Top trendovi koji diktiraju budućnost marketinga

Iako ne mogu u potpunosti da predvide budućnost, neki od najvećih stručnjaka u marketingu mogu da definišu neke okvire u kojima će se ova oblast kretati u narednom periodu. 

sl1

Evo nekih trendova za narednih 5 godina, kako su ih predvideli vodeći svetski stručnjaci, među kojima su direktori marketinga i osnivači velikih svetskih kompanija i agencija u ovoj oblasti: 

1. Mobilni uređaji će zauzeti centralno mesto u svetu marketinga. Počev od smartfona, preko tableta, do prenosivih gedžeta, evolucija mobilnih uređaja je jedan od ključnih faktora koji utiču na svet marketinga. Interakcija sa korisnicima preko njihovih prenosivih malih ekrana, za brendove znači da će moći da ostvare ličniju vezu sa svojim potrošačima, da im se približe i još više postanu deo njihovog života. 

2. Potreba za novim kontentom se neće smanjivati. Nikada. Sadržaj, a naročito vizuelni, vladaće online svetom marketinga, preuzimajući najrazličitije forme, rušeći konvencionalne marketinške modele. Takođe, brzina kojoj je određenii brend sposoban da kreira neki odličan sadržaj, igraće kjlučnu ulogu u postizanju uspeha. 

3. Kontent pravljen prema potrebama korisnika biće novi hit. To, u stvari, znači da će sami potrošači praviti sadržaje koje će brendovi koristiti u marketinške svrhe. Snaga ovog kontenta će prevazići snagu kontenta koji kreira brend. Postovi na društvenim mežama, blogovi, pinovi, fotografije, samo su neki modeli koje mogu koristiti potrošači za sadržaj. Veoma popularan trend biće i praksa da brendovi kreiraju kontent u saradnji sa svojim korisnicima. 

4. Brendovi će imati svoju publiku. Oni će negovati svoju zajednicu, koju čine korisnici njihovog brenda, ulaziti u direktnu komunikaciju sa korisnicima, i tako će stvarati svoje lojalne potrošače, ali i ambasadore svog brenda. U budućnosti marketinga, kampanje i kreiranje marketinških sadržaja diktiraće osećanja, doživljaji i komentari korisnika brenda. Zadovoljstvo korisnika uslovljava uspeh brenda. 

5. Ciljna grupa nisu samo milenijalsi. Iako većina brendova danas svoje kampanje usmerava na nove generacije milenijalsa, u budućnosti to neće biti dovoljno. Milenijalsi će u jednom trenutku tržište prepustiti nekim novijim generacijama, tako da će brendovi morati da prošire svoj fokus da bi ostali u igri. 

6. Personalizovan marketing, koji je zasnovan na statističkim podacima, postaće finije nijansiran. Međutim, postoji razlika između marketinga zasnovanog na podacima koji mere uspešnost kampanje, i onog marketinga koji je napadan i nametljiv. Ova razlika će u budućnosti biti još važnija i još istaknutija. Ngrađeni će biti oni brendovi koji budu svoje marketinške kampanje gradili na dobrim odnosima sa korisnicima i povratnim informacijama koje od njih dobijaju. S druge strane, oni koji primenjuju agresivan marketing biće odbijeni. 

Ovo su neki od trendova koji će u budućnosti razlikovati uspešne marketinške kampanje od onih koje neće imati efekta kod korisnika kojima su namenjeni.

Izvor: www.b92.net

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Oni koji ne znaju, neka uče, a oni koji znaju, neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsećaju.
Latinska izreka

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: