 2024. godine predviđa porast do čak 27%.

2. Analitičar kompjuterskih sistema

Dokle god postoje softveri i kompjuteri biće potreban stručnjak za rešavanje problema, koji se neminovno pojavljuju u funkcionisanju tehnologije. Baš zato je projektovani rast potražnje za pozicijom analitičara kompjuterskih sistema 21%. Analitičari su u proseku zarađivali oko 2.000 dolara više od web developera, navodi BusinessInsider.

an3. Analitičar sa ekspertizom za bezbednost informacija

Kako se broj umreženih uređaja i poverljivih podataka povećava, raste i potreba za profesionalcima koji će ih osiguravati. Samim tim, ne začuđuje podatak da će se u narednih desetak godina potreba za ovim profilom povećati za 18%. Što se tiče zarade, eksperti za bezbednost informacija su u 2016. godini zarađivali više od 7 hiljada dolara.

 

4. Softverski inženjer

Ova ekspertiza je tražena svuda, od tehnoloških kompanija do organizacija kojima je potreban prilagođeni softver da bi opsluživale klijente, ali i svoje zaposlene, zbog čega ne čudi što softverski inženjeri nemaju briga. Ovi profesionalci su u tekućoj godini prosečno zarađivali oko 100 hiljada dolara na godišnjem nivou, a do 2024. se procenjuje rast potražnje za softverskim inženjerima i do 17%.

5. Ekspert za kompleksne grupe podataka (Data Scientist)

Eksperti za „big data” (velike i kompleksne setove podataka) u SAD su zarađivali oko 10 hiljada dolara mesečno. S obzirom na to da se za ovu profesiju očekuje porast od 16%, može se očekivati i da će njihova primanja srazmerno rasti.

ad6. Administrator mreža

Kako je sveopšti trend prelaženje na „oblak” (cloud computing), odnosno rentiranje softvera i hardvera i pristupanje ovim rešenjima preko interneta, moglo se pretpostaviti da kompanije kupuju manje kompjuterskih uređaja nego ranije. Međutim, to ne utiče negativno na poziciju administratora mreža, za čijim veštinama potražnja raste. Profesionalci koji upravljaju mrežnim sistemima u 2016. zarađivali su oko 6,5 hiljada dolara mesečno, a očekuje se da će broj otvorenih radnih mesta za ovaj profil do 2024. porasti za 8%.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Nije siroče onaj ko je ostao bez roditelja, nego je siroče onaj ko je ostao bez znanja i odgoja.
Anonimni autor

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: