Ovo je top 9 veština za 21. vek

Pre 5 godina mnogo  tekstova je opisivalo veštine koje će biti na ceni 2020. godine. Koliko su tadašnje prognoze bile tačne, procenite sami.

sl1

  • Socijalna inteligencija

Čini se da se sposobnost povezivanja sa drugima, vrsta osećajnosti koja je potrebna u svakom vremenu pa tako i u 2020. Posebno u vremenima ekonomskih i drugih kriza, kakve je donela pandemija, empatija igra veliku ulogu u poslovnom okruženju.

  • Medijska pismenost

Ovo se odnosi na dvojaku sposobnost - da kreirate ubedljive sadržaje kroz nove medije, ali i da kritički evaluirate sadržaj koji je pred vama. U vremenu kada je u moru informacija potrebno identifikovati relevantne, medijska pismenost nije bila nikada potrebnija.

  • Računarsko razmišljanje

Kako se nauka o podacima razvija, sve se više potrebno velike baze podatka prevoditi u apstratkne koncepte. Takođe je važno razumeti kako logika prikupljanja i obrade rastuće količine podataka funkcioniše. Razvoj veštačke inteligencije i takozvanog “Interneta svari” (IoT), samo su doprineli popularnosti i potrebi za ovom veštinom.

  • Interdisciplinarna orijentacija

Današnje tržište zahteva kombinovanje komplementarnih znanja i razumevanje različitih disciplina. I teorija i praksa. Što više oblasti poznajete, veće su šanse da odgovorite na zahteve radnog mesta. 

Primera radi, osoba koja poznaje programiranje i dizajn biće rado viđena u svakom poslovnom okruženju.

  • Adaptabilno mišljenje

Rešavanje problema na originalni način umesto posezanja za proverenim formulama je još jedna rado viđena veština. Na razgovoru za posao često će vas pitati da date primer kada ste u karijeri ispoljili ovu sposobnost. Aktuelna uvek, pa tako i u 2020. 

  • Kritičko mišljenje u svetu podataka

Sposobnost da razdvojite važno od nevažnog ima povećanu vrednost u već opisanom svetu velikih količina podataka, kojima smo obasuti kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. 

Kritičko mišljenje je usko povezano sa interdisciplinaronošću i medijskom pismenošću. Izgradite ove tri veštine i bićete atraktivan kandidat za bilo koji posao.

  • Saradnja u digitalnom svetu

U pitanju je sposobnost da sarađujete na daljinu, uključeni u projekte kao deo virtuelnog tima. Trenutna kriza pokazala je koliko je ova veština važna. Možda više nego ikada ranije, navika i sposobnost rukovanja raznim digitalnim alatima za saradnju, u 2020. Postala je obavezna veština za bilo koju karijeru. 

  • Interkulturalne kompetencije

Kako je mobilnost i u fiizčkom a i u digitalnom svetu povećana, tako su šanse da se saraduje s drugim kulturama izglednije nego ranije. Pandemija je ograničila mobilnost, ali opisana saradnja u digitalnom svetu i dalje cveta. Kada je u pitanju ograničenost na komunikaciju u pisanoj formi gde se mnogo toga previdi, interkulturalna svest postaje jedna značajna karakteristika.

  • Dizajnersko razmišljanje

Inženjerski način mišljenja - od ideje do reulutata sa precizno određenim projektnim fazama spaja kriitičko mišljenje, rešavanje problema i kreativnost. Inženjerski pristup je zahtev svake industrije - of IT-ja do finansijskog menadžmenta. Bio i ostao.

Kada se pogleda tržište rada, jasno je da su prognoze bile tačne. Pitanje koje ostaje jeste kako se ove veštine stiču? Najbolji način je kroz praksu. Rad na realnim projektima i trening iz mekih veština primenljivih u svakoj karijeri, najbplji su način da se postane poželjan kandidat u 2020, a i u narednoj deceniji.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: