Uz ove boje ćete sigurno povećati posećenost vašeg sajta

Da li dizajn i boja vašeg sajta mogu privući ili odbiti potencijalne posetioce? Odgovor je jednostavan – naravno da mogu. Zato je važno da na vreme naučite kako boje utiču na ljudsku psihu i kako to možete iskoristiti da pridobijete publiku da se zadrži na vašem web sajtu i poseti ga opet.

Šta je psihologija boja i zašto je ona važna?

Da biste razumeli kako boje utiču na ljudsko ponašanje morate naučiti psihologiju boja, koja je deo biheviorističkog pristupa, grane psihologije koju su utemeljili Ivan Pavlov i Džon Votson. Iako postoje skeptici koji osporavaju ovu oblast, mnoga istraživanja su pokazala da su boje veoma važne u celokupnom ljudskom životu.

Satjendra Sing u svom istraživanju o uticaju boja u marketingu pokazala je da je potrošačima potrebno oko 90 sekundi da formiraju mišljenje o određenom proizvodu, a da je na čak 62-90% tih ljudi uticala upravo boja proizvoda. Sada shvatate koliko je ona zapravo važna?

Sociološke razlike u odabiru boja kod populacije predmet su obimnih studija u kojima se stalno dolazi do novih otkrića.

Prilagodite boje sajta vašoj publici

Boje su stavka koja može biti mač s dve oštrice. Nekada će crvena boja biti idealna ako na vašem sajtu reklamirate ukrašavanje sala za svadbu, rođendane i proslave, dok ta ista boja ne bi trebalo da se nađe na sajtu za pogrebne usluge. Delovalo bi poprilično čudno, zar ne?

Zato je potrebno da boje koristite na pravi način, u pravo vreme, da ih prilagodite svojoj publici i da to radite s pravim razlogom.

Web sajt s igračkama za decu ne treba da bude crn, jer u protivnom postoji opasnost da ne prodate nijednu igračku. Na njemu je potrebno koristiti dosta svetlih i različitih boja kao što su crvena, zelena, pa čak i žuta. 

Na koje boje žene padaju?

Ako prodajete kozmetiku ili garderobu ženama, smeđu i narandžastu možete odmah da zaboravite.

Žene ne vole sivu, narandžastu i smeđu boju, ali zato vole plavu, ljubičastu i zelenu, rezultati su ankete sa sajta Kissmetrics.com. Možda baš zato jedna od najvećih kozmetičkih kuća na svetu, Loreal ima crno-beli sajt s ljubičastim primesama.

Plava boja simbolizuje poverenje, sigurnost i stabilnost, ljubičasta bogatstvo i uspeh, dok je zelena sinonim za zdravlje i prirodnost. Zato se plava koristi za sajtove o biznisu i bankama, ljubičasta često u kozmetičkoj industriji, a zelena, kao boja koja najviše prija ljudskom oku, čak je druga boja koja se nalazi na listi najomiljenijih i kod muškaraca i kod žena.

Znači, ženama ružičasta ipak nije omiljena boja. Iznenađujuće?

S druge strane, muškarci biraju plavu, zelenu i crnu boju.

Muškarci ne vole ljubičastu, narandžastu i smeđu boju (čak dve boje nisu omiljene ni muškarcima ni ženama, zato zaboravite na narandžasti ili smeđi sajt). Oni uvek biraju plavu, zelenu i crnu, jer ih one asociraju na muškost.

Iako ne spada u boje, crna „ne-boja” simbolizuje moć, luksuz, sofisticiranost i eleganciju, zbog čega je sastojak mnogih uspešnih i skupih brendova, kao što su Šanel, Rols-Rojs, Loreal i Luj Viton. Crna je vanvremenska boja, baš kao što je i „kratka crna haljina” za koju se žene uvek odlučuju kada nemaju šta da obuku.

Uspeh sajta zavisi od kreativnog web dizajnera

Čak i da se odlično upoznate s psihologijom boja, veoma je važno da vaš sajt izgleda profesionalno. Nije dovoiljno samo nabacati boje koje podržavaju vaš biznis, već ih je potrebno i lepo uklopiti. Za to vam je neophodna pomoć iskusnog web dizajnera.

I ne zaboravite da su trendovi najpopularnijih boja za sajtove često promenljivi, zato ih pratite redovno i svoj web kutak osvežavajte u skladu s njima.

Izvor: www.kurir.rs

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Oni koji ne znaju, neka uče, a oni koji znaju, neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsećaju.
Latinska izreka

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: