Strast ka poslu: Mač sa dve oštrice

Sve dobre stvari u životu su mač sa dve oštrice. Vino je divno, ali previše vina često nije dobra vest. Isto važi za sve naše pozitivne osobine. Samopouzdanje je kritično po poslovni uspeh i ličnu sreću, ali previše samopouzdanja može da bude podjednako destruktivno.


Strast ka poslu nije izuzetak.


Pa, gde stavljate crtu? Dosta ljudi voli da kaže, "sve je u umerenosti". Ja mislim da to pravilo može da funkcioniše za neke ljude, uopšte ne može da se primeni na strastvene naučnike poput Ajnštajna, umetnike kao Van Gog, da spomenemo nekoliko čuvenih primera.


To je veliki problem. Ali, pozorišni komad koji sam video na koledžu, koji je na mene ostavio popriličan utisak, možda može da pruži neko objašnjenje.


Equus je priča o sedamnaestogodišnjem mladiću koji je oslepeo grupu konja u štali, i koji je završio kod psihijatra. Ispostavlja se da je dečakova strast prema konjima faktor koji je doprineo gnusnom činu. Suprotno tome, psihijatar shvata koliko je prazan i besmislen postao njegov život i počinje da zavidi dečaku na njegovoj strasti.


Pošto sam i sam bio strastven u mladosti, nije iznenađujuće što me je priča pogodila. Kad se sad osvrnem na tu priču vidim obmanu u njoj. Psihijatar nije bio strastven ni u vezi svog posla, ni kad je reč o njegovom braku. Njegova zavist je razumljiva.


Dečak je, s druge strane, bio žrtva lošeg roditeljstva. Izvinite, to je drugi pogrešan zaključak.


U svakom slučaju, strast je zaista mač sa dve oštrice. Nije lako kontrolisati je ili se, kao što oni kažu, osećati "umereno". Ne bi ni trebalo, po mom mišljenju. Što će reći, ukoliko se nađete na jednoj ili drugoj strani jednačine i niste sigurni šta da radite povodom toga, evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu.


Ukoliko vidite da ste postali ekstremno entuzijastični ili previše strastveni kad je reč o vašem poslu, vašoj karijeri, nije rešenje da postanete manje strastveni u vezi sa time. Način da postignete ravnotežu je da potražite druge stvari prema kojima možda možete da budete strastveni, kao što su ljubav, porodica, trkanje, filantropija, pisanje, prijateljstvo, umetnost, štagod... To funkcioniše.


Ukoliko, s druge strane, osećate prazninu, kao da vam nešto nedostaje u životu, odgovor nije da izađete i osakatite konje. Hajde da uzmem nož (izvinjavam se, igra reči) i rešim problem. Bez sumnje, bilo da ste svesni toga ili ne, vi znate šta je to što nedostaje.


Ukoliko je to vaš privatan život, na primer - osećate se zarobljeno u besmislenom braku ili slično, žao mi je, ali mene se to ne tiče. Ali, ukoliko postoji nešto što ste oduvek želeli da radite, a ne uradite to, ja znam šta će vam se desiti. Jednog dana ćete ostariti i postaćete ogorčeni. To je loša kombinacija.


Vidite, Robert Brauning je jednom rekao, "Ono za čim čovek žudi treba da prevazilazi njegove okvire." To je moćna izjava koja je postala praktična za mnoge važne odluke u mom životu.


To ne znači da treba večito da grabite ka zvezdama. To bi bilo smešno. To, međutim, znači da, ukoliko niste postigli dovoljno, nećete biti srećni. Šta je dovoljno? To je subjektivna stvar.  Znaćete to. Bez obzira da li ćete uspeti ili ne, to je nevažno na osnovu mog iskustva. U pitanju je postizanje onog što je bitno. Prema tome, izađite i dostignite to.

 

(Preuzeto sa sajta: BNET- 07.05.2011.)

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: