Tražite posao? Evo kako internet može da vam pomogne u tome

Internet je nepregledna baza informacija gde svakodnevno možete da steknete korisna znanja, saznate novosti, zabavite se, ali i da pronađete visokoplaćen posao. Zvuči kao izlizani kliše iz reklama, zar ne? Ali verujte da je 100% istinito!

sl1

Pre svega, treba da znate: ako ste izgubili posao ili već neko vreme tragate za njim a nemate prethodnog iskustva, važno je da ne budete pesimista već u startu. „Ljudsko biće ste i imate pravo da budete nesrećni”, podseća Robert L. Leahy, autor knjige „The Worry Cure”, ali to ne sme da vas koči u potrazi za poslom i postizanju uspeha.

Zato vam otkrivamo kako možete da iskoristite sve prednosti interneta.

1. korak: Prečešljajte sajtove za zapošljavanje i ugledne kompanije

Posao se ne nalazi samo među zvaničnim oglasima kompanije na nekom od sajtova za zapošljavanje. Veoma često međunarodno uspešne firme nemaju otvorene konkurse za posao, ali su im zato vrata uvek širom otvorena.

Passé je uverenje da ne treba da se obratite nekome ako vas nije pitao za mišljenje, kao i da ne treba da se predstavite poslodavcu ukoliko nije raspisan konkurs. Nasuprot tome, skupite hrabrost i pošaljite svoj CV i motivaciono pismo na adrese kompanija u kojima biste rado radili i objasnite im zašto ste baš vi idealan kandidat za posao kod njih.

2. korak: Ažurirajte svoj LinkedIn profil

Šta? Nemate već LinkedIn profil? Momentalno ispravite taj propust! Najnovija statistika pokazuje da je u septembru ova društvena mreža imala čak 500 miliona korisnika, koji su na nju došli kako bi stupili u kontakte sa ljudima iz uglednih kompanija i lakše došli do dobro plaćenog posla. Ako ipak spadate u grupu onih koji su odavno na njemu, ne zaboravite da ažurirate svoje podatke na vreme.

li

LinkedIn je definitivno najperspektivnija platforma za pronalazak vašeg (idealnog) posla, ali to ne znači da ne možete posao da pronađete i na drugim društvenim mrežama. Objavite status na Facebooku da tražite posao, tvitnite to isto na svom profilu na Twitteru ili pratite profile kompanija koje vas interesuju, jer one, s vremena na vreme, raspisuju oglase za nova radna mesta.

3. korak: Učite i usavršavajte se online

Dok tragate za poslom, ne treba da zanemarujete sebe. Zato je dobro da se za to vreme usavršavate i profesionalno tako što ćete pohađati neki od online kuseva.

Postoje edukativne ustanove na kojima možete da se školujete online za najrazličitije oblasti, kao što su IT, biznis ili internet poslovanje, a na kojima možete za kratko vreme da ovladate veštinama koje donose dobru zaradu, učite od najpriznatijih stručnjaka iz tih branši, ali i da, pored znanja, dođete i do svetski priznatih diploma i sertifikata. Tražnja za kandidatima koji u CV-ju imaju i neformalno obrazovanje raste iz dana u dan, zato je važno da i vi usvojite lifelong process učenja, koji se odvija tokom čitavog života.

4. korak: Poboljšajte svoju online reputaciju

Ne samo u Srbiji već i u ostalim zemljama, poput Nemačke, Francuske, Italije, Mađarske i Rumunije, potencijalni poslodavci često koriste internet da bi pronašli adekvatne kandidate, prilikom čega mogu pronaći i ono što možda ne biste želeli da o vama znaju svi (setite se vaših starih slika sa ekskurzije ili proslave rođendana). Najbolje je da ukucate svoje ime na Googleu i saznate šta će to videti oni koji vas budu pretraživali.

Takođe, ne zaboravite da prilagodite podešavanja privatnosti na onim društvenim mrežama na kojima želite da svoje stavove, težnje i ciljeve delite samo sa prijateljima.

5. korak: Postavite svoj CV na net

Ovo je poslednja stavka, ali ne manje bitna od prethodnih. Preskočite tradicionalne metode i obelodanite svoj CV svima na svom sajtu, blogu, društvenim mrežama… Najbolje je da on bude u PDF-u ili u običnom Word dokumentu kako bi potencijalni poslodavci mogli da ga preuzmu.

cv

„Ako je vaš CV drugačije forme, momentalno povećavate šanse da bude primećen, a takođe i šanse da dobijete posao”, kaže James Innes, autor knjige „The CV Book, The Interview Book and Brilliant Cover Letters”. U ovom slučaju ne zaboravite da se pozicionirate što bolje koristeći ključne reči.

Sigurni smo da će internet biti vaš najbolji prijatelj u dolasku do posla uz ove savete.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja.
Johan Volfgang Gete

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: