Web dizajn

Web dizajn. Uzbudljiva i fascinantna karijera za sve one koji žele da se bave kreativnim rešavanjem praktičnih problema. Ipak, sama ideja o početku rada u web dizajnu može da deluje komplikovano, čak zastrašujuće, za one koji su potpuni početnici. Šta zaista treba da znam? Koliko vremena će mi biti potrebno da naučim da pišem kôd? Koja sredstva moram da imam? Kako da se ponašam u komunikaciji sa klijentima? Sve su to pitanja koja se ponavljaju u glavama početnika. 

web

Da postanete profesionalac u domenu web dizajna lakše je nego što možete da zamislite. Upoznaćemo vas sa nekoliko osnova koje morate da savladate i uskoro ćete biti na putu do uspešne karijere u web dizajnu. Počećemo od tehničke strane, svih onih čudnih skraćenica i termina. 

1. Vizuelni dizajn 

Šta sve dizajniranje uključuje kada je u pitanju digitalni domen – pitanje je čiji odgovor može da bude drugačiji nego što ste očekivali. Principi dizajna su ono što određuje izgled sajta, od proporcija tipografije, grid sistema do teorije boja i to je vaša šansa da se upustite u eksperimentisanje sa web fontovima i paletama boja. 

2. UX 

UX je skraćenica za korisnički doživljaj ili iskustvo (što je na engleskom User Experience), i odnosi se na to kako se ljudi osećaju (smireno, frustrirano, uzbuđeno itd.) kada koriste sajt. Naravno, vi želite da se korisnici vaših sajtova osećaju što srećnije. Da biste to uradili, morate da istražite svoje korisnike i stvorite profile imaginarnih idealnih korisnika. Na osnovu toga ćete uraditi šablone stranice i mapu sajta. Shvatićete put kojim se korisnici kreću na sajtu u korisničkom toku, šta oni prvo rade. 

Da li uvek kliknu pravo na društvene mreže? Ili samo traže informacije za kontakt? Na osnovu toga ćete izraditi skice na kojima ćete obeležiti ključne delove svake web stranice. 

3. Softver 

Kao i svaki zanatlija, da biste radili svoj posao, moraćete da raspolažete pravim alatima. Zato treba da posvetite određeno vreme upoznavanju industrijskih standarda, jer će vam to biti od pomoći u svakom slučaju, a od kritičnog značaja u mnogim situacijama. 

Dok projektovanje sajta sada može da se obavlja direktno u web pretraživaču, alati kao što su Photoshop i Sketch su oni koje skoro svi dizajneri koriste za važne delove svog posla, kao što je stvaranje predloga, dizajniranje sredstava poput logoa ili slika i, naravno, modifikovanje i poboljšavanje fotografija. 

4. HTML 

Možda niste razmišljali o tome da bi web dizajner trebalo da zna da piše kôd. Danas je to očekivana veština za većinu dizajnerskih poslova. To je, takođe, najbolji način da sve svoje ideje sprovedete u delo i da sami izgradite sajt od nule. 

HTML je skraćenica za HyperText Markup Language, programski jezik koji se koristi za postavljanje sadržaja na web stranicu i daje mu strukturu. 

5. CSS 

HTML-ov partner CSS, ili Cascading Stile Sheets, jeste jezik koji govori pretraživaču kako da formatira i stilizuje HTML za web stranice. Drugim rečima, to je ono što čini da sav tekst i drugi sadržaj dobro izgledaju. 

Sa CSS-om možete da podesite boje, promenite fontove ili dodate pozadinu. I još mnogo toga. On vam omogućuje da vaš dizajn stvarno zasija i pomaže da ostavite svoj kreativni pečat na svakom sajtu koji ste kreirali. 

6. JAVASCRIPT 

Iako kôd za svoje projekte možete da pišete koristeći samo HTML i CSS, imaćete veliku prednost u odnosu na konkurenciju ako možete da programirate i pomoću JavaScripta. JavaScript vam omogućuje da statičke elemente na svom sajtu učinite interaktivnim. Zamislite stranicu na Twitteru koja se automatski ažurira, sajtove koji izgledaju drugačije kada ste prijavljeni, slike koje se smenjuju automatski i još mnogo toga. 

Ne dajte se uplašiti količinom zahteva. Sve ove veštine danas možete da steknete relativno brzo na edukativnim programima. Ne morate da imate nikakva prethodna znanja i iskustva da biste započeli obuku.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Život ne pruža veće zadovoljstvo od savladavanja poteškoća na putu uspeha, postavljanje novih ciljeva i njihovo dostizanje.
Dr Samuel

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: