Ovo su najtraženiji poslovi za vreme pandemije

Izbijanje pandemije uticalo je na preduzeća svih oblika i veličina. Desetine hiljada zaposlenih izgubilo je posao, a stotine zamenilo kancelariju dnevnom sobom. Međutim, neke pozicije su paradoksalno postale traženije nego ikad pre. 

sl1

Nije začuđujuće da je u doba potpune zavisnosti poslovnog uspeha od tehnologije potražnja za poslovima orijentisanim na internet naglo skočila, jer su preduzeća bila primorana da se stopostotno preorijentišu na poslovanje u digitalnoj sferi.

Ako tražite novi posao i razmišljate da se prekvalifikujete za neki od popularnih poslova današnjice, evo koje pozicije su prema portalu Salary.com bile najtraženije u doba pandemije.

Frontend developer

U pitanje je jedan od najtraženijih poslova u proteklih šest meseci. Frontend developeri su zaduženi za dizajn i implementaciju grafičkog interfejsa, reviziju koda i savetovanje po pitanju optimizacije. Njihov cilj je da kreiraju dopadljiv interfejs za proizvode i usluge dostupne na web stranici.

Ovaj posao zahteva interesovanje za inovativne web tehnologije, razvoj aplikacija, kao i razumevanje principa korisničkog iskustva, procesa interakcije i korisničkih potreba. Da biste kao developer bili uspešni u timu, takođe su vam potrebne komunikacione veštine, kako bi vas kolege bez programerskog znanja razumele.

Administrator baza podataka

Mnogim projektima je potrebna podrška u domenu baza podataka. Upravo ovo je posao administratora. Upravo on ili ona je osoba zadužena za upravljanje bazama podataka, njihovo održavanje i bezbednost. U pitanju je izuzetno odgovorna pozicija, jer gubitak podataka može rezultirati katastrofom za kompanijsko poslovanje.

Šta spada u posao administratora? Da instaliraju baze podataka, unapređuju ih i popravljaju „zakrpama” (patch), da prave njihove sigurnosne kopije (backup), da osiguraju lak pristup do baza, kao i njihovu celovitost i koherenciju. 

Ključne veštine potrebne da se ovaj posao nesmetano obavlja su poznavanje SQL, UNIX i Oracle okruženja. 

Sertifikati koji dokazuju stručnost u pomenutim jezicima i okruženjima mogu dodatno povećati zaradu ovih profesionalaca. Pored poznavanja baza podataka, administratori bi trebalo da demonstriraju sposobnost rada u timu, kao i veštinu usmeravanja kolega koji dizajniraju baze. Njihove kompetencije se mogu opisati kao kombinacija analitičkih i komunikativnih veština.

admin

Dizajner korisničkog interfejsa (UI)

Posao ovih dizajnera je da ulepšaju korisnički interfejs i pomognu korisnicima da postignu svoje ciljeve u interakciji sa softverom ili aplikacijom. Ključ uspeha u ovom poslu je razumevanje korisnika i sposobnost da se interfejs učini prijemčivim i intuitivnim.

I dizajneri korisničkog interfejsa moraju biti timski igrači. Oni rade sa kolegama iz korisničke podrške, koji sakupljaju povratne informacije od korisnika. Ta saznanja zajedno filtriraju, a uvid im pomaže da optimizuju korisničko iskustvo.

Dizajner najpre kreira prototip interfejsa i prezentuje dizajnerska rešenja timu. Oni ih zatim zajedno testiraju i, nakon povratnih informacija, vrše neophodne izmene. Pritom se služe žičanim okvirima, storibordovima, grafikonima toka i sličnim vizuelnim pomagalima.

Šta UI dizajner mora da zna? Pored talenta za umetničko koncipiranje, tu je najpre rad sa softverima kao što su Photoshop i Illustrator. Ako ste kreativac koji razume logiku korišćenja aplikacija i softvera, ovo je pravi posao za vas.

Softver developer

Kako se internet i web usluge razvijaju, tako je potreba za razvojnim inženjerima sve veća u svim industrijama. Njihov posao je da razvijaju, testiraju, modifikuju i otklone greške na gotovim aplikacijama. Na njima je takođe da optimizuju programe za korišćenje i rešenja baziraju na potrebama korisnika. 

S obzirom na to da se obično bave kompleksnim projekatima koji zahtevaju multidisciplinarno znanje, softverski developeri obično rade u timu s kreativcima zaduženim za sadržaj, dizajnerima i drugim programerima

U ovoj kompetitivnoj industriji plata raste sa tehničkim sposobnostima i iskustvom. Tako će iskustvo sa integracijama baza podataka mnogo pomoći potencijalnim kandidatima da sebi obezbede mesto bez pravljenja kompromisa s primanjima. 

Ako želite da postanete softver developer, važno je da pronađete školu koja će vas za karijeru pripremiti kroz praksu, jer je u ovom poslu vežba najvažnija. Što više iskustva steknete na školovanju u radu na realnim projektima, to bolje.

Agent za prodaju osiguranja

Industrija osiguranja raste u svakoj, pa tako i u ovoj krizi. Mnogi su se odlučili da obnove, prošire ili kupe osiguranje, jer troškovi nastali lečenjem korone još uvek nisu kristalno jasni. Popularnost paketa zdravstvenog osiguranja za celu porodicu i osiguranja u slučaju nesreće je porasla, pa je i broj agenata potrebnih da upravljaju klijentima i vrše prodaju srazmerno skočio.

dev

Developer za velike količine podataka (big data)

Sve je više aplikacija koje su bazirane na takozvanim velikim količinama podataka. Velike količine podataka su teške za manipulaciju i traženje informacije od značaja. Samim tim je potražnja za treniranim Big Data developerima u porastu. Bez obzira na znanje i iskustvo koje ovi profesionalci imaju, posao ih čeka. Ova pozicija se trenutno nalazi na listi „vrućih” poslova gde je tržište masovno nezasićeno.

Koje su veštine potrebne za ovaj posao? Pre svega SQL, programiranje, eksplorativna analiza i rad u Hadoop okruženju. Mašinsko učenje i analiza podataka (data mining) su dobrodošle veštine. 

Kao što se vidi iz ovog kratkog pregleda, uspeh u poslu s velikim količinama podataka umnogome zavisi od volje za usavršavanjem, odnosno spremnosti da se stalno stiču nove veštine i iskustvo. Ova grana je još mlada i kako se razvija, tako se sve više različitih tehnologija implementira u upravljanje big data sistemima.

Projektni menadžer

Odgovornost projektnog menadžera jeste da vodi tim ka realizaciji kompletnog projekta. Ukoliko je potrebno, on povrh toga mora upravljati odnosima zaposlenih kako bi osigurao bezbolno napredovanje projekta. 

Od odluka projektnog menadžera direktno zavisi razvoj celokupnog projekta pa je ovo izuzetno odgovoran posao gde se moraju igrati različite uloge. Zato su za uspeh u ovoj karijeri sposobnosti komunikacije, koordinacije i upravljanja ključne.

Da bi imao bolju sliku o zadacima i planu, projektni menadžer mora imati iskustva s vođenjem projekata i upravljenjem vremenom, ali čak i ako su u pitanju softverski projekti, ne mora imati razvijeno znanje programiranja. U pitanju je još jedno od zanimanja za kojima potreba ne jenjava.

Tester

Ovo je još jedan od poslova za kojima je potražnja porasla tokom korone, a koji je tehnički manje zahtevan od prehodno navedenih. Dizajniranje, pripremanje i izvođenje testova glavne su aktivnosti koje tester zadužen za kontrolu kvaliteta sprovodi u svom radnom danu. 

Jakim kandidatom za ovu poziciju smatra se neko ko ima iskustva u skriptnim jezicima i HTML-u. Sposobnost da se brzo kreiraju okruženja za testiranje i fokusiranost na detalje ključni su atributi dobrog kontrolora kvaliteta. 

Mnogi među njima imaju privilegiju da rade isključivo od kuće i to je luksuz koji nije u vezi sa izbijanjem pandemije, što je npr. slučaj sa mnogim drugim poslovima.

Marketinške operacije

Termin koji opisuje razne marketinške aktivnosti organizovane oko kreiranja i održavanja sadržaja, stvaranja potražnje i merenja performansi, a odnosi se na razne poslove bez kojih gotovo nijedan biznis danas ne može da opstane

Digitalni marketing je danas tu da stvori saobraćaj i generiše prihod. Iako je sve veći broj ljudi koji žele karijeru u ovom svetu, kvalitetnih marketinških menadžera na tržištu nema dovoljno. 

Kako je danas okosnica marketinga sadržaj, u ovom poslu pored marketinških znanja dobro će vam doći znanje dizajna ili video-montaže, jer se u ovom dinamičnom okruženju nikad ne zna kada ćete morati da prilagodite dizajn ili premontirate video u poslednjoj sekundi pred emitovanje.

Pandemija je samo pokazala koliko je današnje poslovanje vezano za internet i IT poslove. Ne dajte se prevariti. Iako smo u eri kada se poslovi gube, ovo je istovremeno i period kada se posao može pronaći – ako imate prave veštine. Obuka za IT i predan rad su najbolji način da ovu krizu pretvorite u svoju šansu.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: