Šta nikada ne bi trebalo da kažete svom šefu?

 

Razmisliti pre nego što nešto izgovorite naglas je uvek dobra ideja, ali postoje situacije kada je to posebno važno. U poslovnom kontekstu, ovo još više dobija na značaju. Nepromišljeni komentari, postupci i reakcije su nešto što može da naruši vaš kredibilitet i da loše utiče na vašu karijeru. Evo šta menadžeri ne vole da čuju i šta treba reći umesto toga.

 

„To je nemoguće“

Prvo, da li ste sigurnida je nemoguće? Ako je nešto za vas nemoguće, ne znači da je i za svakoga drugog. Nemojte upasti u zamku da se pojavi neko kome će biti „moguće“ ono što ste vi proglasili za nerealan zahtev. Drugo, uvek govorite u terminima onoga što se MOŽE uraditi. Na primer, umesto da kažete „Ovo je nemoguće završiti do petka“, recite: „Nedostaje nam vremena, ali ako je stvar hitna i ako se potrudimo više, sigurno možemo završiti do ponedeljka“ ili „Ako obezbedimo dodatnu pomoć, sigurno ćemo uspeti da ispoštujemo rok“. Kada razgovarate sa svojim nadređenim, a i inače, razmišljajte u pravcu rešenja problema, a ne odustajanja. Ne očekujte da on odustane od svog zahteva. A ako to uradi, znači da je shvatio da vi niste u stanju da rešite problem.


 

„Potrebno mi je povećanje plate“

Nikada i ponovo NIKADA ne počinjite razgovor o plati navodeći privatne razloge i stvari koje su vama lično važne. Da, svi smo mi ljudi i svi znamo da se dešava da nailaze iznenadni i nepredviđeni troškovi, životne promene koje podrazumevaju više novca, ali... To je vaša stvar, a ne problem vašeg poslodavca. Sa druge strane, ono o čemu treba da govorite, što je dobar argument i što zaslužuje pažnju, jesu vaš uspeh i rezultati koje postižete. To je ono što unapređuje posao, donosi više novca i posledično može i vama da donese veće prihode. Zahtev za povišicom uvek treba da uključi i konkretne dokaze vaših rezultata – što preciznije i konkretnije, to bolje. Fraze kao što su „moj rad je na visokom nivou“, „ja se trudim“, „nikada ne grešim“ ne govore mnogo. I još nešto – to što ste u kompaniji proveli određeno vreme (X meseci, Y godina, itd.) ne znači da ste automatski zaslužili veću platu. Ako želite više, pružite više, analizirajte svoje postignuće i onda započnite razgovor o tome.

 

 

„To nije moja krivica“

Kako želite da izgledate svojoj okolini – kao plačljivo dete ili kao profesionalac? Budite taj koji će preduzeti korake da se problem reši i to je ono što će vas izdvojiti od ostalih. Zaboravite ko je kriv. Počnete li da analizirate krivicu i optužujete druge, dodatno ste srozali svoj ugled. Ako ipak mislite da su optužbe na vaš račun ozbiljne, ali neosnovane i da vam dugoročno mogu napraviti problem, budite pažljivi. Dobro razmislite o svojim postupcima, probajte da ih objasnite i da pitate šta je trebalo da uradite drugačije, kako biste znali za ubuduće. Kratak razgovor na koji ćete doći pripremljeni ili sažet email koji ćete poslati može biti dobar način da rešite situaciju.

 

 

 

„Ali poslao sam Vam email o tome“

Zapamtite, to što ste obavestili o problemu/događaju ne znači da ste se rešili odgovornosti za isti. Sa stavom „out of outbox, out of head“ nećete daleko stići. Ne znači da šefa treba da „vučete za rukav“ za svaku sitnicu. Ali, ako je nešto hitno i važno, ili ako problem stoji nerešen već duže vreme - pitajte, podsetite, rešite. I imajte meru. Odustanite ako vam se kaže da ne treba da brinete o tome.

 

 „Ne znam“

Odlično. Upravo ste odgovorili da se neinformisani, nekompetentni ili nezainteresovani. Ili sve ovo zajedno. Pravi odgovor je „potrudiću se da saznam što pre“, „pronaći ću potrebne informacije“, i sl.

 

„Ne mogu da radim sa ... (osobom XY)“

Ogromna verovatnoća je da će u svakoj radnoj sredini u kojoj se zadesite biti bar jedna osoba koju biste želeli da nikada niste sreli, a morate sa njom da radite. Nekada je to relativno lako podnošljivo, nekada vam mnogo više smeta. Kada se žalite na ličnost svog kolege, to govori mnogo više o vama nego o njemu. Vi pokazujete da ste osoba koja ne može da podnese malo frustracije i bude strpljiva i fleksibilna. Kladimo se da ste pri konkurisanju za posao koji sada radite negde u svom CV-u naveli „sposobnost rada sa različitim ljudima“, „dobre komunikacione veštine i veštine pregovaranja“. Ako ne, onda ste to spomenuli na razgovoru. Ako i na to imate negativan odgovor, onda biste sigurno na pitanje o tome da li ste u stanju da se uklopite i radite sa različitim ljudima odgovorili sa „da“. U to nema sumnje. Naravno, menadžment je uvek zainteresovan da čuje za ozbiljne probleme, stvari koje mogu da urgoze atmosferu, rad i poslovanje. Ako pokrećete priču o tome, budite profesionalni i objektivni. Lične stavove zadržite za sebe.

 

„To nije moj posao“

Ako vam je dodeljen - jeste, upravo je postao. Ako nije, doći će neko drugi čiji će to posao biti. Uvek će se najviše ceniti, a shodno tome i na jedan ili drugi način nagraditi, oni koji su spremni da idu korak dalje, koji se zalažu. Prihvatite, uradite. Sada i ponovo kada zatreba. I eto vam argumenta za pregovore kada dođe vreme.

 

„Primetio sam da ste pogrešili ovde“

Ako svom nadređenom ukazujete na grešku, bolje bi bilo da je važna. Ovde ne govorimo o sujeti, već o tome da ako na grešku niste ukazali pre nego što se dogodila, od toga nema koristi. Pritom, ako ukazujete na grešku koja je banalna i nevažna, budite sigurni da ste svog šefa upravo naterali da prestane da vas sluša i shvata ozbiljno. Umesto toga ste postali dosadni detaljista koji je potpuno poremetio fokus i prebacio ga na sitnice koje nikome osim njemu nisu važne.

 

 

„Malo sam slavio/popio/izašao/ostao duže sinoć“

Skuvajte sebi dve, tri, pet ili koliko god je kafa potrebno da vas spreči da ovo izgovorite, čak i ako imate donekle neformalan odnos sa svojim nadređenim. Čuvanje sopstvenog imidža profesionalca će se iplatiti kada jednog dana pomislite da zatražite unapređenje ili povišicu.

 

„#$%&/(&%$#“!%$&/“

Ako je uopšte potrebno da vam napominjemo da su psovke, čak i one usputne i u žargonu, potpuno neprimerene na poslu, onda ste već u problemu. Ako trajno prestanete da ih izgovarate, postoji šansa da će se nakon minimum godinu dana zaboraviti da ste ih nekada upražnjavali.

Napomena: autorka teksta je Ana Ćorović, HR manager LINK group-a

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: