Privremeni posao - da ili ne?

U vreme nestašice ozbiljnijih ponuda za posao, privremeni poslovi ili poslovi na pola radnog vremena ne čine se kao loša opcija. Većina nezaposlenih koji traže posao nema mnogo izbora, te onaj posao na koji pre nekoliko godina ne bi pristali sada prihvataju, jer nemaju drugog izbora. Ipak, postoje određeni problemi koji se javljaju kod mnogih poslova na određeno ili nepuno radno vreme, pa stoga budite oprezni pri sklapanju ugovora s poslodavcem.

Naime, privremeni, sezonski posao i posao sa nepunim radnim vremenom može biti „klopka“ u kojoj možete više izgubiti nego dobiti – na primer, poštovanje i priliku za stalnim poslom; takođe, možete zaraditi mnogo manje, a raditi mnogo više od dogovorenog.

To ne znači da je svaki posao isti, da svi imaju negativna iskustva, niti da će se to upravo vama dogoditi. Mi vam samo želimo skrenuti pažnju na probleme koji se javljaju, a na vama je da donesete pravu odluku. Kada računi treba da budu plaćeni, a deca sita, većina osoba nema mnogo izbora. No, ako pametno „odigrate“ u ugovaranju posla, verujemo da će to za vas biti svakako pozitivno iskustvo.

Manja satnica – Brojni poslodavci plaćaju mnogo manju satnicu radnicima koji ne rade puno radno vreme ili imaju ugovor na određeno vreme. Prema njihovim shvatanjima vaš trud i rad nije jednako vredan kao i kod poslodavaca kod kojih se radi puno radno vreme ili imaju ugovor na neodređeno. Takođe, vide vas kao mnogo fleksibilnije što se tiče plate i radnog vremena, te smatraju da ste voljni za manje novca ostati i duže na poslu. Osim toga, mnogi poslodavci u današnje vreme „skloni“ su neplaćanju penzionog i zdravstvenog osiguranja, pa obratite pažnju na vaše platne liste i proverite jeste li prijavljeni.

Više sati – Svi znamo da normalan radni dan traje osam sati, a mnogi od nas isto tako znaju da tih osam sati može značiti i devet, deset, pa i 12 sati rada na dan, što se najčešće ne plaća uopće ili se ne plaća adekvatno. Zato, nemojte se začuditi ako će vaš četvorosatni radni dan više izgledati kao osmosatni. Možda ćete i pomisliti da vam nije problem ostati koji sat duže, no hoće li vam prekovremeni rad biti plaćen? Koliko često ćete raditi šest ili osam sati, a biti će vam plaćeno samo četiri? Kada ćete dogovarati radno vreme sa svojim poslodavcem, tražite od njega da bude iskren što se tiče radnog vremena, donosno po pitanju toga koliko će vam stvarno vremena trebati da kvalitetno obavite posao. 

Propuštate ili odbijate prave prilike – Ovo je možda jedan od najnegativnijih aspekata privremenog posla ili posla na pola radnog vremena – verovatno nikada nećete napredovati u kompaniji u kojoj radite, neće vam dati zanimljivije i izazovnije zadatke, projekti i putovanja biće rezervisani samo za one zaposlene na neodređeno ili puno radno vreme. Osim toga, kada radite ovaj posao, imaćete vrlo malo vremena za traženje nekog novog i boljeg posla, možda nećete niti tražiti dok radite, a s obzirom da ste već zaposleni, možda vas neko neće hteti zaposliti na nekom drugom radnom mestu, jer će nezaposleni imati prednost.

Uskladiti posao i porodicu – Ponekad je mnogo teže uskladiti nepuno radno vreme s obavezama koje imate u porodici, na primer, raspored vaše dece. Kao što je svima poznato, rad obrazovnih ustanova najčešće je prilagođen radnom vremenu roditelja koji rade puno radno vreme, što vama može biti problem. Tu je, naravno, i problem kada vam se dete razboli ili kada zbog nekog drugog razloga ne ide u školu ili vrtić, i sl.
Nova prilika i iskustvo - Naravno, nije sve tako crno u pronalaženju sezonskog posla, posla na određeno vreme ili onog sa skraćenim radnim vremenom. Svaki posao može biti jedno novo iskustvo i odskočna daska za dalje napredovanje i pronalaženje novovg i boljeg posla, na temelju stečenog iskustva. Možda uz pomoć ovog privremenog posla shvatite što želite raditi u životu i pronađete ono što ste oduvek tražili. Osim toga, bolje nekakav nego nikakav posao. Zato glavu gore i sagledajte i pozitivne aspekte.

Neprekinuta karijera i nova iskustva – Bilo da ste izgubili posao, dali otkaz na sadašnjem poslu ili ste odlučili da se više posvetite porodici, u vašoj biografiji, ali i u radnoj knjižici mnogo bolje će izgledati ako se vidi da niste prekinuli karijeru, nego da ste, bez obzira na svoje odluke i poteškoće, dalje radili na sebi, prikupljali nova znanja i iskustva. Vrlo je važno u svakom poslu ne zaostajati i pratiti nove trendove. U tome će vam sigurno pomoći ili privremeni poslovi ili posao s nepunim radnim vremenom. Važno je da ste u toku. Svaki dobar poslodavac će znati da ceni vaš trud, koji može na kraju rezultirati mnogo boljim poslovnim angažmanima nego što je sadašnji.

Vreme za edukaciju – Posao na određeno vreme ili posao na pola radnog vremena može vam biti prilika za dodatnom edukacijom, bilo da je reč o sticanju diplome, određenog sertifikata, magisterija, doktorata, i tako dalje. Skraćeno radno vreme sigurno će vam dati vremena za pohađanje predavanja, radionica, ali i učenje.

Bolje ikakav nego nikakav prihod – I dok nekim osobama privremeni, sezonski ili, pak, poslovi na pola radnog vremena, znače veće troškove i manju zaradu, mnogima je svaki dinar i te kako važan. Kada se nađete u situaciji da ne radite i ne zarađujete ništa, verujemo da će se većina odlučiti za posao, ma kakav bio.

Više vremena za sebe – Kada previše radimo žalimo se da nemamo vremena za sebe, a kada radimo manje ili skraćeno, tada se žalimo da bismo voleli više raditi. Možda je upravo to skraćeno radno vreme i manje poslovnih obaveza savršeno za razvijanje određenih interesa i hobija za koje niste pre imali vremena. Ko zna, možda će nekima hobi prerasti u novi životni poziv.

Na kraju, verujemo da će svako od vas pre nego što prihvati bilo koji oblik privremenog posla ili posla sa skraćenim radnim vremenom, dobro izvagati prednosti i nedostatke, i verujemo da će svako doneti ispravnu odluku za sebe. Ono što vam savetujemo je oprez, ali i da date sebi i poslu šansu. Nikad se ne zna što se dobro krije iza ugla.

 

(Preuzeto sa sajta: BizLife.rs- 15.08.2011.)

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: