Zaposlenje u izolaciji: Evo kako da sebi olakšate traženje posla za vreme korone

Kako se kompanije prebacuju u modalitet rada na daljinu, veliki broj profesionalaca gubi posao. Ekonomisti predviđaju recesiju, ali eksperti za razvoj karijere tvrde da je i pored sveopšteg smanjenja broja radnih mesta moguće pronaći posao ako promenite pristup i prihvatite neizvesnost.

sl1

„Kompanije možda još ne zapošljavaju, a razlog je taj što pokušavaju da ustanove kako se biznis može voditi virtuelno”, kaže direktorka kompanije blt Careers i dodaje da će oni koji nastave da neguju odnose i dele ideje biti u boljoj poziciji kada kompanije ponovo počnu da zapošljavaju.

Iako postoji skepsa, ništa vas ne sprečava da radite na traženju novog posla. Ovi saveti će vam pomoći da taj proces učinite lakšim.

Naviknite se na rad na daljinu preko interneta

Činjenica je da možda niste navikli da radite preko interneta, izolovani od sveta, usamljeni u svojoj sobi. Ipak, baš je to ono što će kompanije očekivati od svojih zaposlenih. 

Ne zaboravite da još uvek ne znamo do koje će mere kriza promeniti svet poslovanja. U svakom slučaju, efikasan i odgovoran rad od kuće biće jedan od preduslova da se dobije, odnosno zadrži posao.

Naučite da se umrežavate u digitalnom svetu

Računajte da će situacija potrajati pre nego što aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većih grupa u istom prostoru ponovo postanu deo svakodnevice. Stoga morate pronaći nove strategije za umrežavanje. 

Registrujte se za što veći broj vebinara i virtuelnih događaja. Ili nastavite školovanje preko interneta. Upišite onlajn-obuku gde ćete biti u obavezi da sa kolegama razmenjujete ideje i radite na zadacima.

Učlanite se u profesionalne grupe na mrežama poput LinkedIna. A onda počnite da delite sadržaj od značaja za zajednicu kojoj pripadate. Uključite se u konverzacije na aktuelne teme iz branše.

Spremite se za virtuelne intervjue za posao

Mnogi smatraju da nema razlike između onlajn i oflajn razgovora za posao – oba su podjednako stresna. Međutim, tek kada se suočite sa ovom situacijom, videćete da je osećaj i te kako drugačiji. 

Iako pravila igre ostaju ista – i dalje treba da odgovorite na ista pitanja – način komunikacije preko ekrana može učiniti razgovor mnogo većim izazovom nego što bi bio slučaj u prirodnom okruženju. 

Zato vežbajte sa prijateljima. Kako je kontakt sa ljudima i dalje ograničen, verovatno i sami svakodnevno imate veliki broj video-poziva. Iskoristite ih kao trening. Spremite spisak standardnih pitanja i zamolite prijatelje da vam ih postavljaju, a potom sa njima komentarišite i slušajte njihove povratne informacije.

Ovako ćete steći samopouzdanje, a pritom ćete obratiti pažnju na neke naizgled sporedne stvari kao što su ugao kamere, osvetljenje i sl. Primera radi, važno je da sagovornik uvek može da vidi vaše lice.

Unapredite svoje veštine

Nema boljeg trenutka da nadoknadite propušteno vreme, popunite praznine i steknete kvalifikacije za tražena zanimanja

Dok razgledate oglase za posao, uporedite zahteve sa svojim veštinama. Čim vidite da vam neka nedostaje, odmah upišite sertifikovanu obuku u školi koja omogućava učenje na daljinu. Ovo je naročito važno za IT veštine, koje su uvek dobra dopuna svakoj karijeri, a lako ih možete preokrenuti i u svoje primarno zanimanje.

Trajanje pandemije daće vam dovoljno vremena da ovladate veštinama i steknete značajne sertifikate

Iskoristite vreme da razmislite o svom poslu iz snova i istražite tržište

Oni koji nemaju posao često prave grešku jer bez mnogo razmišljanja prihvataju prvu priliku koja im se ukaže. Ovo neretko dovodi do velikog nezadovoljstva jer je teško napustiti bilo koji posao koji donosi prihod.

Zato iskoristite usporenost tržišta da dobro istražite ponudu i pronađete pravi posao za sebe. Ne morate se ograničavati na oglase. Gledajte kompanije, čitajte diskusije i otkrijte koje je pravo okruženje za vaše talente, iskustvo i navike. Ne bojte se da kontaktirate sa kompanijom koja vam se dopada čak i ako nema raspisanog oglasa za posao koji bi vam odgovarao. Ovo je vreme u kojem se proaktivnost ceni.

Ovi saveti će vam pomoći da prebrodite krizu koja je još teža u trenutnoj situaciji u kojoj se našao ceo svet. Pridržavajte ih se i nakon pandemije i doći ćete do karijere kakvu ste oduvek želeli.

Dodaj komentar

[*] Potrebna polja


DOGAĐAJI

Citat dana

Samo čovek koji ništa ne uči, nikada ne greši.
Teodor Ruzvelt

Ne propustite obaveštenje o besplatnim seminarima!

Unesite Vaš e-mail i budite obavešteni o besplatnim seminarima, radionicama i drugim događajima koji vam mogu pomoći da nađete posao i razvijete svoju karijeru!

Email: