Pet grešaka koje vas mogu koštati posla

Ukoliko ste imali dovoljno sreće da vas poslodavac pozove na intervju za posao, ovi saveti će vam, svakako, biti od koristi.
Verovatno niste znali da poslodavac, u najvećem broju slučajeva, odluku da li će vas zaposliti ili ne donosi u prvih 60 sekundi upoznavanja.

ljud

Prema rečima Dana Burnsa, ključ uspešnog intervjua jeste poverenje u vas koje sagovornik stekne za taj period. Zato se dobro pripremite za razgovor. U svojoj knjizi Prvih 60 sekundi: Prođite na intervjuu za posao pre nego što on počne, Burns ukazuje na česte greške prilikom intervjua za posao.

Greška broj 1 – Greška pre dolaska na intervju!
Kašnjenje! Izgleda kao da se podrazumeva, ali zaista morate stići na intervju na vreme. Ako vam je inače potrebno pola sata da biste stigli na lokaciju, krenite sat vremena ranije. Dajte sebi vremena da se psihički pripremite. Poželjno stanje uma je: opušten, smiren i sabran.

Greška broj 2 – Ne ostavljate utisak poslovne osobe!
Osoba koja vas intervjuiše želi da vidi veoma jasnu i profesionalnu sliku vaše ličnosti. Budite uredni i prikladno odeveni. „Za intervju ne možete reći da je previše profesionalan. Do sada nisam čuo da je neko odbijen na intervjuu zato što izgleda previše dobro”,  ističe Burns.

Greška broj 3 – Neefektivan pozdrav!ruko
Veoma bitan segment intervjua predstavljaju prvih 10-15 sekundi, dok se pozdravljate sa sagovornikom. Ukoliko se ne nasmejete, ne ostvarite kontakt očima ili se slabašno rukujete, svakako ćete ostaviti utisak neodlučne i mlake osobe. Ubedite vašeg poslodavca da ste osoba koja zna šta želi i koja ima samouveren nastup.

  • Nasmejte se – Ovim pokazujete da ste srećni što imate priliku da razgovarate baš sa tom osobom koja vas intervjuiše.
  • Ne skrećite pogled – Ovo dokazuje da ne postoji nijedno drugo mesto gde biste radije bili i pokazuje usredsređenost na sagovornika.
  • Čvrsto se rukujte – To je dobar način da pokažete da ste osoba na koju se svako može osloniti.

Greška broj 4 – Manjak samopouzdanja!
Što se bolje pripremite za razgovor, to ćete imati više samopouzdanja. Što više samopouzdanja budete imali, bićete opušteniji, skoncentrisaniji. Na taj način ćete lakše ubediti osobu koja vas intervjuiše zašto ste BAŠ VI stvoreni za tu poziciju.

Još neki od saveta gospodina Burnsa...

  • Dobro se informišete o poslovanju kompanije u kojoj želite da radite.
  • Bitno je dobro razumeti šta sve podrazumeva posao za koji se prijavljujete.
  • Pripremite se da povežete svoje veštine i iskustva sa pozicijom za koju aplicirate.

Ukoliko niste dovoljno pripremljeni i sigurni u sebe, vaš govor tela će to otkriti: izgubićete kontakt očima, zbuniti se ili ćete početi da se znojite na nervnoj bazi.

Greška broj 5 – Ne dozvolite da vas nešto dekoncentriše!
Nikako ne smete zaboraviti da isključite mobilni telefon ili bilo koji drugi uređaj koji vas može ometati prilikom intervjua. Najbolje je ostaviti sve te uređaje kod kuće ili u kolima. To pokazuje poštovanje prema sagovorniku.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.
Johan Volfgang Gete

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: