Sređen LinkedIn profil – put do dobrog posla

Bez obzira na to da li ste zaposleni, tražite posao ili pokušavate da promovišete sopstveni biznis, LinkedIn je najjeftiniji alat za umrežavanje koji će vam pomoći da ostvarite svoje profesionalne ciljeve. 

linkedin

Iako je LinkedIn sjajno mesto za networking i pronalaženje novog posla, samo imati profil na ovoj društvenoj mreži nije dovoljno. Tek kada se profil na LinkedIn-u optimizuje i prilagodi zahtevima tržišta i vašim ciljevima, možete iskoristiti sve potencijale koje ova najveća poslovna društvena mreža pruža. 

Evo kako optimizovati svoj LinkedIn profil i ostaviti profesionalan utisak: 

Optimizujte profil 

Malo ko obraća pažnju na naslov koji stavlja na svoj LinkedIn profil, a on je jako važan. Da biste privukli pažnju nekome da pogleda vaš LinkedIn profil morate imati uočljiv naslov, jer je to nešto što vam daje profesionalni identitet i što će potencijalni partner ili poslodavac prvo ugledati. Ono što je takođe važno jeste da ceo profil sadrži ključne reči, koje će pomoći da se vaše ime češće prikazuje u rezultatima pretraživača, ali i istaći vašu strast prema profesiji. 

Napravite prilagođeni URL 

Da biste se lakše reklamirali, napravite url linkedin.com/vašeime. Evo kako. Na Edit Profile ekranu, u dnu sivog prozora, koji pokazuje osnovne informacije o vašem profilu, videćete sekciju Public Profile URL. Pomoću opcije Edit možete promeniti svoju adresu po želji. U protivnom, LinkedIn će vam automatski i nasumično dodeliti neku kombinaciju brojeva. 

Pišite u prvom licu 

Iako se upotreba prvog lica ne preporučuje za pisanje CV-ja, ona je preporučljiva kada govorimo o LinkedIn-u. Vaš profil je mnogo više od „mrtvih” slova. Zato bi trebalo da pišete kao da vodite razgovor sa nekim. Ovako će ljudi najlakše steći pravu sliku o vama. 

Istaknite svoje rezultate 

HR menadžeri provode veiki broj sati pretražujući LinkedIn u potrazi za pravim kandidatima. Ono što ih zanima jesu rezultati. Zato se potrudite da sebe predstavite kao nekog ko postiže rezultate i izlazi na kraj sa izazovima. Kako u kratkom pregledu tako i u sekciji o radnom iskustvu – stavite akcenat na akciju, konkretne rezultate. Pričajte o situacijama kada ste bili unapređeni ili pohvaljeni zbog lične incijative. 

Izaberite pravu sliku 

Ako na svoj štampani rezime ne biste stavili neformalnu fotografiju sa kućnim ljubimcem, nemojte to raditi ni na LinkedIn profilu. Ne smete izgubiti iz vida da vas na LinekdIn-u posmatraju mogući poslodavci. Visokokvalitetna fotografija skorijeg datuma, koja, ukoliko je moguće, opisuje vašu poziciju ili zanimanje – to je najbolji savet za profilnu sliku. 

Budite aktivni 

Postoji obilje grupa, alumni klubova i drugih asocijacija širom sveta. Uzimanje učešća u grupnim diskusijama može dovesti do novih kontakata ili poslovnih ponuda. Liste otvorenih konkursa se često mogu videti na stranici neke grupe, a komentarisanjem i deljenjem sadržaja potvrđujete se kao ekspert, ali i kao entuzijasta. 

Povežite LinkedIn sa Twitterom 

U podešavanjima LinkedIn profila (Settings) možete nalog povezati sa Twitterom. Pomoću ove opcije imaćete mogućnost da prikazujete svoje tvit poruke, i obrnuto – da delite LinedIn postove na Twitteru. 

Uključite svoju struku u naslov, čak iako ste nezaposleni 

Većina HR menadžera selektuje profesionalce gotovo isključivo na osnovu boksa gde stoji trenutno zanimanje. Ako ste trenutno nezaposleni, u naslovu napišite jednu ili više pozicija kojima stremite, a koje se slažu sa vašim iskustvom. Na mestu za firmu napišite „samozaposlen”, „u potrazi za novim poslom”, „otvoren za nove prilike” ili neki sličan unos koji sugeriše da ste otvoreni za saradnju. 

Dodajte LinkedIn svom potpisu na kraju imejla 

Sjajan način da se brže povežete sa klijentima jeste da uključite link ka svom LinkedIn profilu u sekciju imejla sa potpisom. Na ovaj način ćete pasivno povećavati broj kontakata.

Izvor: www.b92.net

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Nikad ne započni dan ako on nije već završen na papiru.
Anonimni autor

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: