Šta radi web dizajner, a šta web programer?

Prisustvo na internetu postalo je toliko važno za svako poslovanje da je danas skoro nemoguće imati uspešan biznis ako nemate svoj sajt.

sl1

Upravo zbog toga, stručnjaci za online marketing složni su u oceni da “ako nisi na internetu, prosto ne postojiš”.

Ovakav trend doprineo je tome da ljudi koji se bave kreiranjem web stranica dobijaju poslovne ponude sa svih strana i pri tome mogu odlično da zarade. Međutim, mnogima i dalje nije jasno da li su za pravljenje sajtova zaduženi web dizajneri ili web programeri.

Iako i jedni i drugi imaju važnu ulogu u pravljenju sajtova, ovi stručnjaci ne rade iste stvari. U nastavku ćemo vam predstaviti najveće razlike između ova dva veoma plaćena zanimanja i upoznati vas sa njihovim zaduženjima.

Čije remek-delo su sajtovi?

Za pravljenje kvalitetnog sajta koji ispunjava najstrožije kriterijume, neophodna je saradnja ovih stručnjaka. Web dizajneri zaduženi su za kreiranje vizuelnog identiteta sajta koji će biti atraktivan i istovremeno jednostavan za snalaženje svih posetioca. Osim toga, stručnjaci za web dizajn prilagođavaju i izgled već formiranih sajtova za tablet i mobilne uređaje.

S druge strane, zadatak web programera jeste da osmisle strukturu čitavog sajta i svim elementima omoguće funkcionalnost. Jednostavno rečeno, dizajneri su krivi za ono što vidimo, dok su programeri ti zbog kojih je sajt “živ”. Bez međusobne pomoći web dizajnera i web programera nemoguće je dobiti sajt koji će zadovoljiti potrebe klijenta i posetioca.

Veštine koje ih razlikuju su među najtraženijim na tržištu

Iako su često angažovani na istim projektima, znanja koja poseduju web dizajneri i web programeri se značajno razlikuju.

Da biste zarađivali dizajnirajući sajtove, potrebno je da odlično vladate web tehnologijama kao što su HTML i CSS, JavaScript i jQuery, kao i da do detalja poznajete radno okruženje i opcije popularnih programa za dizajn, poput Photoshopa, Illustratora, Dreamweavera i mnogih drugih, gde možete pokazati svoju kreativnost.

Najvažnija stvar za svakog web programera je da zna da koristi programske jezike i alate koji su neophodni za kreiranje i održavanje sajtova. Iskusni web programeri poznaju i client side, ali i server side tehnologije, među kojima su HTML i CSS, PHP, Java, JavaScript, jQuery, AngularJS, C#, ASP.NET... Da bi sve to naučili, potrebno im je izuzetno kvalitetno školovanje, kao što je kurs C #programiranja, gde, osim standardnih sajtova, možete naučiti da razvijate i moderne web aplikacije, ali i sajtove čija je svrha online prodaja.

Ova dva zanimanja ipak imaju nešto zajedničko

Uprkos svim razlikama, ono što je zajedničko web programerima i web dizajnerima jesu upravo brojni benefiti, zbog kojih su pomenuta zanimanja veoma popularna. Odlična zarada svakako je nešto što najviše privlači pažnju svima koji razmišljaju o karijeri koja se tiče kreiranja sajtova. Međutim, ovo nisu jedine prednosti u kojima uživaju i jedni i drugi stručnjaci.

Sajtovi su neophodni svima, i to ne bilo kakvi, već oni koji mogu poneti epitet najmodernijih. Zato je kreiranje novih web stranica i redizajn starih postao posao kome su uvek potrebni školovani stručnjaci. Drugim rečima, web dizajneri i web programeri ne moraju da brinu hoće li pronaći odgovorajuće radno mesto, a osim toga, nudi im se prilika i za rad na freelance projektima od kuće.

Izvor: www.b92.net

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Život ne pruža veće zadovoljstvo od savladavanja poteškoća na putu uspeha, postavljanje novih ciljeva i njihovo dostizanje.
Dr Samuel

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: